Iltalehti jälleen juttuvarkaissa

Iltalehti on jälleen kunnostautunut varastamalla muiden medioiden juttuja. Taannoin lehti varasti useita juttuja viihdelehti Starasta, ja jouduin lopulta viemään asian Julkisen sanan neuvostoon, kun lehden toimituspäällikkö kiisti ilmiselvän juttuvarkauden. Iltalehti hävisi tietenkin asian ja sai asianmukaisen huomautuksen. Samanlaista vilpillistä toimintaa jatkanut (Alma Median omistama) Iltalehti on nyt jälleen saanut JSN:n huomautuksen samanlaisesta tapauksesta.

Nyt kyseessä oli heinäkuussa tapahtunut juttuvarkaus, jossa Iltalehti kirjoitti Mika Häkkisen suhde-elämästä. Lehti oli kuitenkin lainannut artikkelinsa tiedot kokonaisuudessaan 7. päivää -lehdestä, mutta tuttuun tapaan ”unohti” mainita tietojensa lähteen. Markkinointi & Mainonta uutisoi asiasta tänään näin:

JSN:n mukaan eri tiedotusvälineiden julkaisemien tietojen lainaaminen muissa tiedotusvälineissä on olennainen osa tiedonvälityksen vapautta. Lainaajan on kuitenkin huolehdittava siitä, että lähde kerrotaan reilusti, selkeästi ja vailla tulkinnanvaraa. Iltalehti ei maininnut lainausta lainkaan etusivullaan, ja sisäsivun jutustakaan lähde ei ilmennyt kiistattomasti. Niinpä Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.

Olisi mielenkiintoista kuulla Iltalehden tämänkertaiset selitykset. Uskoisin, että jutun kirjoittajaksi on ilmoitettu tuttuun tapaan ”se uusi harjoittelija”, kuten lukuisia kertoja aiemminkin. Alma Median vilpillinen toimintakulttuuri ei ole siis pelkästään ylimmän johdon ydinosaamista, vaan sitä viljellään kautta linjan. Onhan sekin kai jonkinlainen linjavalinta.

2 vastausta artikkeliin “Iltalehti jälleen juttuvarkaissa”

  1. Mielenkiintoista. Jokin muu rangaistus voisi olla aiheellinen, kun toiminta näyttää olevan johdonmukaista. Mietin myös ollaanko siellä Ilta-Lehdessä vähän tyhmiä, jos luullaan, ettei ”jäädä kiinni”. Maineelle tuo ei tee hyvää, vaikkei sanktioita tulisikaan.

  2. Tärkeintä on että lehti myy, tyylillä ei niin väliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *