Ihmiskunnan suurin puhallus käynnissä

Nyt on kaikille viimein selvää, että Fortumin sähköverkkojen myynti Carunan sijoittajille oli karmaiseva virhe. Tämä oli toki monilla tiedossa jo kolme vuotta sitten, kun asiaa vasta suunniteltiin. Suomalaiset maksavat nyt tästä taikatempusta kovan hinnan monin eri tavoin, kuten hintojen räjähdysmäisenä nousuna ja verotulojen katoamisena maailman ääriin. Kukaan ei voi kiistää, etteikö sähköverkkojen monopolin myynti olisi ollut traaginen virhe. Järkyttävä.

Vihreiden ministeri Pekka Haaviston orkestroima Carunan kauppa on kuitenkin jäämässä sivuosaan, jos edelleen vireillä oleva ihmiskunnan suurin huijaus, TTIP-sopimus, toteutuu nyt esitetyssä muodossaan. Sopimuksen toteutuminen voidaan kuitenkin vielä estää, ja se tuleekin tehdä hinnalla millä hyvänsä. Jos Suomi ja muut EU-maat menevät hyväksymään tämän sopimuksen, ovat Carunan hinnankorotukset sen tuomiin ongelmiin verrattuna kuin pieru Saharassa.

Monet asioista tietämättömät ovat väittäneet varsinkin some-keskusteluissa, että TTIP-sopimuksesta ei olisi todellista vaaraa, ja että kyseessä olisi Suomelle ja Yhdysvalloille win-win. Jokainen lukemansa ymmärtänyt kuitenkin tietää miten asia todellisuudessa on. TTIP-sopimuksen kaltaiset sopimukset ovat saattaneet lukuisia maita vakaviin ongelmiin, kun valta on siirtynyt demokraattisesti valituilta parlamenteilta monikansallisten yritysten lakimiehille, jotka panevat isotkin maat polvilleen miljardivaatimuksillaan vedoten täysin järjettömään investointisuojaan ja siihen olennaisesti liittyvään välimiesmenettelyyn. Siinä Suomi olisi vain pelinappula, jota ohjaavat Yhdysvalloissa istuvat yhdysvaltalaiset lakimiehet. Toisin sanoen jatkossa oikeudenmukaisuuden määrittelisivät maiden omien oikeuslaitosten sijaan ulkomaiset jätti yritykset. Se pitää estää.

Suomella on yksi omaisuus, jota aniharvalla maalla on koko maailmassa. Se on siis Suomen ehdottomasti ja ylivoimaisesti merkittävin kansallisomaisuus. Vesi. Puhdas vesi. Se tulee olemaan maailmassa lähitulevaisuudessa arvokkaampaa kuin öljy, joten Suomen maaperässä ja järvissä odottaa parhaillaan satojen miljardien eurojen arvoinen omaisuus. Tietenkin maailman arvokkain luonnonvara kiinnostaa myös monikansallisia yrityksiä siinä missä Suomen maaperän arvometallit, joita niitäkin maamme parhaillaan lahjoittaa ulkomaalaisille yhtiöille tähtitieteellisten rahasummien edestä. Ottakaa olkaa hyvä. Suomi tarjoaa. Pöytä on katettu. Ottakaa miljardit ja jättäkää tuhottu luonto meille. Kyllä me siivoamme teidänkin jälkenne. Nykyinen kaivoslaki on farssi.

Mikäli TTIP hyväksytään, voi Suomi sanoa hyvästit maamme ylivoimaisesti arvokkaimmalle luonnonvaralle, joka tulee siirtymään nopeasti Nestlen ja muiden monikansallisten jättiyritysten omaisuudeksi. Joku asioista tietämätön voisi pitää tätä toteamusta foliohattuiluna, mutta heidän kannattaisi lukea enemmän ja luulla vähemmän. Menossa on nimittäin tämän kirjoituksen otsikon mukaisesti ihmiskunnan suurin puhallus.

Monilla Facebook-seinillä käytiin kolme vuotta sitten, vuonna 2013, keskusteluja Suomen sähköverkkojen yksityistämisestä. Tätäkin kirjoitusta foliohattuiluna pitävä ihmisryhmä piti sähköverkkojen myyntiä hyvänä ajatuksena, koska ostaja ei voisi nostaa hintoja. Niin poliitikot olivat heille televisiossa kertoneet. Kuinka sitten kävikään? Niinpä.

Monilla Facebook-seinillä väiteltiin vielä viisi vuotta sitten siitä voivatko amerikkalaiset todella kuunnella kännyköitä. Edellä mainittu ryhmä piti tuollaisia väitteitä täysin naurettavana salaliittoteoriana ja foliohattuiluna. Kuinkas sitten kävikään? Niinpä.

Suomesta löytyy yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät kykene kyseenalaistamaan medioiden välittämää ”yhtä ainoaa totuutta”, koska sen eteen täytyisi nähdä vaivaa lukemalla artikkeleita useista erilaisista lähteistä kyetä ajattelemaan asioita out of the box. On helpompi maata kotisohvalla ja uskoa kaikki mitä poliitikot uutisissa satuilevat, koska silloin voi keskittyä vaikkapa Putouksen sketsihahmokisaan ja hakea jääkaapista uuden oluen. Caruna oli vain yksi osoitus siitä, että kaikkea kuulemaansa ja lukemaansa ei pidä uskoa – oli media sitten mikä tahansa. TTIP tulee olemaan toteutuessaan montaa kertaluokkaa vakavampi ongelma kuin Caruna on koskaan ollut. Vapaakauppa on hyvä asia, mutta siihen liittyvä investointisuoja tulee olemaan tuhoisa. TJEU.

Oil Giants Punish Venezuela through Dutch treaty

Venezuela loses US refinery as ConocoPhillips ICC award enforced in US court

Exxon Mobil is awarded US$1.6 billion in ICSID claim against Venezuela

Worldbank.org

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *