Ovi auki, keissi jatkuu?

Olen kirjoittanut muutamaan otteeseen mielenkiintoisesta keissistä, jossa useampikin osapuoli on kiistellyt jo pidemmän ajan OVI-tavaramerkistä. Kirjoitin aiemmin myös siitä, että ensimmäisenä merkkiä lienee käyttänyt jonkinlaisessa liiketoiminnassa palveluluokkiin 35, 38 ja 41 kuuluville palveluille toiminimi Chameleon Project, joka on julkaissut Ovi Magazine -nimistä englanninkielistä verkkolehteä vuodesta 2004 saakka. En jaksaisi enää millään palata tuohon kokonaispakettiin, joka on viimein saatu Nokia Oyj:n ja Kustannus Oy Vistan välisellä kaupalla mielestäni hienosti pakettiin. Tunnen kuitenkin velvollisuudenomaista tarvetta tuoda esiin vielä pari asiaa erityisesti Ovi Magazineen liittyen. Lehti kirjoittaa nimittäin tänään näin:

We are considered a well-established magazine and trademark internationally and Ovi magazine has been reference for hundreds of sites and blogs from all around the world.

Kyseinen julkaisu on keskikokoinen verkkojulkaisu, joka ei heikon tunnettuutensa takia voi nähdäkseni vedota tunnuksen vakiintumiseen SUOMEN markkinoilla (vrt. kirjoitus: ”trademark internationally” ja ”blogs around the world”). Myös myöhemmän tavaramerkin hakijan/haltijan tietoisuuteen ko. palvelun olemassaolosta hakemushetkellä lienee vaikea vedota, koska siihen tarvitaan kylmää faktaa, eikä pelkkä mahdollisuus tällaisesta aikaisemmasta tietoisuudesta riitä tavaramerkkilain 14 § 1 momentin 7 kohdan soveltamiseen. Lehden nimen tulisi lisäksi olla joko rekisteröity toiminimi tai aputoiminimi, tai vastaavasti rekisteröity tai vakiintunut tavaramerkki. Nyt se ei ole mitään näistä.

Tästä huolimatta Ovi Magazine on julkaisemissaan kirjelmissä toistuvasti vedonnut juuri ”rekisteröimiinsä merkkeihin”. Jo aiemmin yhtiö väitti omistavansa rekisteröidyt merkit Ovi Lehti ja Ovi Magazine, mutta väite osoittautui perättömäksi. Tänään lehdessä julkaistussa artikkelissa väitetään jälleen, että Chameleon Project omistaisi lukuisia Ovi-alkuisia ”rekisteröityjä merkkejä”.

Actually he (Jone Nikula) missed that there is Ovi Lehti, Ovi Sanomat, Ovi Junior, Ovi Cartoons, Ovi iKritic, Ovi-magazine, Ovi stories, Ovi iBite and many others that belong to Ovi magazine and are registered to Chameleon Project, never forget the Ovi Bad Boys weekly radio show that is announced to all the Finnish newspapers and magazine.

Eli ”registered to Chameleon Project”. Hmmmm. Julkaisun väitteistä tulee niin sanotusti huono boogie, sillä kyseisellä toiminimellä Chameleon Project ei ole (ainakaan julkisten rekistereiden perusteella) yhtään rekisteröityä tavaramerkkiä tai aputoiminimeä. Käsittääkseni Patentti- ja rekisterihallituksen tietokantaan jäävät myös tavaramerkkihakemukset, eli toiminimi ei ole edes hakenut tavaramerkkiä käyttämälleen tunnukselle.

Herätin sisäisen tutkivan journalistini taas hetkeksi ja otin selvää mitä yhtiö mahdollisesti väitteellään tarkoittaa. Eräästä Ovi Magazinen blogista löysin viimein listan linkkejä, joissa käytettiin noita edellä mainituja ”rekisteröityjä merkkejä”. Linkkien takaa löytyi muiden muassa mainitun nimisiä blogeja tai keskustelupalstoja, jotka kaikki liittyivät kuitenkin juuri Ovi Magazineen, eivätkä missään nimessä ole vakiintuneita tavaramerkkejä. Se siis niistä ”rekisteröidyistä merkeistä”. Edellä mainittu riittänee osoittamaan, että ei Chameleon Projectillakaan ole nähdäkseni aivan puhtaat jauhot pussissaan. Siitä huolimatta toiminimi uhkailee rivien välissä jopa oikeusjutulla.

Unfortunately, through leaks to the press, we discovered that Mr. Nikula is negotiating the sale of his copycat magazine and the Ovi trademark to Nokia Corporation. We trust that this is just a wishful thought and that Nokia Corporation will search a little bit better as to what is going on behind the name Ovi magazine.

Ovi Magazine 22.5.2008

We have always believed that this was an issue of ethics should it ever come to a court house – where, as we are well-informed by experts, we can easily win the case – and it comes as a surprise that, according to leaks to the press, some representative of the Nokia Corporation said that they had never heard of us.

Ovi Magazine 22.5.2008

Jonkun kannattaisikin nyt kertoa kundeille, että tunnuksen X käyttö blogin tai keskustelupalstan nimenä ei vielä aivan riitä siihen, että tunnus saisi jonkinlaista tavaramerkkisuojaa. Ennemminkin yhtiölle tuottaa nyt negatiivista karmaa se, että se väittää lukijoilleen perusteettomasti omistavansa nipun merkkejä, joille sillä ei todellisuudessa ole minkäänlaista yksinoikeutta, eikä varsinkaan rekisteröintiä. Sinänsä on varsin mielenkiintoista, että lehden perustaja Thanos Kalamidas kertoi toissapäivänä Taloussanomille, ettei häntä ole kiinnostanut ”häiritä Nokiaa”. Nyt takki näyttäisi kuitenkin kääntyneen varsin nopeasti, ja focus onkin tänään otettu rahaan.

We are expecting their telephone call before investigating our legal rights on what they plan to pay the copycat because we want to know whether it is true and not a wishful greedy act of somebody who wants to increase his lost popularity.

Ovi Magazine 22.5.2008

Onhan tuossa vielä pienenpieni mahdollisuus saada myyty tavaramerkki oikeusteitse kumottua vilpillisesti haettuna, mutta nyt mukaan tulee myös ostajan vilpittömyys. Siihen löytyy kuitenkin kylmää faktaa Ovi Magazinen perustajan lausunnosta. Mister Kalamidas on nimittäin tainnut lausunnollaan menettää mahdollisuutensa jo ennen haastehakemuksen laatimista, sillä hän myönsi Taloussanomien haastattelussa, ettei ole ollut missään yhteydessä Nokiaan, eikä Nokia ole ollut yhteydessä häneen.

Ovi Magazinen perustaja Thanos Kalamidas kuitenkin sanoo, ettei hän ole ollut missään yhteydessä Nokiaan. Samaa sanoo myös Nokian Peura, joka ei ole kuullut lehdestä.

– Minä en ole häirinnyt heitä, eivätkä he ole häirinneet minua, Kalamidas sanoo.

Taloussanomat 20.5.2008

On ihmeellistä kuinka toimittajan yllättävä puhelu saa monien kielenkannat höllentymään enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Minulla on myös omakohtaisia kokemuksia vastaavista jutuista, joissa erään yhtiön edustajat ovat antaneet lehtiin raskauttavia lausuntoja, joita sinne ei olisi koskaan kannattanut päästää. Ilmeisesti tuollaisessa tilanteessa ollaan niin innoissaan oman nimen näkymisestä seuraavan päivän lehdessä, että esimiesten ja lakiosaston tiukat ohjeistukset tuppaavat unohtumaan ja totuus päätyy julkisuuteen. Tähän voisi todeta vain, että Over And Out.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *