Palvelevatko lait kansaa vai kansa lainsäätäjiä?

Täytyy sanoa, että nyt vituttaa.

Olen tämän aamupäivän tutustunut uuden tekijänoikeuslain viimeisimpiin käänteisiin ja lukenut aiheesta lukuisilta verkkosivuilta ja blogeista. Näyttää siltä, että menossa on maamme historian suurin yhteentörmäys musiikkimaailman ja musiikin kuluttajien välillä. Tässä kisassa puhtaita jauhoja ei ole ainakaan musiikkiteollisuuden pussissa, sillä väärien tietojen levittäminen on johtanut myös laista päättäviä elimiä harhaan.

Yksi parhaista tämän päivän kirjoituksista on Mertenin kirjoittama Lyhyt hiljainen hetki suomalaisen musiikkiteollisuuden edesmenon johdosta. Toimintaa läheltä seuraavan kansanedustaja Jyrki J.J. Kasvin kommentit ovat mielenkiintoisia. Myös Helsingin kaupunginhalllituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuoren kolumni antaa hyvän kuvan Karpelan ja muun hallituksen ”ammattitaidosta”.

Ärtymystä nostattaa myös ÄKT:n Tommi Kyyrän kommentit, joiden mukaan hänelle on ihan sama toimiiko musiikki tietokoneissa, sillä se on Kyyrän mielestä vain ”extraa”.

Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta”, Kyyrä sanoo ja jatkaa: “Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista.

Samalla Kyyrä väittää, että musiikin kopiointi mp3-soittimiin on sallittua, mutta samaan aikaan Opetusministeriö vakuuttaa sen olevan laitonta. Mitä vittua?

Kirjoitin aiheesta parikin uutista [Vetoomuksesta kotimaisten artistien musta lista?, Tekijänoikeuslaki menossa sittenkin läpi?] Viihdelehti Staraan. Siellä tuli heti mielenkiintoinen kommentti, jonka allekirjoitan kyllä. Osmo Tuuri kirjoitti seuraavaa:

Laki joka rikkoo itse jo laadittua lakia ja kansainvälistä sopimusta vastaan on laki, joka kansalaisten yleisenoikeuskäsityksen vastaisuuden takia on muutettava alla mainituiden syiden osalta/takia. Suomen vuoden 2000 perustuslaki 12§ sekä YK:n vuoden 1948 yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen artikla XIX.

Voiko suomessa tosiaan säätää lakeja, joita kansa pitää epäoikeudenmukaisina? Lain perimmäinen tarkoitus on mielestäni palvella kansalaisia ja ylläpitää järjestystä ja oikeudenmukaisuutta, mutta nyt on menty metsään ja syvälle. Koko jupakan johtohahmona on nähty entinen missi Tanja Karpela, jonka tiedot asiasta ovat vähintäänkin kyseenalaiset.

Vaikka itse edustan vielä hieman myös artistien puolta, en voi samaistua näiden alan edustajien kantaan, varsinkaan kun sitä perustellaan valheellisilla tiedoilla. Itse en ala artisteja ainakaan heti boikotoimaan, mutta en lainkaan ihmettele lukuisten muiden boikotti-ajatuksia. Tätä menoa levyteollisuus määrää koska, missä, millä ja miten kuuntelet musiikkia, josta olet maksanut levykaupassa 20 euroa.

Mikäli laki tulee voimaan, se takuuvarmasti kasvattaa piratismia, sillä holhouksesta ärsyyntyneet kansalaiset lataavat biisejä netistä sen jälkeen ihan vittuillakseen.

Lue lisää aiheesta:
Opetusministeriö antoi väärää tietoa tekijänoikeuslaista.
EFFI: CD-levyn kopioimisesta mp3-soittimeen
Professori: Uusi tekijänoikeuslaki epätavallisen huono
ÄKT: Cd-levyn ei tarvitse toimia Linuxissa tai Macissa
ÄKT linjaa cd-levyjen kopiosuojauksia
Effi tekijänoikeuslaista: eduskunnan muutokset eivät riitä alkuunkaan
Kuluttajavirasto vaatii tekijänoikeuslain tarkkailua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *