Teimme kansalaisaloitteen: Taloustieto koulujen oppiaineeksi

Vaasalainen Elias Rautakorpi ja minä olemme tehneet Taloustieto uudeksi kouluaineeksi -kansalaisaloitteen, joka tuli vireille eilen keskiviikkona 20. maaliskuuta. Monet lapset eivät saa kotoaan oman elämänhallintansa kannata tarpeellisia oppeja, joten koulun tulee kyetä kantamaan vastuunsa talouden perustaitojen opetuksesta. Mielestämme taloustiedon tulee olla kouluissa oma oppiaineensa, jotta lapset ja nuoret saisivat taloudesta riittävät tiedot arjessa pärjäämiseen. Tavoitteenamme on, että taloustietoon liittyvät asiat käsitellään jatkossa perusopetuksessa loogisessa järjestyksessä ja kannustavassa hengessä.

Tällä hetkellä 500 000 suomalaista on ulosotossa ja 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Järisyttävät yhdeksän prosenttia suomalaisista on siis ulosotossa. Jokainen voi kysyä itseltään onko kyseessä jo kansallinen ongelma vai ei. Syitä ulosottoon on monia sosiaalitukien kanssa kikkailusta lähtien, mutta itse pidän merkittävimpänä ongelmana suomalaisten heikkoa talousosaamista. Kouluissa opetetaan nykyisin taloustaitoja ainoastaan pintaraapaisuna, vaikka niiden osaaminen on aivan elintärkeä osa jokaisen suomalaisen arkea yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Suomen hyvinvoinnin edellytys on terve talouspolitiikka, ja suomalaisen hyvinvoinnin edellytys on terve oma talous. Ulosotto ja huono taloustilanne vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen ja tulevaisuuteen, joten koulujen taloustiedon opetuksella tulee olemaan kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaamme.

Nostin joulukuussa julkisen keskustelun, kun esitin taloustaitojen opetusta pakolliseksi kouluihin. En toki ole ensimmäinen sitä esittänyt, mutta tällä kertaa esimerkiksi Turun Sanomissa kirjoitukseni poiki useita vastineita, joissa taloustaitojen opetuksen kerrottiin olevan jo nyt hyvällä tasolla ja joissa vastuuta sälytettiin koteihin. Lisäksi esimerkiksi Twitterissä westendiläinen opettaja ja vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen kirjoitti esitykseni olevan ”turha, asiaton ja vääristelevä” ja minun olevan ”täysin pihalla realiteeteistä”. Lisäksi hän totesi Suomen olevan väärässä talousjärjestelmässä. Meitä on siis joka junaan, ja juuri siksi talousopetuksen taso pitää varmistaa koko maassa.

Kirjoitukseni aikaansaamat soraäänet hiljenivät kuitenkin kertalaakista, kun TAT julkaisi opettajille tehdyn Opettajien talousosaaminen -tutkimuksensa tulokset. Siinä peräti 76 prosenttia opettajista komppasi nimittäin esitystäni ja katsoi, että taloustaitojen opetuksen pitäisi olla pakollista kaikilla kouluasteilla. Siis kaikilla kouluasteilla. Viime syksynä samanlainen kysely tehtiin koululaisille, joista peräti 90 prosenttia halusi koulun opettavan heille taloustaitoja, mutta vain 20 prosenttia koululaisista piti koulun nykyisin tarjoamia valmiuksia riittävinä. Muutoksen tarve on siis kiistaton.

Taloustaidot ovat jokaisen perustaitoja, joten niiden opetukseen tulee panostaa nykyistä enemmän. Tällä hetkellä esimerkiksi yhteiskuntaoppiin kuuluu kyllä pienenä sivujuonteena talous, mutta opettajien pedagoginen harkintavalta mahdollistaa jopa koko aihealueen ohittamisen pelkkänä pintaraapaisuna. Mahdollisuus taloustaitojen opetuksen sivuuttamiseen esimerkiksi opettajan osaamattomuuden tai maailmankatsomuksen perusteella tulee poistaa tekemällä taloustiedosta oma oppiaineensa.

Siksi päätimme ryhtyä toimeen.

Kansalaisaloitteemme ylitti heti ensimmäisenä päivänä 500 allekirjoittaneen rajan ja määrä kasvaa koko ajan nopeasti. Allekirjoita kansalaisaloitteemme tästä, jos haluat lasten oppivan jo koulussa talouden perusteet, ja jos haluat lasten ymmärtävän mistä raha tulee ja mihin raha menee sekä mitä tarkoittaa korko ja mitä veroilla tehdään.

Kiitos jo etukäteen, että kannat kortesi kekoon paremman tulevaisuuden puolesta.

Tehdään se yhdessä.

#jocka2019
#ryhtiliike

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *