Puheeni kutsuntatilaisuudessa 10.10.2023

Arvoisa everstiluutnantti, kutsunnan alaiset ja muut läsnäolijat. Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtajana minulla on ilo ja kunnia lausua teille kunnan virallinen tervehdys tänä tärkeänä päivänä. Tärkeänä siksi, että tämän päivän jokainen teistä muistaa varmasti koko loppuelämänsä ajan.

Päivä on merkittävä myös siksi, että meillä Lempäälässä järjestetään tänään Nato-Suomen ensimmäiset kutsunnat. Suomella tulee olemaan Pohjois-Atlantin puolustusliitossa kokoaan suurempi merkitys, koska Suomi oli ja on Nato-yhteensopivampi kuin monet sen pitkäaikaiset jäsenmaat. Kiitos siitä kuuluu kokonaisille sukupolville, jotka ovat ymmärtäneet varautua idästä tulevaan uhkaan ja ovat siksi vahvistaneet puolustustamme.

Suhteessa kansakunnan kokoon Suomen puolustus hakee vertaistaan. Samaan aikaan kansalaisten puolustustahto on korkealla, mikä näkyy esimerkiksi vapaaehtoisten maanpuolustuskurssien ja reserviläistoiminnan suosiossa. Itsenäinen Suomi koetaan puolustamisen arvoiseksi.

Kutsuntoihin tänään osallistuvat tulevat suorittamaan varusmiespalveluksensa hyvin mielenkiintoiseen aikaan. Meillä ei ole kristallipalloa, joka kertoisi mikä on maailmanpoliittinen tilanne kun te astutte palvelukseen, mutta tiedämme, että vahvaa ja motivoitunutta puolustusta tarvitaan myös silloin.

Tänään valtaosalle teistä selviää missä ja koska palvelette isänmaatamme varusmiehinä. Samalla teille selviää missä ja koska muodostatte uusia elinikäisiä ystävyyssuhteita ja tapaatte ihmisiä, joiden kanssa tulette kohtaamaan vielä vuosikymmenten ajan ja nostamaan maljoja vanhoja muistellen.

Kun astutte ensimmäisen kerran tupaanne, katsokaan tarkasti ympärille. Katsokaa oikealle ja vasemmalle, koska silloin näette uudet ystävänne, joiden kanssa tulette jakamaan ilot ja surut, onnistumiset ja pettymykset sekä ennen kaikkea valtavan määrän uusia kokemuksia. Varusmiespalveluksen sosiaalinen ulottuvuus on merkittävä, sillä sen myötä jokainen teistä saa uusia ystäviä. Nuorella aikuisella ei ole koskaan liikaa tilaisuuksia uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen.

Arvoisat kuulijat,

Näillä sanoilla toivotan teille mukavaa kutsuntapäivää ja kiitän jo ennakkoon työstä, jota tulette tekemään isänmaamme eteen. Lopuksi lainaan vielä Tampereen nuorkauppakamarin perinteistä sanontaa, jossa kiteytyy myös eräs varusmiespalveluksen anneista: ”Kokemuksia ei saada, niitä hankitaan”. Kiitos.

Paikallislehden artikkeli kutsuntatilaisuudesta löytyy tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *