Iltalehti rikkoi hyvää journalistista tapaa

Kirjoitin blogiini 20. joulukuuta Iltalehden juttuvarkauksista ja siitä, että tuolloin luvatta ja ilman lähdettä Stara.fi -sivustoltani lainatut kaksi uutista menivät jo hieman turhan pitkälle. Tästä syystä tein juttuvarkaudesta kantelun Julkisen sanan neuvostolle, jonka päätös tuli tänään.

Julkisen sanan neuvoston päätös oli odotetusti Iltalehdelle langettava. Lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa ja sai huomautuksen toiminnastaan. Huomautus piti julkaista myös Iltalehden verkkosivuilla.

Iltalehden päätoimittajan mukaan kyse oli Journalistin ohjeiden 20. kohdan mukaisesta virheestä, jonka lehti oli asianmukaisesti korjannut. Neuvosto kuitenkin totesi, että kohta on tarkoitettu sovellettavaksi asiavirheiden korjaamiseen. Koko päätös on luettavissa täällä.

Tietääkseni tämä on ensimmäinen verkkojulkaisujen ”uskottavuutta” koskeva Julkisen sanan neuvoston päätös, eli siinä mielessä tärkeä virstanpylväs. Olen usein (esimerkiksi iltapäivälehtien kanssa) törmännyt siihen, ettei verkkojulkaisuja pidetä perinteisen median puolella lainkaan oikeina medioina. Nyt tuota villin lännen meininkiä aletaan onneksi kitkemään tällaisilla päätöksillä.

Lisää juttua aiheesta:
> Journalisti
> Markkinointi & Mainonta
> Iltalehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *