Sitä saa mitä tilaa

UPM ja Stora Enso ilmoittivat tänään sulkevansa muutamat tehtaat esimerkiksi Kajaanissa, Valkeakoskella ja Varkaudessa. Koomiseksi uutiset muuttuivat, kun Nelosen uutisissa väitettiin uutisten tulleen kenkää saaville työntekijöille yllätyksenä. Väitän, että ei takuulla tullut yllätyksenä. Taannoinen paperialan pitkä lakko ja sen jälkeen saadut jättimäiset palkankorotukset suorastaan tilasivat nämä päätökset, eli syyllinen taitaa katsoa työntekijöitä peilistä. Tilanteeseen löytyy parikin osuvaa klassikkolausahdusta, jotka ovat ”Ahneella on paskainen loppu” ja ”Sitä saa mitä tilaa”. Pian paperiväellä on hyvin aikaa muistella lakkoa ja jättipalkkaansa.

4 vastausta artikkeliin “Sitä saa mitä tilaa”

 1. Olihan tämä Jocka provo, olihan?

  Ensinnäkin, paperityöntekijät eivät olleet lakossa, vaan työnantajan järjestämässä työsulussa. Aika raikas ero, vai mitä. Toisekseen, paperiliitto ei vaatinut senttiäkään enempää, kuin mitä oli yleinen tupo-ratkaisu. Tämä ei työnantajalle passannut, vaan halusi reippaita huononnuksia työehtosopimukseen, mm. palkaton sairasajanpalkka, vajaakäynti, ulkoistuksia jne.

  Paperitehtaiden palkkakustannukset ovat n. 8% kokonaiskustannuksista, joten tällä asialla ei ole mitään tekemistä lakkautuksien kanssa. Vaikka paperimies tienaisi 5 euroa tunnille, tehtaat lähtisivät.

  Syyt sulkemisiin ovat ihan muualla, haluatko että kerron sinulle, vai otatko itse toimittajana asiasta selvää ja korjaat virheellisen postauksesi ja näin ollen säilytät uskottavuutesi?

  Toivottavasti kestät tämän että olet todellakin väärässä ja julkaiset kommentin ja teet oikaisun.

 2. Olihan tuo toki eräänlainen provo, ja kuten tekstistä ilmenee, lähinnä siksi, että näitä uutisia väitettiin yllätyksiksi. Toisaalta pointtini osoitettiin siltä osin oikeaksi jo seuraavassa Aamulehdessä, jossa haastatellut työntekijät myönsivät odottaneensa jotain tällaista.

  En ole paperialan ammattilainen, mutta käsittääkseni paperialalla taisteltiin aiemmin suurempien palkkojen puolesta ja lopulta ne myös saatiin, vaikka palkat olivat jo ennestään huimat. Tätä taustaa vasten ei mielestäni ole merkitystä kumpi osapuoli työt aikanaan seisautti. Viivan alla kyse oli kuitenkin samasta asiasta. Muistan hyvin kuinka tuolloin työnantajapuoli kertoi, ettei tällaisia palkkoja ole mitenkään varaa maksaa. Nyt nähdään siis lakon seuraukset. Jos paperimies tienaisi mainitsemasi 5 euroa tunnilta, tehtaiden lakkauttamisen ajankohta voisi olla hamassa tulevaisuudessa. Sillä seikalla on kuitenkin turha spekuloida, sillä todelliset palkathan ovat – kuten kaikki tietävät – jotain aivan muuta.

  Venäjältä tuotavan puun hinta painaa toki paljon näissä (ja tulevissakin) lakkautuksissa, mutta katson työntekijöiden siitä huolimatta olleen myös itse vähintään nopeuttamassa näitä päätöksiä. Kirjoituksessani mainituista lausahduksista erityisesti jälkimmäinen osuu maaliinsa tässä tapauksessa. Mikäli olet alan asiantuntija (mitä minä en tietenkään ole), voisit mahdollisessa vastauksessasi kertoa näiden nyt kenkää saavien työntekijöiden keskipalkan ja verrata sitä muihin aloihin.

  Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta ”säilyttää uskottavuuttani” näissä blogikirjoituksissa, eikä kyseinen postaus ole edellä mainituin perustein nähdäkseni myöskään virheellinen. Mielipiteensä kullakin, ja ilmeisesti sinä et jaa minun mielipidettäni tästä asiasta. Kunnioitan sitä ja otan toki sinunkin mielipiteesi huomioon. Kiitos näkemyksestäsi ja leppoisaa viikonlopun jatkoa.

 3. Keskivuosiansio lienee tuolla 45 – 50 000 euroa vuodessa vuorotyössä, päivätyössä n. 30% pienempi. Riippuen tietysti aivan tehtävästä ja työaikamuodosta, joten ei mielestäni ole mitenkään suhteettoman korkea. Toki ylitöillä monet kasvattavat tulojaan, koska miehitys on ajettu työnantajan puolesta aivan minimiin.

  Monella teollisella alalla palkat ovat samalla tasolla ja jopa paremmat. Ota myös huomioon, että paperimies työskentelee joulut, juhannukset yms. juhlapyhät, kun taas normaali sienestäjä viettää aikaa perheensä kanssa.

  Kuten aiemmin mainitsin, niin palkkakustannukset ovat vain n. 8%, joten palkoista ei asia ole kiinni. Kyllä se on energian, kuljetusten, puun, kemikaalien yms. aieuttama hinnannousu, samalla kun paperin hinta ei ole noussut. Työn tuottavuus/tuotettu paperitonni suomessa on maailman parasta. Ja kyllä osakkeenomistajatkin haluavat omansa.

  Mielestäni kenenkään ei pitäisi puuttua asiaan, jos siitä ei mitään tiedä. Yksi tehdas kiinni -> vaikutukset on paljon suuremmat, kuin ne muutama sata työntekijää siellä tehtaassa. Kyllä se riipaisee kuljetusyrittäjiä, kunnossapitoa, siivousta, metsäkoneyrittäjiä, kaupan alaa, energiantuottajaa… lista on loputon ja joku on varmasti laskenut paljonko vaikutukset ovat yhteensä/suljettu tehdas. Joka tapauksessa paljon ja vaikutukset näkyvät kauaksi, mahdollisesti myös Jockan tulevassa veroprosentissa?

 4. Muistuttaisin että taannoinen lakko Paperiliiton puolesta kesti muutamia päiviä. Tästä jonkin ajan kuluttua kun neuvotteluissa ei edistytty, työnantajapuoli pystytti työsulun jossa se ei laskenut ketään töihin. Tämä taas kesti muistaakseni 5 tai 6 viikkoa. Oli miten oli, se on mennyttä. Nämä vähennykset ja tehtaiden lakkautukset tulivat varmasti yllätyksenä osalle sillä näille tehtaille on investoitu ja toimintaa on kehitetty sittemmin merkittävästi. On ulkoistettu kaikki mahdollinen, mm kunnossapitopuoli, siivoojat ja vastaavat jotka aiemmin olivat paperiliiton työehtosopimuksen alaisia. Aiemmin lakkautettuun Voikkaan tehtaaseen investoitiin muistaakseni 40 miljoonaa euroa uusiin koneisiin ja toiselle näistä nyt lakkautettavista tehtaistakin oli investoitu n 20 miljoonan euron edestä. Sikäli on siis outoa että laitetaan lafkat kiinni. Storaenson Amerikanseikkailut maksoivat tuhansia miljoonia ja täällä on investoitu lopetuslistalla oleviin tehtaisiin.

  Venäjältä on saatu halvalla jo vuosia sitä puutavaraa ja oli vain ajan kysymys koska siellä laitetaan hanaa kiinni. Ilmeisesti firmojen johtajat eivät ymmärtäneet tulevaa muutosta ja sitä että Venäjän talous kehittyy ja se tahtoo keskittää investointeja omalle alueelleen jossa on raaka-aineita sekä työvoimaa sekä kasvusuunnassa oleva talous, toisin kuin USA:ssa ja vastaavissa teollisissa maissa. Olihan se tietysti kiva tienata osakkeenomistajille lisää rahaa halvalla Venäjän puulla kuin maksaa Suomalaisille käypää hintaa suomalaisesta puusta. Ehkä kannattaisi hakea syypäätä sieltä ylemmästä portaasta eikä moittia niitä työntekijöitä jotka vain tienaavat oman leipänsä.

  Palkka ei ole tässä asiassa olennainen kysymys koskaan. Paperikone tuottaa vuodessa todella paljon tuohta ja työntekijöiden palkat ovat koskeneet juurikin sitä 8-10% kokonaiskustannuksista. Prosenttiluku liukuu tietysti siitä katsoen keneltä kysytään. Työnantaja laskee mukaan sairaslomat joita on kuulemma liikaa verrattuna vastaaviin muilla aloilla.

  Työehtosopimusneuvotteluissa on aina haettu tupon mukaisia korotuksia tai alan suhdannekehitykseen perustuvaa ansion korotusta. Varaa on ollut maksaa, halua ei. Työntekijäpuoli on aina halunnut omansa siitä potista joka on jaettu osakkeenomistajille. Ainut palkinto on ollut symbolinen tunnin joululounas, siinä kaikki. Ei edes kiitosta ole herunut. Paperialalla on tuo sanelupolitiikka vain niin kovin yleistä ja työntekijöillä ei ole muuta asetta kuin se lakko, laillinen tai laiton. Tuossa taannoisessa lakko/työsulku-jupakassa tosiaan oli laillinen lakko kyseessä. Työsulku taas teki noin 40 miljoonan euron tappiot päivässä. Siitä voi laskea kuinka suuri tulonmenetys koko sektorille tuli työnantajien omien toimien takia. Se on 280 miljoonaa viikossa ja yli 1,1 Miljardia viideltä viikolta. Se on paljon rahaa se.

  Koska et alaa tunne, et varmaankaan tiedä myöskään että kaikki eivät nykäise 70 tonnin (tai yli) vuosiansioita paperialalla. Tuo palkka kuuluu ainoastaan koneenhoitajille joita ei montaa vuorossa ole ja riippuu toki koneen koostakin se palkkakysymys sekä työpaikasta. Esimerkiksi itse en tienannut edes puolta tuosta summasta koneapulaisena kun itse alalla työskentelin mutta kuten jo aiemmin sanoin, ahneudella ei ollut rajaa ja yt-sanelupolitiikka pisti minutkin ulos. Palkkoja ei voi myöskään verrata esimerkiksi kaupan kassaan tai terveydenhoitajien vastaaviin koska tuotto tehdystä työstä on aivan eri luokkaa. Suomalaisten perussyntejä on toki kateus. Kyllähän se rassaa että nykyiset tulot tipahtivat puoleen kun ala vaihtui mutta minkäs teet. Shit happens.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *