Paitsio.com juttuvarkaissa

Urheiluviikko 29.02.2008Tänään osui silmiini vaihteeksi juttuvarkaus urheiluun keskittyneen verkkomedian puolelta. Urheiluviikko.net -sivusto julkaisi eilen kello 17:38 artikkelin otsikolla ”Real havitellut laittomasti brassinuorukaista?”. Noin 20 minuutin kuluttua kello 17:56 ilmestyi Paitsio.com -sivustolle yllättäen artikkeli otsikolla ”Real havitellut laittomasti brassiteiniä?”. Hmmm…

Paitsio.com 29.02.2008Asiaa tarkemmin tutkiessani selvisi, että kyseessä oli käytännössä täysin sama juttu, jonka Paitsio.com oli siis ”toimittanut” vanhalla kunnon copy-paste-menetelmällä, eli viiden sormen alennuksella. Kaiken lisäksi varastetun jutun loppuun oli lisätty ”Kirjoittanut Freddy”. Varastettuaan jutun kilpailijaltaan sivusto siis kehtasi vielä väittää juttua oman toimittajansa kirjoittamaksi. Aika härskiä touhua.

Esimerkiksi Iltalehti ja Ilta-Sanomat ovat viime aikoina vähentäneet juttuvarkauksiaan, mikä on hieno juttu. Samalla kuitenkin hieman pienemmillä saiteilla juttuvarkaudet näköjään rehottavat siten, että rikotaan surutta muiden sivustojen ja toimittajien tekijänoikeuksia. Otin tänään yhteyttä Urheiluviikko.net -sivuston toimitukseen ja sieltä kerrottiin asian olevan jo käsittelyssä toisen osapuolen kanssa.

On ihan mielenkiintoista nähdä miten käy, sillä Paitsio.com on käsittääkseni rikkonut sekä jutun julkaisseen sivuston että jutun kirjoittaneen toimittajan tekijänoikeuksia. Iltalehden taannoin saama Julkisen sanan neuvoston langettava päätös ei taida mennä noille pikkusaiteille jakeluun, joten nyt olisi ehkä aika saaada tällaisesta keissistä ennakkotapaus vähintään käräjäoikeudesta. Muussa tapauksessa villin lännen meno taitaa jatkua. Homma lähtee aivan käsistä, ellei juttuvarkauksille pidetä alusta saakka nollatoleranssia.

Päivitys 4.3.2008: Paitsio.com-julkaisun päätoimittaja otti tänään yhteyttä ja ilmoitti, että juttu poistettiin ko. verkkosivuilta heti kun asiasta ilmoitettiin heille, ja että korvauksesta ollaan pääsemässä sopuun Urheiluviikon kanssa. Hyvä homma.

9 vastausta artikkeliin “Paitsio.com juttuvarkaissa”

  1. Olisko ton voinut kiertää lähdemaininnalla. ?

  2. Ei olisi voinut. Lähdemaininnan ”avulla” voi lainata pienen pätkän jotain juttua, mutta edes sen avulla ei missään nimessä saa viedä koko juttua. Kokonaiset jutut eivät kuulu sitaattioikeuden piiriin. Muutenhan sitä voitaisiin lainata vaikkapa kahden aukeaman artikkeleita copy-pastella ja loppuun lisätä vain maininta ”Lähde: Urheiluviikko”.

  3. Pöllitty siis mikä pöllitty. Juttuvarkaus ei ole itellä ollut tuttu ollenkaan. Nyt tämän blogikirjoituksen myötä tosiaan silmät aukes, voihan sitä varastaa näinkin. Yleensä kuvavarkaudet on ollut enempi esillä. Mut totta, täysin samasta asiasta puhutaan.

  4. Juttuvarkaudet ovat tosiaan nettimaailmassa varsin yleisiä ja koko ajan kasvava ongelma. Pieniä verkkosivustoja enemmän juttuvarkauksiin ovat yllättäen syyllistyneet kuitenkin ammattimaisina pidetyt suuret mediat, erityisesti Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Varsinkin ensinmainitun toimituspäällikkö väitti vielä pari vuotta sitten kirkkain silmin allekirjoittaneelle, että nettimedioista saa ottaa juttuja ihan vapaasti, koska nehän ”vain välittävät juttuja”… Iltalehti saikin tapauksesta Julkisen sanan neuvostolta tuomion. Onneksi isot talot jäävät tekemisistään yleensä kiinni, mutta luulisi olevan hiukan helpompaa palkata sinne edes jonkinlaisia alan kouluja käyneitä ihmisiä. Lisää juttuja aiheesta löytyy tästä.

  5. Lisääntyy ja muuttuu kansainväliseksi tuo sisältövarkaus. Muuttuu myös entistä ihmeellisemmäksi. Tavallisen blogin syötekin kelpaa ”sisällöksi”.

    Multakin on varastettu feedi jollekin epämääräiselle epsanjalaiselle deittisaitille. Mulle on tehty sinne valepersoona, joka päivittyy mun syötteillä (Jaikun kautta) kun laitan jotakin verkkoon. Olen niiden mielestä Tsadista ja etsin miestä (no toinen vaihtoehto olisi että naista) 8(

    Siellä on satojen käyttäjien syötteet samallalailla kähvellettynä. Ällöttävä identiteettivarkaus – mutta onneksi kyseiseen puljaamiseen liittyvä ansaintalogiikka mainosten avulla ei onnistunut toivotusti (kun Jaiku on samaa Google impeeriumia, jonka olisi pitänyt olla maksumiehenä).

  6. Ihmettelijä: Tuossa ei ole kyse copy-pastettamisesta eikä juttuvarkaudesta, sillä jutuissa on sen verran eroavaisuuksia. Juttujen lähde on tosin mitä ilmeisimmin sama, eli Skysports.com. Siihen liittyen tuleekin huomioida, että noista kahdesta vain Urheiluviikko mainitsee artikkelissa asianmukaisesti jutun lähteen, kun Paitsio.com on puolestaan ”unohtanut” mainita lähteen kokonaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *