Rajatapaus rikkoi tavaramerkkilakia

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Helsingin käräjäoikeus on langettanut espoolaiselle yrittäjälle sakkotuomion tavaramerkkirikkomuksesta. Mies oli painattanut verkkokauppaansa myytäväksi ”Rajatapaus” ja ”Avohoidossa” -teksteillä varustettuja paitoja huolimatta siitä, että molemmat merkit oli rekisteröity tavaramerkeiksi. Tuomio tuli kuitenkin vain ”Rajatapaus” -merkin rikkomisesta, koska se oli rekisteröity sanamerkkinä, kun ”Avohoidossa” oli puolestaan rekisteröity kuviomerkkinä. Siten pelkkä ”Avohoidossa” -teksti ei vielä rikkonut yksinoikeutta kyseiseen merkkiin, mutta ”Rajatapaus” rikkoi.

Merkinhaltija oli ensin kieltänyt yrittäjää käyttämästä jo rekisteröityä tavaramerkkiä liiketoiminnassaan, mutta luvaton käyttö ei loppunut, joten asiaan piti hakea ratkaisua käräjäoikeudesta. Jostain syystä ihmiset usein olettavat, että tavaramerkki suojaisi vain liikemerkkejä tai suuria brändejä. Tässäkin tapauksessa vastaaja ilmeisesti vetosi siihen, että ”Rajatapaus” on yleiskielen sana. Oikeuden mukaan ko. nimitystä ei ole kuitenkaan tarpeen pitää vapaana kaikkien käyttöön. Käytännössä kaikille vapaita erottamiskyvyttömiä yleiskielen sanoja ovat vain todella yleiset sanat, kuten ”Kännykkä”, ”Ale”, ”Netti”, ”Televisio”, ”Kilpailu”, jne… Esimerkiksi Nokia rekisteröi jo vuonna 1987 (!) sanamerkin ”Kännykkä” tavaramerkikseen, mutta se on vuosien varrella menettänyt erottamiskykynsä, ja siten muuttunut vapaaksi muiden muassa mainonnan vapauden takia.

Itse päivittäin tavaramerkken kanssa toimivana ihmettelen kovasti suomalaisten yrittäjien suhtautumista tavaramerkkeihin. Yrittäjille tavaramerkin hakeminen tuntuu olevan joskus todella ylivoimaista, vaikka se on helppo ja edullinen tapa suojella tuotemerkin (esim. ravintola, verkkojulkaisu…) yksinoikeutta. Itsekin jouduin tosin huomaamaan tämän aikanaan kantapään kautta, mutta olen sittemmin pyrkinyt innostamaan muita yrittäjiä tuotemerkkiensä suojaamiseen tavaramerkeillä. Olen mielestäni onnistunut aika mukavasti saamaan myös nuoria pienyrittäjiä hakemaan tavaramerkkejä.

Toisella puolella ovat nämä ”koijarit” ja ”harrastelijat”. Koijareita ovat suuret yritykset, jotka tietoisesti härnäävät merkinhaltijaa ja yrittävät selvitä tavaramerkkien rikkomisistaan lakimiesarmeijansa turvin kuin koira veräjästä. Varsinkin niiden suhteen pienen yrittäjän tulee olla todella tiukkana. Sitten harrastelijoina on näitä ”yrittäjiä Espoosta”, jotka eivät välttämättä itsekään ymmärrä rikkoneensa lakia. Heidän kanssaan toimii useimmiten ensimmäinen kohtelias kirje ja käytön kieltovaatimus, mutta joidenkin kanssa joudutaan kolkuttelemaan käräjäsalin ovia.

Mikäli sinulla tai yritykselläsi on tuotemerkki, joka ansaitsisi tavaramerkin antaman suojan tai joku on jo käyttänyt rekisteröimääsi tai vakiinnuttamaasi merkkiä oikeudettomasti hyväkseen, ota yhteyttä. Hoidetaan homma liikkeelle. Kymmenen vuoden rekisteröinti maksaa 165 euroa, ja se sisältää kolme tavaraluokkaa. Tutustu ensin kuitenkin tavaramerkin rekisteröinnin edellytyksiin, ettei raha mene hukkaan. On kaikkien etu, että suojaa saavat ne merkit, jotka ovat suojan ansainneet, sillä immateriaalioikeudet ovat yritykselle ja yksityiselle tärkeää omaisuutta.

4 vastausta artikkeliin “Rajatapaus rikkoi tavaramerkkilakia”

  1. Hyvä kirjoitus. En tiedä, miksi minullekin oli vielä vähän aikaa sitten ylivoimaista edes miettiä tavaramerkkiä. Noh – asia on nyt onneksi korjattu.

  2. Hyvä juttu. Pekka sun tavaramerkkihakemus näyttää oikein mainiolta. Tavaramerkin antamaa suojaahan se saa hakemuspäivästä, eli jo nyt. LIsäksi jo nyt kannattaa lisätä merkin perään ”TM”, joka osoittaa merkin olevan hakusessa. Rekisteröinnin jälkeen sit muutetaan toi ”TM” pallukan sisällä olevaksi ”R”-kirjaimeksi.

  3. Mietiskellyt tässä sellaista, kun työnantaja painaa suurten tuotemerkkien logoilla ja tunnuksilla varustettuja vaatteita välittämättä tavaramerkistä… Onko velvollisuus ilmoittaa asiasta johonkin? Itse koen häiritsevänä hänen touhut. Windowskin on ware.

  4. No periaatteessa tuosta ei tarvitse ilmoittaa minnekään, mutta käytännössä jossain vaiheessa temppuilu paljastuu kyllä. Sitten voi tulla jäätävät korvaukset maksettavaksi, sillä tahallaan tehdyn loukkauksen korvauksia ei TmL 38 § mukaan edes sovitella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *