Dance ja ysäri valtaavat festareita – rockin kustannuksella

Musiikkityylit tulevat ja menevät, mutta 60-luvun jälkeen musiikkimaailman trendit ovat kiertäneet kehää muotimaailman tavoin. Trumpettifarkut tekevät vielä paluun, vaikka harva siihen tällä hetkellä uskoo. Vastaavaa kiertokulkua nähdään myös festaririntamalla, jossa ysäri- ja dancemusiikki on tänä vuonna lyönyt itsensä toden teolla läpi.

2000-luvun alkupuolella musiikkimaailmassa koettiin huikea kasaribuumi, kun lukemattomat 80-luvun hittibändit tekivät paluun uusien ja kierrätettyjen kappaleidensa merkeissä. Esimerkiksi Modern Talking, Bad Boys Blue, W.A.S.P. ja Twisted Sister palasivat listoille, keikkakiertueille ja festareille. Kasaribuumin jälkeen oli luonnollisesti vuorossa ysäribuumi. 90-luku oli tunnetusti rockmusiikin kadotettu vuosikymmen; musta aukko, jota rockpiireissä muistellaan edelleen kauhulla. Vuosikymmen oli dancemusiikin ylivoimainen valtakausi sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Ysäribuumi on parhaillaan taas kuumimmillaan, mistä on osoituksena dancemusiikin kova nousu niin radiossa kuin festivaaleillakin. YleXin Parasta ennen -ohjelma on tällä hetkellä niin suosittu, että se on jalkautunut festivaaleille ja keikkakiertueille bändin tavoin. Parhaiten nyt vallalla oleva trendi käy kuitenkin selville tarkastelemalla kesän kotimaisten festivaalien tarjontaa. Vielä muutama vuosi sitten dancetähtiä näkyi ainoastaan parilla kotimaisella festivaalilla, mutta nyt alan tähdet tehneet todellisen paluunsa. Samaan aikaan rockfestivaalit hivuttavat ohjelmistoaan tyylillisesti yhä urbaanimpaan suuntaan.

Haddaway RantaRockissa 1994
Jättimäinen brittifestari Glastonbury kiinnitti taannoin pääesiintyjäksi Jay-Z:n. Se oli liian radikaali tempaus, joka osoittautui virheeksi. Suunta oli kuitenkin jo selvä ja statement oli tehty. Samaan aikaan Juhani Merimaa kertoi Staralle, että Ruisrock aikoo jatkossa satsata enemmän urbaaniin musiikkiin. Tänä kesänä Ruisrockin pääesiintyjänä nähtiinkin 90-luvulla tähdeksi noussut Snoop Dogg, jonka keikka oli valtava menestys.

Ruisrock ei toki ole ainoa lajissaan, mutta se on merkittävin sekä statuksensa että syvälle pinttyneen rock-imagonsa ansiosta. Esimerkiksi Kotkan Meripäivien kattaus sisältää tänä kesänä Roxetten, Rednexin ja Haddawayn keikat. Perinteisesti dancea tarjoillut Kalajoen Juhannus marssitti nyt lavalle Movetronin, Guntherin ja Captain Jackin. Alkuperäinen 2 Unlimited esiintyy Seinäjoella 18. elokuuta.

Ysäri ei ole aina dancea eikä dance ysäriä. Totesin edellä, että dancemusiikki on viime vuosina loistanut poissaolollaan suomalaisilla festivaaleilla. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Kesän kuumin alan tapahtuma on Espoossa järjestettävä Weekend Festival, jonka tähtinä esiintyvät alan supernimet Skrillex ja David Guetta. Toinen kohokohta on Helsingissä järjestettävä Summer Sound Festival, jossa esiintyvät Avicii, Tiesto, Axwell ja Armin van Buuren. Näiden lisäksi molemmissa nähdään muhkea kattaus alan kotimaisia tähtinimiä.

Mikäli näissä tapahtumissa riittää väkeä ja järjestäjät näkevät niissä potentiaalia myös tuleville vuosille, voidaan puhua dancen rantautumisesta kotimaiseen festivaalisceneen. 90-luvun alussa rockväki ei uskonut dancen valtakauden alkamiseen, mutta toisin kävi. Luoja tietää mitä yhtyeitä vaikkapa Ruisrockissa nähdään tulevina vuosina. Dancen tulevaisuus näyttää nyt erittäin valoisalta.

Jocka Träskbäck
Viihdelehti Stara

Kirjoitus on julkaistu Hitit-lehdessä heinäkuussa 2012.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *