Mörkö löi sisään! Ideaparkin torilla tavataan tänään

Suomalaisten kiekkohuuma kiteytyi taannoin, kun Suomi voitti kolmannen maailmanmestaruuden jääkiekossa. Yksi turnauksen suurimmista tähdistä oli Lempäälän Marko ”Mörkö” Anttila, joka sai Suomen lisäksi myös Lempäälän sekaisin monin tavoin. Mörköläksi nimetty kunta juhlii tänään keskiviikkona kunnan omia sankareita kaksin kappalein, kun Ideaparkissa järjestetään kansanjuhla.

Marko ”Mörkö” Anttila ei suinkaan ollut ainoa Suomen MM-joukkueen kapteeni, sillä myös naisten kisoissa hopeaa voittaneen MM-joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski on alunperin Lempäälästä. Niinpä tänään on aihetta tuplajuhlaan. Virallinen osuus alkaa tänään Ideaparkin keskusaukiolla kello 18.00, jolloin luvassa on kiekkotähtien lisäksi myös musiikkia ja asiaan liittyvää yhteislaulua.

Lempäälän kunnassa tiedustelimme kuntalaisilta mikä olisi oikea tapa palkita kiekkomenestyjät, ja pohdimme asiaa monilta kanteilta taannoin kunnanhallituksen kokouksen yhteydessä. Päätös saatiin aikaiseksi ja tänään selviää millaiseen tulokseen päädyimme. Omasta mielestäni tärkeintä on, että palkitseminen ei ole vain hetken huumaa, vaan että se kantaa myös tuleville vuosille.

Ideaparkin torilla tavataan tänään!

Urheilugaalassa, Y-kahveilla ja Kokoomuksen Siipiperjantaissa

Kiireisen vaalikevään viime viikko sujui kuin lennosta, sillä koko viikko mentiin tilaisuudesta toiseen minuuttiaikataululla. Lauantain ja sunnuntain pyhitin rauhalliselle yhdessäololle perheen kanssa, mutta vielä perjantaina sattui ja tapahtui senkin edestä.

Lempäälän yrittäjien Y-kahvit 25.1.2019.

Päivä alkoi Lempäälän Ideahuoneelta, jossa oli ohjelmassa perinteiset Y-kahvit, jossa paikalliset yrittäjät tapaavat toisiaan. Tällä kertaa Tampereen puolelta olivat vieraana Hervannan Yrittäjät. Keskusteluissa oli tuttuun tapaan verkostoitumista sekä kuulumisten kertomista. Näistä tilaisuuksista on saanut alkunsa moni menestyksekäs idea.

Kokoomuksen Siipiperjantaissa 25.1.2019
Kokoomuksen Siipiperjantaissa 25.1.2019
Kokoomuksen Siipiperjantaissa 25.1.2019

Ideahuoneelta suuntasin pari siviilityöhön liittyvän kokouksen jälkeen vaihtamaan pikaisesti asua ja pakkaamaan rollupeja ja muuta vaalimateriaalia mukaan. Kello 17.00 oli nimittäin ohjelmassa Lempäälän Kokoomuksen perinteinen Siipiperjantai, johon minut oli kutsuttu tällä kertaa vieraaksi esittäytymään. Paikalle saapui moninkertainen määrä ihmisiä tavalliseen verrattuna, joten tunnelma oli korkealla.

Kokoomuksen Siipiperjantaissa 25.1.2019
Kokoomuksen Siipiperjantaissa 25.1.2019

Kerroin itsestäni ja näkemyksistäni Suomen paremman tulevaisuuden eteen. Arvovaltaisen yleisön kysymykset olivat loistavia ja luotasimme niiden pohjalta niin eläkkeiden kuin myös koulutuksen ja työelämän tulevaisuuden näkymiä. Lopulta esittäytyminen venyi aiotun 45 minuutin sijaan lähes puoleksitoista tunniksi. Kiitos jokaiselle mukana olleelle!

Lempäälän tilaisuus päättyi 1900 ja Tampereen Torni-hotellissa Hämeen Urheilugaala oli alkanut jo puoli tuntia aiemmin. Hyppäsin siis autoon ja suuntasin suoraan Hämpin parkkiin gaalapaikan alapuolelle.

Urheilugaalassa 25.1.2019 mukana Tero Majuri ja nyrkkeilyn EM-kultamitalisti Elina Gustafsson.

Pikkutakki vaihtui pikaisesti puvuntakkiin ja kravattiin, ja Superman-hetken jälkeen hissillä maan pinnalle ja gaalaan. Siellä palkittiin Pirkanmaan ja Hämeen menestyneitä urheilijoita, seuroja, valmentajia ja taustavoimia. Tilaisuus oli erittäin hyvä. Kiitos kutsusta Gredin ja Sontekin isännille!

Urheilugaalassa 25.1.2019 mukana Hönttä & Toippari

Jocka mukana Mestiksen Kiekkokaupunki -ohjelmasarjassa

Vaasan Sportin kasvattina en osannut edes 18 vuoden Tampereella asumisen aikana päättää Tapparan ja Ilveksen välillä, joten kannustan molempia aina tilanteen mukaan. Lempäälään muutettuani mukaan astui myös LeKi, jonka pelejä on ollut viime aikoina erittäin mukava käydä katsomassa Mestiksen vauhdikkaan pelin ja liigakiekkoa suuremman energian ansiosta.

Nyt sain kutsun vieraaksi Mestiksen Kiekkokaupunki -ohjelmasarjaan kertomaan suhteestani jääkiekkoon Lempäälässä. Minun lisäkseni jaksossa tavataan esimerkiksi LeKin kapteeni Sami Laakso. Katso nettisarjan jakso tästä alta. Ja muista käydä LeKin peleissä!

Lempäälässä Suomen parasta Mestis-kiekkoa – nyt tarvitaan paikallisten tukea

Lempäälässä pelataan ylivoimaisesti Suomen parasta Mestis-kiekkoa, josta on osoituksena esimerkiksi LeKi Hockeyn huikea yhdeksän ottelun voittoputki ja sarjan ylivoimainen ykköspaikka. Päätin nyt itse lähteä tukemaan paikallista jääkiekkoa Staran brändillä, ja mainostilaa hallissa on vielä runsaasti vapaana.

Mikä tahansa Lempäälän kokoinen kunta olisi ikionnellinen saadessaan näin kovatasoisen joukkueen. Toivoisin, että LeKi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös täällä meillä Lempäälässä niin yritysten kuin kuntalaisten toimesta. Perjantain pelissä oli reilut 300 katsojaa, mutta 500 katsojan tavoitteesta puuttui vielä reilusti. Halliin mahtuu yli tuhat ihmistä, joten rajat eivät tule ihan heti täyteen.

Esitän nyt alueen yrityksille toivomuksen, että ne lähtisivät sankoin joukoin tukemaan oman kylän huippujoukkueen toimintaa ja saamaan siten itselleen positiivista näkyvyyttä otteluissa.

Kuntalaisille esitän vienon toivomuksen, että nykyistä useampi lähtisi hallille katsomaan pelejä ja nauttimaan niin kovatasoista otteluista kuin myös talon antimista joko yksin, kaksin, firman pikkujouluissa tai koko perheen voimin.

Lempäälän jäähallin uusi baarikatsomo tarjoilee täysi-ikäisille virvokkeita myös aikuiseen makuun.  Lisäksi tarjolla on tietenkin makkaraa ja muita perinteisiä herkkuja. Mikä olisi mukavampaa kuin lähteä lasten kanssa katsomaan laatukiekkoa ja nauttimaan erätauolla herkuista.

Vauhti ja intensiteetti Mestis-otteluissa voittavat tunnetusti koska tahansa liigan ottelut, joten jokainen jääkiekosta edes etäisesti kiinnostunut katsoja varmasti viihtyy. Jos et usko, niin tule itse katsomaan. Seuraava kotiottelu pelataan 14. marraskuuta.

Lempäälän Jesse näyttää mallia koko Suomelle

Jokaisessa kunnassa tulee olla lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä, joka saa heidät viihtymään kunnassa. Tällaista tekemistä järjestävät paitsi kunnat ja kaupungit myös monet yhdistykset ja urheiluseurat vapaaehtoisvoimin. Ajoittain joukosta nousee myös yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat päättäneet ryhtyä toimeen yhteisen hyvän eteen. Eräs heistä on lempääläinen Jesse Teräsahde.

Luin Facebookista Jessen perustamasta Skeittaa, älä kiusaa! -projektista ja sovin saman tien haastattelun aiheesta Staraan. Kävin tutustumassa toimintaan Lempoisten koululla, jossa Jessen mukana oli muitakin hyvää tekeviä ”karvanaamoja”, eli Mad Viking Finlandin herroja Hämeenlinnasta. Jesse kertoi projektinsa kantavien teemojen olevan skeittaaminen ja kiusaamisen kitkeminen.

Kiusaaminen on yhä edelleen ikävän yleinen ongelma niin kouluissa kuin työpaikoillakin. Kiusaamista vastaan on taisteltu vuosien varrella monin tavoin, ja Jesse päätti ryhtyä toimeen skeittaamalla. Teräsahde näki taannoin yksinäisen pojan skeittaamassa ja päätti yhdistää harrastuksensa lasten ja nuorten auttamiseen. Skeittaa, älä kiusaa! -projektiin ilmoittautui yli 80 lasta ja nuorta, eli kiinnostus on ollut merkittävästi odotettua suurempaa. Sittemmin Jesse on tehnyt projektilleen myös esimerkiksi paitoja. Haastattelussa Jesse kertoo, että sama idea olisi helppo laajentaa mihin tahansa muuhun lajiin tai toimintaan. Tuosta ajatuksesta kannattaa ottaa koppi.

Tällainen kansalaistoiminta on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä miten jokainen meistä voi omalla toiminnallaan aidosti vaikuttaa positiivisesti ympäröivään yhteiskuntaan. Nuorkauppakamareissa se on yksi kantavista teemoista, mutta hyvän tekemiseksi ei tarvitse olla mukana missään järjestössä. Yksi ajatus oikeassa paikassa voi johtaa tapahtumasarjaan, josta jopa kymmenet tai sadat ihmiset saavat paljon iloa elämäänsä. Jokainen pienikin positiivinen teko kiusaamisen vastustamiseksi vaikuttaa. Eiköhän oteta Jessestä mallia ja pannaan kaikenlaiselle kiusaamiselle nollatoleranssi.

Oletko sinä mukana?

Hyvä Suomi, hyvä Sami Lepistö!

Lyhyt viittaus Antero Mertarannan kuuluisiin sanoihin hieman muokattuna: ”Ruotsin Suomen Puolustus pelataan kebab-kioskille”. On se ihme, että Suomi voi olla ylivoimalla alivoimainen ja alivoimalla ylivoimainen. Surkeaa touhua kolmannessa erässä, mutta onneksi onni suosi suomalaisia ja Sami Lepistö kiskaisi Suomen mitalipeleihin ja jenkit kotimatkalle. Hyvä Suomi, jännitys tiivistyy.

Mitkä ihmeen Olympialaiset?

Tänään selailin Suomen teollisoikeudellisen yhdistyksen ja Suomen Aippi ry:n jäsenlenteä STY AIPPI Uutiset. Lehdessä käydään läpi viime aikojen tavaramerkkipäätöksiä Patentti- ja rekisterihallituksesta ja Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Lehtinen on erittäin mielenkiintoista luettavaa, ja välillä sieltä löytyy myös varsinaisia helmiä. Vai mitä olette mieltä tästä?

PRH totesi, etteivät väitteentekijöiden (Suomen Olympiayhdistys ry. ja Comite International Olympique) merkit OLYMPIA ja OLYMPIALAISET eikä OLYMPIC ja OLYMPIC GAMES olleet tässä maassa tavaramerkkilain 6 § 2 momentissa tarkoitetulla tavalla laajalti tunnettuja merkkejä.

Näin Suomen PRH on siis yksiselitteisesti päättänyt ja KHO vielä vahvistanut Olympialaisten vääjäämättömän alamäen ja ”vuosisatoja” kestäneen instituution hiipumisen, kun kisojen tunnus ei ole enää edes tavallisen kansan yleisesti tuntema. Yksi Korkeimman hallinto-oikeuden jäsen oli kuitenkin enemmistön kanssa eri mieltä päätöksestä.

Eriävässä mielipiteessä todettiin, että OLYMPIALAISET voitiin mieltää joko tunnetun urheilutapahtuman nimenä ja siihen liittyvien palvelujen tunnusmerkkinä tai viittauksena sanan herättämiin laadullisiin ominaisuuksiin

Saisikohan KHO:lta ennakkopäätöksen siitä, jäävätkö Kiinan Olympialaiset viimeisiksi?

Paitsio.com juttuvarkaissa

Urheiluviikko 29.02.2008Tänään osui silmiini vaihteeksi juttuvarkaus urheiluun keskittyneen verkkomedian puolelta. Urheiluviikko.net -sivusto julkaisi eilen kello 17:38 artikkelin otsikolla ”Real havitellut laittomasti brassinuorukaista?”. Noin 20 minuutin kuluttua kello 17:56 ilmestyi Paitsio.com -sivustolle yllättäen artikkeli otsikolla ”Real havitellut laittomasti brassiteiniä?”. Hmmm…

Paitsio.com 29.02.2008Asiaa tarkemmin tutkiessani selvisi, että kyseessä oli käytännössä täysin sama juttu, jonka Paitsio.com oli siis ”toimittanut” vanhalla kunnon copy-paste-menetelmällä, eli viiden sormen alennuksella. Kaiken lisäksi varastetun jutun loppuun oli lisätty ”Kirjoittanut Freddy”. Varastettuaan jutun kilpailijaltaan sivusto siis kehtasi vielä väittää juttua oman toimittajansa kirjoittamaksi. Aika härskiä touhua.

Esimerkiksi Iltalehti ja Ilta-Sanomat ovat viime aikoina vähentäneet juttuvarkauksiaan, mikä on hieno juttu. Samalla kuitenkin hieman pienemmillä saiteilla juttuvarkaudet näköjään rehottavat siten, että rikotaan surutta muiden sivustojen ja toimittajien tekijänoikeuksia. Otin tänään yhteyttä Urheiluviikko.net -sivuston toimitukseen ja sieltä kerrottiin asian olevan jo käsittelyssä toisen osapuolen kanssa.

On ihan mielenkiintoista nähdä miten käy, sillä Paitsio.com on käsittääkseni rikkonut sekä jutun julkaisseen sivuston että jutun kirjoittaneen toimittajan tekijänoikeuksia. Iltalehden taannoin saama Julkisen sanan neuvoston langettava päätös ei taida mennä noille pikkusaiteille jakeluun, joten nyt olisi ehkä aika saaada tällaisesta keissistä ennakkotapaus vähintään käräjäoikeudesta. Muussa tapauksessa villin lännen meno taitaa jatkua. Homma lähtee aivan käsistä, ellei juttuvarkauksille pidetä alusta saakka nollatoleranssia.

Päivitys 4.3.2008: Paitsio.com-julkaisun päätoimittaja otti tänään yhteyttä ja ilmoitti, että juttu poistettiin ko. verkkosivuilta heti kun asiasta ilmoitettiin heille, ja että korvauksesta ollaan pääsemässä sopuun Urheiluviikon kanssa. Hyvä homma.

Ilta-Sanomat jälleen juttuvarkaissa

Syksyn aikana on tullut ilmeisesti töihin uusi polvi toimittajia, kun juttuvarkaudet ovat jälleen lisääntyneet. Asiassa on erikoista se, että harrastelijoiden ylläpitämien pienten verkkosaittien lisäksi myös ns. uskottavat mediat varastavat sumeilematta juttuja, vaikka niistä on jo langetettu tuomioitakin.

Tällä kerralla Ilta-Sanomat varasti journalistin sääntöjä rikkoen ja tekijänoikeuksia loukaten Urheiluviikko-julkaisun artikkelin perinteiseen tapaan copy-paste -periaatteella. Alkuperäinen Urheiluviikko-julkaisun artikkeli löytyy tästä ja Ilta-Sanomien varastettu juttu löytyy puolestaan tästä. Härskiä touhua.

Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä (kuten myös muissakin mediataloissa) kannattaisi ehkä jatkossa panostaa hieman enemmän alan sääntöjen sisäistämiseen. Ilta-Sanomat ja Iltalehti voisivat pian järjestää yhdessä ”Säästä kuluja copy-pastettamalla” -nimisen koulutuspäivän. Tsekkaa jutut: Urheiluviikon juttu ja Ilta-Sanomien juttu.

PÄIVITYS: Ilta-Sanomat on ilmeisesti poistanut varastamansa jutun sen jälkeen, kun tapaus tuli julki. Otin kuitenkin jo päivällä screenshotit jutuista. Ne löytyvät tästä alta. Tsekidauttia.

Urheiluviikon juttu Ilta-Sanomien juttu