Ammattiliitto ei maksa euroakaan ansiosidonnaisesta – sumutus jatkuu yhä

Kevään lakkojen ollessa jälleen ajankohtaisia on paikallaan kiinnittää huomiota ammattiliittojen järjestelmällisesti levittämään disinformaatioon. Ensinnäkin lakko ei missään tilanteessa pakota osallistumaan siihen, oli sitten liiton jäsen tai ei. Myös ammattiliiton jäsen voi halutessaan mennä töihin lakosta huolimatta. Näin ollen väitteet lakon ulottamisesta alan kaikkiin työntekijöihin on perätön.

Toinen olennainen seikka on ammattiliittojen vuosikymmeniä jatkunut järjestelmällinen sumutus, jossa ne ovat levittäneet perätöntä mielikuvaa siitä, että ammattiliitot maksaisivat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Eivät maksa euroakaan. Kenellekään ja koskaan. Toistan: Ammattiliitot eivät maksa ansiosidonnaista kenellekään.

Olen kirjoittanut aiheesta vuosien ajan, ja nyt asia on jälleen ajankohtainen, kun palvelualojen ammattiliitto PAM valehtelee asiasta nuorille Tiktokissa julkaistussa videoissaan. Tiktokissa levitetyn perättömän väittämän mukaan ammattiliitosta saa ”liiton korvaukset”. Todellisuudessa mitään liiton korvauksia ei ole olemassa.

Ansiosidonnaisen korvauksista 95 prosenttia maksetaan valtion kassasta työttömyysvakuutusmaksuilla kerätyillä varoilla ja 5 prosenttia työttömyyskassasta. Ammattiliitot eivät sitä maksa. Työttömyyskassalain 1 § 3 momentin perusteella kassojen täytyy olla itsenäisiä toimijoita eivätkä ne saa olla sidoksissa edes ammattiliittoihin. Siksi onkin hämmentävää huomata, että ammattiliitot ovat saaneet levitettyä disinformaationsa peräti koulukirjoihin saakka. Yhteiskunta ui melko syvissä vesissä, kun koulukirjoissa valehdellaan oppilaille.

Ansiosidonnaisen saa siis työttömyyskassasta, eli siihen ei tarvita ammattiliittoa lainkaan. Viime vuosina ammattiliittojen jäsenmäärä onkin ollut rajussa syöksyssä, kun yhä useampi on ymmärrettävästi liittynyt suoraan työttömyyskassaan. Varsinkin YTK Loimaan kassa on saanut valtavasti uusia jäseniä ja itsekin liittyisin siihen, jos olisin vielä palkansaaja. Kannattaa varmistaa oma ansiosidonnainen sieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *