Iltalehti jälleen juttuvarkaissa

Iltalehti varasti noin vuosi sitten Stara.fi -viihdelehteen kirjoittamani uutisen Kimi Räikkösen Tampereen vierailusta. Tapaus ei tosin ollut ensimmäinen, mutta silloin sain vihdoin tarpeekseni juttujen alituisesta varastamisesta.

Nyt historia toistaa itseään – tosin Iltalehti on mennyt astetta härskimmäksi juttujen ”lainaamisessa”. Nyt Stara.fi saitiltani on varastettu luvatta kerralla heti kaksi juttua täysin suoraan copy-pastena. Britney Spears (Stara vs Iltalehti) ja Madonna (Stara vs Iltalehti) -uutiset. Hyvää journalistista tapaa rikotaan siis räikeästi.

Tässä jutuista screenshotit ja pieni vertailu:

19.12.2005 Britney Spearsin lomakuvat nettihuutokaupassa
19.12.2005 Hevoset piinaavat Madonnaa
08.11.2004 Kimi Räikkönen Tampereella

Kyseessä on siis tekijänoikeusrikos, josta lehden kuuluu saada ansaitsemansa rangaistus. Jotta vain Iltalehteä ei suomita, kerrottakoon, että myös Ilta-Sanomat anasti varhain viime keväänä neljä juttua samalla copy-paste -periaattella. Asia kuitenkin sovittiin nopeasti, eikä tapaus ole (vielä) toistunut.

Soitin juuri Iltalehden päivystävälle uutispäällikölle, joka lupasi tutkia asiaa ja palata aamulla asiaan. Saas nähdä tuleeko sieltä soittoa. Joka tapauksessa taidan jättää huomenna kanteen Julkisen sanan neuvostoon, sillä tällainen kusipäisyys ei voi jatkua.

Julkisen sanan neuvoston julkaisemissa Journalistin ohjeissa todetaan seuraavaa:

6. Toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Vaikka kyse ei olisikaan tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta, on hyvän tavan mukaista mainita lähde, kun käytetään pääasiassa toisen hankkimia tai julkaisemia tietoja.

14. Tiedot on hankittava avoimesti ja rehellisin keinoin. Poikkeuksellisia menetelmiä voi käyttää vain, jos yleisesti merkittäviä tietoja ei normaalikeinoin voi saada.

Olin pari viikkoa sitten yhteydessä myös Suomen tietotoimistoon Kikka -uutisoinnin puutteellisesta lähteen maininnasta, mutta STT:n päätoimittajalta ei ole vielä kuulunut vastausta. Ilmeisesti siellä ei verkkomediaa pidetä vieläkään ”oikeana” mediana, joka tulisi mainita lähteenä. Kikka-uutisissa IL ja IS toimivat tosin hyvän journalistisen tavan mukaisesti mainiten lähteen selvästi.

› Juttu jatkuu seuraavassa entryssä.

7 vastausta artikkeliin “Iltalehti jälleen juttuvarkaissa”

 1. Eikä kysymys siis ole mistään sellaisesta, että alkuperäisestä uutistoimistouutisesta kääntämällä olii voinut päätyä kutakuinkin samaan suomenkieliseen lopputulokseen joka kerta?

 2. Juu ei todellakaan ole siitä kyse. Sellainen on aivan normaalia ja lähes jokapäiväistä, sillä lähteet ovat usein samat. Noista screenshoteista kyllä voi huomata, että kyseessä on todellakin täysin suora copy-pastettaminen.

 3. Saanen tiedustella, että mistä lähteestä olet itse hankkinut nämä Britney- ja Madonna-uutiset?

  Copypasteahan tuo on Iltalehdeltä, se on selvää. Ja sitä harrastavat muutkin kuin Iltalehti, mutta yleensä sanajärjestyksen muuttelussa nähdään enemmän vaivaa kuin tässä tapauksessa. Löydät paljon kohtalotoverita mm. STT:n toimituksesta.

 4. Ulkomaiden viihdeuutiset tulevat artistien kotisivuilta, mediasta tai leffa- tai levy-yhtiöiden tiedotteista. Sieltä löytyy uutisen ydin ja keräämme itse lisätietoa uutisen ympärille mm. artistien kotisivuilta, musiikkilistoilta, arkistoistamme, levyhyllyistämme, jne… Siis normaalia toimituksellista työtä copy-pasten sijaan.

  Yleisimmät lähteen Starassa ovat viime aikoina olleet New York Post, New York Daily News, PageSix.com ja Daily Mirror. Tosin ulkomaisissa uutisissa potentiaalisia lähteitä on kymmeniä. Mikäli materiaalia on suoraan lainattu mainitsemme luonnollisesti lähteen, kuten hyvään journalistiseen tapaan kuuluu. Tämä koskee tietenkin myös itse kääntämäämme materiaalia.

  Mikäli seuraat viihdeuutisia tarkkaan, voit huomata, että yleensä Staran viihdeuutisia on usein taustoitettu huomattavasti enemmän kuin monen muun uutisia.

 5. Tuo juttujen varastaminen on aivan järkyttävää toimintaa niinkin isolta lehdeltä kuin Iltalehti on. Niillä mainos- ja lehdenmyyntituloilla luulisi olevan varaa pitää toimittajia talossa, tekemässä omia juttuja.

  Pidä pintasi asiassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *