Taloustaidot pakolliseksi kouluun – elämän perustaidot opetettava kaikille

Taloustaidot ovat yksi tärkeimmistä arkielämän osaamisalueista jokaiselle suomalaiselle, mutta niiden opettaminen kouluissa on jäänyt retuperälle. Talouden tiedotustoimiston selvityksen mukaan 90 prosenttia nuorista haluaisi koulun opettavan heille taloustaitoja, mutta vain 20 prosenttia pitää koulun tarjoamia valmiuksia riittävinä. Ero toiveiden ja toteutuneen välillä on huolestuttavan suuri.

Nuorten talousosaaminen 2018 -tutkimus, TAT

Viime vuonna jo yli puoli miljoonaa suomalaista oli ulosotossa. Monet ovat ajautuneet ongelmiin pikavippien, luottokorttien ja nettiostosten vuoksi, koska he eivät ymmärrä esimerkiksi korkojen laskutapaa. Nuo 500 000 ihmistä ovat vaarassa jäädä ilman kännykkäliittymää, pankkikorttia, asuntolainaa ja niin edelleen.

Osa hoitaa velvoitteensa asianmukaisesti, mutta osa on vaarassa luisua aktiivisista yhteiskunnan jäsenistä velkakierteeseen ja pysyvästi hyvinvointivaltion elätettäväksi. Puutteelliset taloustaidot ovat siis vakava yhteiskunnallinen ongelma.

Nuorten talousosaaminen 2018 -tutkimus, TAT

Esitän, että taloustaidot ja oman talouden hallinta säädetään pakolliseksi koulujen opetussuunnitelmiin. Tällä hetkellä talousasioiden opetus on liian riippuvaista yksittäisistä opettajista, joten talouden perusteet jäävät usein hataralle pohjalle.

Koulun pitää antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle riittävät eväät elämänhallintaan, ja talousasioiden ymmärtäminen on niistä tärkein. Koulun täytyy tarjota oppilailleen perustaidot, joilla he pärjäävät yhteiskunnassa ja osaavat välttää turhan velkakierteen ja sen myötä uhkaavan syrjäytymisen.

Talouskasvatuksen roolia tulee lisätä kaikilla kouluasteilla ja pyrkiä samalla muuttamaan ilmapiiriä myönteisemmäksi talousasioille. Panostus lasten ja nuorten taloustaitoihin on sijoitus hyvinvointivaltion tulevaisuuteen.

Jocka Träskbäck
eduskuntavaaliehdokas (kok.)
kunnanvaltuutettu
yrittäjä

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Aamulehdessä, Turun Sanomissa ja Pohjalaisessa.

 

Yksi vastaus artikkeliin “Taloustaidot pakolliseksi kouluun – elämän perustaidot opetettava kaikille”

  1. Pirkanmaalla noin 6500 kuudesluokkalaista ja 5500 yhdeksäsluokkalaista suorittaa lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuvan Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden. Lempäälä teki joulukuussa päätöksen, että kunnan yhdeksäsluokkalaiset eivät enää jatkossa suorita yrittäjyyskasvatuskokonaisuutta syksystä 2019 lähtien Yrityskylässä, ainoastaan kuudesluokkalaiset. Harmi lempääläisille! Tämä päätös ei ainakaan lisää nuorten taloustaitoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *