ÄKT otti ison herneen nenäänsä

Tietokone-lehti kirjoitti tänään hyvän jutun tekijänoikeuslaista. Siinä haastateltiin myös Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ry.n, eli ÄKT:n Tommi Kyyrää. Alkuperäisessä jutussa oli mukana osioita, jotka ÄKT ”pyysi ystävällisesti korjaamaan” heti jutun julkaisun jälkeen. Esimerkiksi osia näistä kappaleista on nyt poistettu:

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) ry on julkaissut netissä sekä lähettänyt eduskuntaan vetoomuksen, jossa pyydetään kansanedustajia hyväksymään tekijänoikeuslain ilman muutoksia. ÄKT perustelee tätä sillä, että viimeaikoina käyty keskustelu musiikin laittomasta kopioinnista mp3-soittimiin on ollut virheellistä. ÄKT:n mukaan muutaman kopion teko on jo mahdollista.

Kysymykseen siitä, toimivatko nämä rajatun kopioinnin tekniikat muissa käyttöjärjestelmissä kuin Windowsisa, [ÄKT:n Tommi Kyyrä] ei halua vastata suoraan. “Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta”, Kyyrä sanoo ja jatkaa: “Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista”.

22.9.2005, klo 13.39 Alkuperäinen juttu (Pinserissä)
22.9.2005, klo 14.45 Korjattu juttu

Kiitos Visalle, joka oli saanut jutun talteen ennen ÄKT:n ärähdystä. Ruutukaappaus alkuperäisestä jutusta löytyy myös Pinseristä. Sama juttu oli päivällä myös Macmaailmassa, mutta nyt siellä on vain tyhjä sivu. Näin ÄKT pitää huolta sananvapaudesta.

Kuinka kaukana todellisuudesta pitää elää, että voi antaa tällaisia kommentteja? Lisäksi ÄKT valehtelee, sillä opetusministeriön tuoreimman lausunnon mukaan kopiointi myös omaan käyttöön on kiellettyä. Toisaalta tuntuu, että molemmat osapuolet ovat ihan yhtä pihalla, sillä ministeriökin on antanut aiheesta jo päinvastaisia lausuntoja.

Lue myös Sami-Pekka Haaviston avoin kirje: Kuluttajille valehtelu kopiointisuojausteknologioista ja tekijänoikeuslain vaikutuksista lopetettava välittömästi.

2 vastausta artikkeliin “ÄKT otti ison herneen nenäänsä”

  1. Hyvä JCK! Pidä rähinä päällä! En voi musiikintekijänäkään hyväksyä noita musiikkiteollisuuden toimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *