Pelastetaan yhdessä yrittäjät koronakriisiltä

Koronavirus iski yrityksiin voimalla, jollaista kukaan ei toivonut. Tällaista tragediaa ei ole aiemmin nähty, sillä kymmenet tuhannet yritykset suistuivat kerralla konkurssin partaalle asiakkaiden kadotessa. Koronasta selvitään kyllä ennen pitkää, mutta nyt tulee varmistaa, että Suomessa on vielä silloin yrittäjiä tarjoamassa työtä ja palveluja. Meistä jokainen voi kantaa arvokkaan kortensa kekoon käyttämällä yritysten palveluja myös epidemian aikana.

Yleisömassoja tulee välttää, mutta nyt jos koskaan ravintoloissa on tilaa ruokailla rauhassa tai piipahtaa ystävän kanssa kahvilla tai oluella. Riittävä turvaväli ja käsihygienia riittävät pitämään erossa viruksista. Tuotteita kannattaa myös tilata mukaan ja nauttia kotona. Voit noutaa lähiravintolasta lounaan etätyöpäivänä tai illallisen koko perheelle. Voit varata jo nyt ensi syksyn lomamatkasi Lappiin tai hankkia sarjalipun kylpylään. Konsertteja ja teatteriesityksiä on siirretty syksyyn, ja liput niihin ovat nyt myynnissä. Suosikkiartistin keikan odotus valaisee mukavasti synkkää koronakevättä.

Hallitukselta tarvitaan nyt rohkeita toimia epidemian hidastamiseksi, mutta samaan aikaan täytyy kiireesti päättää tukipaketista koronakriisistä kärsiville yrityksille. Liikevaihdon romahdettua kassat tyhjenevät, joten tilanne on kriittinen. Nykyiset järjestelmät eivät ole riittäviä tarvittaviin toimenpiteisiin, joten hallituksen tulee nopeasti luoda välineitä erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten auttamiseksi pahimman yli.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Olen esittänyt kahta selkeää ja yksinkertaista toimenpidettä, joista ensimmäisessä alkuvuoden 2020 arvonlisäverojen palautetaan yrityksille. Tämä olisi nähdäkseni teknisesti mahdollista ja tasapuolista. Toiseksi työnantajamaksujen perimisestä tulisi luopua koronakriisin ajaksi sekä antaa tuleville ALV-maksuille maksuaikaa epidemian yli. Yritykset eivät nimittäin voi maksaa palkkoja ilman kassaa ja kassavirtaa.

Taantuma olisi iskenyt Suomeen ilman koronaakin, mutta nyt sukellus tulee olemaan aivan omaa luokkaansa. Ilman yrityksiä meillä ei ole työtä eikä palveluja, joten tulevaisuuden yhteiskunnan toimivuus turvataan vain käyttämällä palveluja. Siinä meistä jokainen voi auttaa jo tänään.

Jocka Träskbäck
yrittäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *