Fiiliksiä Nokian E90 kommarista

Juhannus meni leppoisasti mökillä auringon, oluen, saunomisen ja makkaran merkeissä. Samalla oli aikaa tutustua uuteen leluun hieman paremmin, kun sain mukaan Nokian E90 -kommarin. Ikävä kyllä 3G-yhteys vielä puuttuu ”erinäisistä syistä”, mutta sekin pitäisi olla kunnossa viikon sisällä, kun numeronvaihto tulee voimaan.

Uusi kommari on käteen yllättävän iso ja painava, mutta juuri siksi varsin jämäkkä. Symbian 60 -sarjaan siirtyminen on laitteen suurin muutos. Kaikki softat toimivat siten nyt myös kannessa, mutta samalla tärkeitä ominaisuuksia on jäänyt pois. Suurin puutteista on ajastetut profiilit, jota itse käytin lähes päivittäin. Toinen suurempi ongelmakohta on yhteystietojen haku. Nyt vekotin osaa jostain syystä hakea vain henkilön nimellä, mikä hidastaa huomattavasti yhteystietojen löytymistä. Toivottavasti Nokialla ollaan hereillä ja nämä ominaisuudet lisätään päivityksen yhteydessä.

Puhelimessa on mukana myös äänentunnistus, joka toimii kuitenkin naurettavan huonosti. Ohjelmien käynnistäminen ja henkilön valinta puheen avulla eivät toimi käytännössä lainkaan. Olemme testanneet toimintoa nyt noin 15 ihmisen äänellä, eikä yksikään puhelu ole onnistunut. Yhden kerran ”kamera” toiminto on sentään saatu käyntiin puheen avulla, ja yrityksiä on ollut noin sata. Puheentunnistukseen olisi kannattanut panostaa hieman enemmän ennen toiminnon lanseeraamista.

Yksi huomioitava juttu on lisäksi se, että laitetta markkinoidaan välillä harhaanjohtavasti. Joissain vähittäiskauppojen mainoksissa annetaan olettaa, että puhelimen hintaan sisältyy navigaattori, vaikka näin ei ole. Opastavasta navigaattorista joutuu maksamaan erikseen vuosi- tai kuukausimaksun. GPS-vekotin on kuitenkin sisäänrakennettuna, ja se toimii testiemme mukaan erittäin vaihtelevalla menestyksellä. Ehkä sekin olisi kannattanut testata joillain muilla kuin kuluttajilla…

Kokonaisuutena Nokia E90 on mielestäni oikein toimiva peli, ja nopealla 3G-yhteydellä varustettuna kätevä liikkuva toimisto. Toivottavasti Nokia saa puuttuvat ominaisuudet vielä mukaan. Mukavaa on myös se, että laitteen sai myös synkronoitua Macin kanssa toisin kuin 9500:n.

PÄIVITYS 30.6.2007

Käytön myötä kommarista on löytynyt pahojakin ongelmia. Erityisesti tekstinkäsittelyn pikanäppäinten puuttuminen ja nettisivujen ja viestien copy-pasten toimimattomuus panee vituttamaan. Kuinka amatööri pitää insinöörin olla, jos ei osaa lisätä pikanäppäimiä viesteihin ja nettiselaimeen??? Tekstiviestinä lähetettyä urlia ei saa käytännössä millään järkevällä tavalla tallennettua esimerkiksi feediksi tai toiseen softaan. Plussaa tulee puolestaan feedien toimivuudesta. Joka tapauksessa Noksulla riittää vielä töitä, jos kommarista halutaan saada oikeasti työkalu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *