Kokemuksia Mac-maailmasta

Parin kuukauden käytön jälkeen Mac Book Pro on tullut pikkuhiljaa tutuksi, ja siitä iso kiitos hyville softavinkeille! Nyt uskallan jo kuitenkin todeta, että Mac on toki parempi masiina kuin PC, mutta ei se ero nyt ihan NIIIN käsittämättömän suuri ole. Kyllä Mac kaatuilee ihan siinä missä Windowskin. Ehkä harvemmin, mutta kovan kuormituksen alla niiaus tulee noin kerran viikossa. Muutenkin jumituksia ja buuttauksia on ihan riittämiin.

Mac Book Pro 2,33 lienee tehokone, mutta PC:n tavoin Macia käynnistettäessä joutuu joskus odottamaan minuuttikaupalla ennen kuin masiina vastaa komentoihin. Käyttis kyllä ”käynnistyy”, mutta sitä seuraa muutaman minuutin värihyrrä, eli perinteinen tiimalasi. Myös Photoshop ja Word käynnistyvät aivan yhtä hitaasti kuin PC:ssä. Sama juttu nukutuksesta heräämisessä, eli joskus herää joskus ei. Tänään hukkaan meni kahden tunnin intensiivinen työpanos, kun koko Mac tilttasi täysin. Auki oli samanaikaisesti GarageBand, Firefox, Texturi, Mail, iTunes ja Fetch, joten kuorman ei olisi pitänyt olla mitenkään ylivoimainen.

Odotetusti eniten bugitusta on Adiumin kanssa, jotka eivät oikein osaa vaihtaa tiedostoja PC-koneiden Messengerin kanssa. Esimerkiksi suuren kuvan vetäminen Adiumin tekstilaatikkoon kaataa joskus koko koneen. Macin Mail -softa on puolestaan totuttelun jälkeen osoittautunut vallan mainioksi ohjelmaksi varsinkin loistavan spämmifiltterinsä ansiosta, mutta vakava ongelma siinä on liitetiedostojen kanssa, jotka eivät useimmiten päädy vastaanottajalle saakka, vaikka näyttävät mailin mukana lähtevän. Lisäksi se buuttaa aika-ajoin itsensä.

Iso ongelma oli saada Outlookin (ei siis Outlook Expressin) sähköpostit ja laatikot Macille Mail -ohjelman muotoon. Onneksi joku vinkkasi mahtavasta O2M -nimisestä (aiemmin Outlook2Mac) maksullisesta (10 taalaa) softasta, joka siirsi koko 16.000 mailin paketin yhdessä illassa. Uskomattoman siisti ohjelma! PS: Tuosta määrästä oli suodatettua roskapostia about 10.000 ja poistettuja maileja 4.500 kappaletta. Tulivat vahingossa mukaan.

Ongelmia ilmenee myös kun YouTuben ikkuna on auki Firefoxissa. Silloin koko näppäimistö menee usein jumiin, vaikka tuubin ikkuna ei olisi edes aktiivisena. Näppis toimii jälleen kun YouTuben ikkunan sulkee. Pari kertaa koko kone on mennyt lisäksi äänettömäksi, eli mitään ei kuulu eikä edes iTunes lähde soittamaan musiikkia. Reboot on siis tuttu termi myös Mac-maailmassa.

Veikkaan, että ongelmat liittyvät tavalla tai toisella uusiin Intelin prossuihin, jos moisia ropleemeja ei ole aikaisemmin ollut. Siihen viittaa varsinkin Photoshopin alituinen tahmaaminen, sillä Photarin Universal-versiota saadaan ilmeisesti vielä odottaa. Windowsin maailmaan ei ole enää missään tapauksessa paluuta, mutta mikään yli-inhimillisen toimiva ei kyllä OSX:ään ole. Kaikesta huolimatta uskallan suositella kaikille Mac-aikaan siirtymistä.

3 vastausta artikkeliin “Kokemuksia Mac-maailmasta”

  1. Photarista valittamisen saa kyllä suunnata rauhassa Adoben suuntaan, CS2 (vanhempia) versiota pitää ajaa Rosetan läpi, joten tahmaaminen selittyy sillä. CS3 tuo kuvankäsittelyyn kyllä sellaista nopeutta että ei passaa paatuneemmankaan AD:n valittaa nopeudesta.

    Yksi asia jäi kyl mietityttämään: miksi käynnistät konettasi uudelleen?

    Coconut Batteryn mukaan koneeni on 3kk vanha, ja olen muistaakseni käynnistänyt koneen nyt kolmesti. Muutoin painan MacBookin kannen vain alas.

    Tiedostonsiirto on tahmannut myös Messenger for Macilla niinkuin Adiumillakin. Onneksi käytössäni on serveritilaa, joten lähettäminen onnistuu näppärästi. Muut voivat käyttää yousendit.comia tai vastaavia palveluja serveritilan puuttuessa.

  2. Käynnistän konettani uudelleen lähinnä erilaisten asennusten ja päivitysten sitä vaatiessa, mutta muuten painan toki vain kannen alas. Myös reissuun lähtiessä ja sieltä palatessa. Usein tuosta unitilasta palaaminen kestää useita minuutteja. Aika ajoin kone tilttaa täysin, jolloin ainoa keino on sammuttaa se väkisin painamalla virtanamikkaa muutaman sekunnin ajan. Itse olen käynnistänyt koneen nyt 17 kertaa parissa kuukaudessa.

    Itse lähetän ”mesen” tiedostot sähköpostilla vastaanottajalle, ja tilaakin on omalla serverillä mukavat 32 gigaa. Iisimpää olisi toki lähettää pienet kuvat jne Adiumilla. Joskus se tosin pelittääkin, eli aina ei tarvitse turvautua mailiin. Hienoa, että pian on tulossa mahti-Photari! Odottelen mielenkiinnolla.

  3. Loopy tuossa tiedusteli, että miksi Mac pitää bootata niin usein. Hyvä kysymys, sillä jälleen äsken tuli perinteinen Windows-buuttaus eteen Macille, kun Firefox ja Photoshop menivät täysin solmuun, eivätkä suostuneet sammumaan ilman koko koneen sammuttamista. Molemmat tarjosivat vastaukseksi vain ”Ei vastaa” ja kuormaa oli toisella 95% ja toisella 4%. Ihan yhtä lailla duuneista pitää siis ottaa varmuuskopioita Macilla kuin Windowsillakin. Tosi pro.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *