Ihmiskunnan suurin puhallus käynnissä?

JULKAISTU 1.2.2016: Kaikille lienee selvää, että Fortumin sähköverkkojen myynti Carunan sijoittajille oli karmaiseva virhe. Se oli toki monilla tiedossa jo kolme vuotta sitten, kun asiaa vasta suunniteltiin. Suomalaiset maksavat nyt tästä tempusta kovan hinnan monin eri tavoin, kuten esimerkiksi hintojen räjähdysmäisenä nousuna ja verotulojen katoamisena maailman ääriin. Kukaan ei voi kiistää, etteikö sähköverkkojen monopolin myynti olisi ollut valtava virhe, kuten oli myös sähköyhtiöille määritelty velvoite siirtää sähköjohdot maahan.

Carunan kauppa on nyt kuitenkin jäämässä sivuosaan, jos vireillä oleva ihmiskunnan suurin puhallus, TTIP-sopimus, toteutuu esitetyssä muodossa. Sopimuksen toteutuminen voidaan kuitenkin vielä estää, ja siihen tuleekin pyrkiä kaikin keinoin. Jos Suomi ja muut EU-maat menevät vapaakaupan hurmoksessaan hyväksymään sopimukseen sisältyvän investointisuojan, ovat Carunan hinnankorotukset sen tuomiin ongelmiin verrattuna kuin pieru Saharassa.

Monet ovat väittäneet varsinkin some-keskusteluissa väittäneet, että TTIP-sopimuksesta ei olisi mitään todellista vaaraa, ja että kyseessä olisi Suomelle ja Yhdysvalloille win-win-tilanne. Asioita tarkemmin seuranneet kuitenkin tietävät miten asia todellisuudessa on. TTIP-sopimus ja sitä vastaavat (mm. CETA) ovat saattaneet lukuisia maita vakaviin ongelmiin, kun valta on siirtynyt demokraattisesti valituilta parlamenteilta monikansallisten yritysten lakimiehille, jotka panevat isotkin maat polvilleen miljardivaatimuksillaan. Syynä tähän on sopimuksiin sisältyvä investointisuoja ja sen välimiesmenettely. Suomi olisi tuossa pelissä vain lypsylehmä ja pelinappula, jota ohjaavat Yhdysvalloissa istuvat yhdysvaltalaiset lakimiehet. Toisin sanoen jatkossa oikeudenmukaisuuden määrittelisivät Suomen ja muiden EU-maiden omien oikeuslaitosten sijaan ulkomaiset jättiyritykset. Se pitää estää.

PUHDAS VESI JULISTETTAVA IHMISOIKEUDEKSI

Suomella on eräs tähtitieteellisen arvokas omaisuus, jota aniharvalla maalla koko maailmassa on. Se on vesi. Puhdas vesi on Suomen ehdottomasti ja ylivoimaisesti merkittävin kansallisomaisuus. Se tulee olemaan tulevaisuudessa arvokkaampaa kuin öljy, joten Suomen maaperässä ja järvissä odottaa jopa satojen miljardien eurojen arvoinen omaisuus. Maailman arvokkain luonnonvara kiinnostaa monikansallisia yrityksiä siinä missä maaperämme arvometallit, joita Suomi lahjoittaa parhaillaan ulkomaalaisille yhtiöille miljardeilla euroilla vuosittain, koska kivikaudelle jämähtänyt kaivoslakimme sen mahdollistaa. Suomesta viedään vuosittain miljardien eurojen mineraalit, mutta tuhottu luonto jää tietenkin meille siivottavaksi. Esimerkiksi malmien arvosta jää Suomeen nykyisin alle kolme prosenttia. Nykyinen kaivoslaki on siis yksi suuri farssi ja se pitää saada uudistettua ennen CETA-sopimuksen voimaantuloa.

Palataan vielä TTIP-sopimukseen. Mikäli se hyväksytään, voi Suomi sanoa hyvästit maamme ylivoimaisesti arvokkaimmalle luonnonvaralle, sillä puhdas vesi tulee pala palalta siirtymään Nestlen ja muiden monikansallisten jättiyritysten omaisuudeksi. Vesi kokisi silloin saman kohtalon kuin malmimme ja mineraalimme. Joku voisi pitää tätä toteamusta foliohattuiluna, mutta silloin kannattaisi lukea enemmän. Menossa on nimittäin tämän kirjoituksen otsikon mukaisesti ihmiskunnan suurin puhallus.

Suomessa käytiin kolme vuotta sitten, vuonna 2013, kiivaita keskusteluja sähköverkkojen yksityistämisestä. Poliitikot julistivat, ettei Caruna voisi nostaa sähkön siirtohintoja miten haluaa. Kuinkas sitten kävikään? Niinpä. Viisi vuotta sitten käytiin kiivasta keskustelua siitä voivatko yhdysvaltalaiset tiedusteluorganisaatiot kuunnella kännyköitä. Moni sinisilmäinen piti väitteitä salaliittoteoriana ja foliohattuiluna. Kuinkas sitten kävikään? Niinpä.

Suomesta löytyy paljon ihmisiä, jotka eivät kyseenalaista medioiden esittämää yhtä ainoaa totuutta, koska silloin pitäisi nähdä vaivaa ja tutustua taustoihin suomalaista mediatarjontaa syvemmin. On helpompi maata kotisohvalla ja uskoa kaikki mitä poliitikot uutisissa satuilevat, koska silloin voi keskittyä vaikkapa Putouksen sketsihahmokisaan ja hakea jääkaapista uuden oluen. TTIP ja vastaavat sopimukset tulevat olemaan toteutuessaan montaa kertaluokkaa vakavampi ongelma kuin Caruna on meile koskaan ollut. Vapaakauppa on hyvä asia, mutta siihen liittyvä investointisuoja tulee olemaan EU-maille ja niiden itsemääräämisoikeudelle vaarallinen. Se on kuin valtioon ujutettu myrkkypilleri, joka vain odottaa aktivointiaan miljardien rahakoneeksi.

TJEU.

PÄIVITYS 26.12.2019: Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi kertoi Ykkösaamussa olevansa huolissaan YK:ssa suunnitteilla olevasta investointituomioistuimesta, jota edistetään EU:n aloitteesta. Hänen mukaansa sijoittaja voisi sen toteutuessa viedä valtion suoraan oikeuteen esimerkiksi sillä perusteella, että valtion toiminta heikentää sijoittajan voittoa. Kansainväliset sijoittajat ovat saaneet viime aikoina oikeusteitse muun muassa Nigerialta yhdeksän miljadin ja Pakistanilta kuuden miljardin korvaukset. Perusteena on ollut saamatta jäänyt voitto. Toimittaja on Päivi Neitiniemi. Kuuntele haastattelu tästä. Katso myös tästä alta asiaan liittyviä artikkeleita viime vuosilta.

Why global water shortages pose threat of terror and war

Oil Giants Punish Venezuela through Dutch treaty

Venezuela loses US refinery as ConocoPhillips ICC award enforced in US court

Exxon Mobil is awarded US$1.6 billion in ICSID claim against Venezuela

Worldbank.org

23 vastausta artikkeliin “Ihmiskunnan suurin puhallus käynnissä?”

 1. Yrittämättä väittää, että TTIP:n investointisuojaosa olisi jollain tapaa hyvä idea (se ei ole), täytyy tarttua kirjoituksessa esitettyyn väitteeseen vedestä.

  ”Puhdas vesi […] tulee olemaan tulevaisuudessa arvokkaampaa kuin öljy”

  Olen aidosti kiinnostunut kuulemaan millaisen ajatusketjun ja kehityskulun tuloksena näin tulee käymään ja miten kaukana tulevaisuudessa.

  Tällä hetkellä puhdasta juomavettä valmistetaan merivedestä 0,40 USD/m³.[1] Raakaöljy maksaa saman verran LITRALTA, eli noin 0,40 USD[2]. Mitä veikkaatte nouseeko juomaveden valmistuskustannus radikaalisti tulevaisuudessa? Entä laskeeko öljyn hinta yhtä radikaalisti?

  [1] ”The first revolution is the immense decrease in the cost of desalination – from $1 per cubic meter to 40 cents, and even less than that in desalination plants built in Hadera, Palmahim, Ashkelon and at Sorek.” https://www.haaretz.com/end-of-water-shortage-is-a-secret-1…

  [2] https://oilprice.com/oil-price-charts/46 Brent Crude ~65 USD/barreli, eli 159 litraa.

 2. Amerikkalaisten ja venäläisten pommitukset ovat estäneet tuotot monesta öljylähteestä. Siitä pitäisi saada korvauksia.

 3. Miksi ihmeessä puhdas vesi olisi ihmisoikeus? Miksei se ole Suomen valtion omaisuutta jolla Suomi rikastuu kuten Norja öljyllään?

 4. Nyt olisi viimeinen tilaisuus kaataa äänestämällä valinta ja ruveta kansa itse enemmistön äänin päättämään omista asioistamme. Politikot eivät tee muuta kuin vahinkoa ja suurta vahinkoa kansalle jatkuvasti. Kaikki se epäoikeudenmukaisuus joka valitsee tässä maassa on politikkojen aikaan saamaa. JA SE ON HARVAINVALTAA heitä ei kiinnosta kansan mielipiteet vaan tehdään niin kuin he sanovat vaikka perustuslain mulaan valta kuuluu kansalle,

 5. Uskokaa nyt Suomalaiset! Se alkoi jo EU;hun menemisestä,mitä meidän lapsillemme ja heidän lapsilleen jää,kun kaikki myydään vieraille,kohta menee meidän vedtkin,lappi on jo osittain pilattu kaivoksilla y.m.Vieraat kahmivat omaisuutemme!

 6. Kiinnostava artikkeli. Käännös ruotsiksi olemassa? PM Messenger:lla tai sähköposti olisi hyvä.

 7. Lakimiehethän on tunnetusti ahneita pirulaisia,omasta kokemuksestanivoin sanoa sen suoraan,eivät välitä kenestäkään paskan vertaa.Ainoa asia josta ovat kiinnostuneita on pääoma, rahanvalta on ainoa josta nämä seteliselkärankaiset ovat viehtyneet,tämä suomalaisista asianajajista.Amerikkalaiset (USA)on ihan oma lukunsa,ovat häikäilemättömimpiä koko maailmassa,vailla vertaa.Kansaenväliset konsernit ovat miehitetty näillä öykkäri paskiaisilla,niiltä on turha odottaa minkäänlaista myötätuntoa ketään,eikä varsinkaan pieniä ja köyhiä valtioita kohtaan,pahempia kuin kasakat ennen muinoin.Laki joustaa heidän pyrkimyksiensä hyväksi,onhan oikeusasteissa omaa veljeskuntaa jakamassa vapauttavia tuomioita heidän hyväkseen,jos hätä ja uhkat lähestyvät,vapaamuurarius on myös erinomainen tapa saada apua!

 8. Tämä on näkynyt jo pitkään, höyrypäät näkevät maailman eniten toisilta ryöstäneen ja ja alistaneen valtion ihan ihmeenä. Iso juttu oli Nokia, sitä ennen ja jälkeen muita on mennyt. Jumalaan nojaaminen on heidän etuoikeutensa.

 9. Kieltäytykää maksamasta. Kansa ei ole velkaa eikä se ole koskaan saanut päättää velanotosta.

 10. Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen harrastuksena seurannut TTIP/CETA touhua ja ihmetellyt, miksi siitä ei enempää puhuta. Toivottavasti kokoomuksessa ymmärretään asian vakavuus.
  Vesi! Kyllä. Se oli jo pöydälle neuvotteluvalttina EU-liittymissopimus neuvotteluissa. Kannattaa lukea, mitä on tapahtunut esimerkiksi Etelä-Amerikassa, kun vesihuolto on annettu pörssiyhtiöiden hoitoon.

 11. ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan.”
  Oman käden oikeus?

 12. Iso asia ja tärkeimmistä tärkeimpiä. On jo sähköverkko asiassa vedätetty suomalaiset maksamaan kohtuuttomasti! pitäisi koota Eduskuntatalolle näkyvä ilmaus tästä. Että kansa välittää ja on tosissaan oman maansa nyynnistä pala kerrallaan.. Politiikka on kääntynyt vastaan äänestäjiä.

 13. ”Miksi ihmeessä puhdas vesi olisi ihmisoikeus? Miksei se ole Suomen valtion omaisuutta jolla Suomi rikastuu kuten Norja öljyllään?”
  Vaikkapa esimerkkinä mainittakoon Haaviston Caruna kaupat! Poliitikoiden käsissä vesivarat olisi pian hävitetty kansainvälisten spekulanttien hellään huomaan!

 14. Samoin kuin J Ahonen, olen TTIP/CETA spekuloita seurannut aina kun siitä edes jotain on kirjoitettu. Hämmentävän vähän.

  Luulisi kansaa kiinnostavan kuulla laajemmin ja ymmärtää, mitä vedenjakelun siirtäminen korporaatioille tarkoittaa pitkällä tähtäimellä. Pelottava skenario kertakaikkiaan. Verovaroilla rakennettu toimiva infra ja sitten hiljokseen yhtiö sen avulla kasvattaa pääomaa ja kun on tarpeeksi hyvässä kunnossa, tulee globaali yritys joka ostaa ensin pienen yrittäjän pois…. lopetan tähän, koska ahdistaa liikaa.
  Toivon Jocka, että jaksat edistää yhteistä etuamme isosti.

 15. Samoin kuin J Ahonen, olen TTIP/CETA spekuloita seurannut aina kun siitä edes jotain on kirjoitettu. Huolestuttaa todella.
  Toivon Jocka, että jaksat edistää yhteistä etuamme isosti.

 16. Kyllä puhdas vesi voi olla hyvin kallista jos sen käyttöoikeudet myydään jollekkin suuryhtiölle joka sitten pullottaa sen ja myy 0,5l pulloissa takaisin kansalaisille.
  Näin on käynyt muutamassa köyhemmässä maassa.

  Kun väestö kaksinkertaistuu ja samalla ollaan saastutettu suurin osa vedestä ollaan ekokatastrofissa jossa puhdas vesi on elinehto ja öljyllä ei tee juuri mitään.

 17. Tämä kannattaa jakaa! Meitä viihdytetään hengiltä kaikilla tyhjänpäiväisillä reality-viihdeohjelmilla.. sirkushuveja, niin kansa pysyy tyytyväisenä ja tietämättömänä ja tyhmänä.. Enemmän melua Oikeista Asioista. Ja suomalaiset keltaliivit liikenteeseen… Huomioikaa ja käykää allekirjoittamassa kansalaisaloite puhtaasta vedestä!!

 18. Eikö sama suoja tulekaan EU yrityksille USA:ssa? Jos tulee, niin sopimus on symmetrinen, eikä amerikkalaisia kannata lähtökohtaisesti pelätä.

 19. Ja millähän nämä asiat estetään? Ei ainakaa äänestyksin tai blogia kirjoittaen. Entä ilnastohysteria kuin iso puhallus se on ja mikä on seuraava keksintö?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *