Nokia ei saanut melodialleen tavaramerkkiä

IT-Viikko uutisoi tänään, että Nokia ei ole saanut tunnusmelodiaansa rekisteröityä Hong Kongissa tavaramerkiksi. Maailman takuulla tunnetuin soittoääni ei ollut paikallisen viranomaisen mielestä erottamiskykyinen, sillä tutkijan mielestä melodia osoittaa vain, että puhelin on toiminnassa, eikä siten tuotteen kaupallista alkuperää.

Nokian ”Nokia Tune” on varmasti maailman tunnetuin soittoääni ja yksi maailmanhistorian tunnetuimmista melodioista. Melodiat voidaan rekisteröidä tavaramerkeiksi, koska ne voidaan esittää graafisesti. Kuinkahan monessa elokuvassa Nokia Tune on esimerkiksi kuulunut? Nyt Noksun kannattaisi teettää paikallinen kyselytutkimus, jossa selvitetään kuinka moni matkapuhelimen käyttäjä yhdistää melodian juuri Nokian puhelimeen. Siitä voisi saada aukotonta näyttöä asiasta. Hong Kongissa asiasta päättänyt viranomainen lienee joskus ostanut Nokian puhelimen ja pettynyt karvaasti. Mitenkään muuten tuota päätöstä ei voi ymmärtää. Toivottavasi Nokia valittaa päätöksestä ja homma saadaa kuntoon myös noin takapajuisessa maassa.

Suomen tavaramerkkitietokannasta saa hyvin vihiä Nokian tulevien tuotteiden ja/tai palvelujen nimistä. Tänä vuonna Nokia Oyj on jättänyt tavaramerkkihakemukset esimerkiksi tavaramerkeistä Luna, Verino ja Apraxis. Hieman vanhempia hakemuksia, joiden käsittely jatkuu edelleen, ovat esimerkiksi Tableteer, Gingair Toco, Nitrospin Racer ja System Rush. Tuoreimpia rekisteröityjä merkkejä ovat Vanteer, Vantier, Exemplis, Unality, Apero, Wibree, Creebies, Reset Generation ja Defend Your Turf. Osa noista voi ollakin jo käytössä, mutta en vain itse ole niitä vielä bongannut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *