Tekoäly mullistaa maailman – muutosvastarinta romukoppaan

Tekoäly muuttaa parhaillaan maailmaa enemmän kuin moni ymmärtää. Muutosvastarinta on kautta aikojen johtanut siihen, että teknologisen kehityksen seurauksiin ei ole osattu suhtautua riittävällä vakavuudella. Näin tapahtui esimerkiksi media-alalla 2000-luvun alkupuolella, kun yksikään vanhan koulukunnan mediataloista ei ymmärtänyt mitä internetin kasvu toisi tullessaan. Erään televisiokanavan sittemmin lähtöpassit saanut toimitusjohtaja jopa julisti vielä vuonna 2012 yhtiönsä potkivan Netflixiä munille. Tämä krooninen ymmärryksen puute ja muutosvastarinta antoivat minun yritykselleni tilaa kasvaa markkinoilla. Lämmin kiitos siitä. Nyt on alkanut seuraava erä.

”Tekoäly on tällä hetkellä lapsen tasolla, mutta se kehittyy aikuisen ihmisen tasolle nopeammin kuin lapsi kasvaa aikuiseksi.” (blogini 12.5.2017)

Kirjoitin viisi vuotta sitten miten tekoäly tulee vääjäämättä mullistamaan maailmaa, ja nyt vuonna 2023 olemme tämän mullistuksen kynnyksellä ja murrosvaihe on täydessä käynnissä. Ne yritykset ja yksilöt, jotka ovat ymmärtäneet ajoissa asian merkityksen ovat jo ehtineet ottaa askeleita oikeaan suuntaan. Kuten internetin nousussa myös nyt meillä on nähtävissä muutosvastarintaa, kun vanhan koulukunnan toimijat ovat jumissa menneessä, eivätkä kykene tunnistamaan mihin olemme menossa. Jälleen kerran tarvitaan oikea teknologinen tilannekuva, jotta kehityksestä ei jäädä jälkeen. Murros erottaa aina jyvät akanoista. Niin tulee tapahtumaan nytkin.

Lue myös: Hyvästi työpaikat – muutosvastarinta on turhaa (12.5.2017)

Nyt vuonna 2023 monilla aloilla on viimeinen hetki ymmärtää tämän hetken teknologinen tilannekuva ja lähteä rohkeasti uudistumaan uusien teknologioiden myötä. Ja tämä koskee aivan kaikkia toimialoja. Ei ole olemassa alaa, johon tämä murros ei tulisi vaikuttamaan. Tilanne on aivan sama kuin 2000-luvun alussa, jolloin perinteiset toimijat väittivät minulle kerta toisensa jälkeen, ettei internet tulisi mullistamaan mitään saati tuottamaan joskus taloudellista hyvää. Toisin kävi. Suomalaisilla on nyt tuhannen taalan paikka olla tämän tuoreimman murroksen etulinjassa, mutta se edellyttää aktiivista toimimista ja vanhojen rakenteiden rohkeaa kyseenalaistamista. Ja nämä täytyy aloittaa heti. Muuten juna menee ja kilpailijamaat ottavat kaulaa.

Tuoreita esimerkkejä

Päätin esitellä tekoälyn tämän hetken kykyjä kahdella tavalla. Niistä ensimmäisessä kysyin tänään sopivasti hallitusneuvottelujen alla tekoälyltä miten Suomen velkaantuminen tulisi selättää. Tekoälyn vastaus löytyy tästä linkistä. Toiseksi tein yhdessä tekoälyn kanssa teoksen nimeltä Syvissä vesissä. Siinä venäläinen diktaattori ja sotarikollinen Vladimir Putin kahlaa kesäyössä järvessä. Tekoälyn ohjeitteni mukaisesti luoman kuvan löydät tästä alta. Nämä ovat tietenkin vain pikaisesti tehtyjä esimerkkejä, mutta toivottavasti antavat lukijoille jonkinlaisen kuvan siitä mihin tekoäly jo tänään kykenee. Huomenna se kykenee jo paljon parempaan. Näitä uusia mahdollisuuksia Suomella ja suomalaisilla yrityksillä ei ole varaa jättää hyödyntämättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *