WIPO siirsi Kesko.com -domainin

Vuonna 2001 kiisteltiin YK:n alaisessa WIPO-organisaatiossa Kesko.com -domainin oikeuksista. Suomalainen Jessimet Oy oli rekisteröinyt domainin tietoisena siitä, että se oli vakiintunut Keskolle. Lisäksi Keskolla oli tuolloin olemassa kolme tavaramerkkiä, jotka eivät kuitenkaan olleet identtisiä merkin Kesko -kanssa, vaan siitä johdettuja merkkejä, kuten ”Kesko – kaupan tekijä”, ”K Kesko” ja ”YP Kesko Yrityspalvelu”.

Kesko voitti kiistan Kesko.com -domainista, koska yhtiön nimen katsottiin vakiintuneen yleisesti tunnetuksi ennen kuin Jessimet Oy haki domainia itselleen. Wipon paneelin mukaan ko. verkkotunnus oli siis rekisteröity vilpillisessä mielessä, hyötymistarkoituksessa ja ilman asianmukaista oikeutta merkkiin.

Suomalaisyritys yritti vedota esimerkiksi siihen, että Turkissa on Kesko -niminen yritys ja Yhdysvalloissa samaa lempinimeä käyttävä urheilija. Se ei kuitenkaan auttanut. Yritys vetosi myös siihen, että Kesko on yleinen suomenkielen sana. Hmm… Voisiko joku kertoa mitä moinen sana tarkoittaa, ellei juuri The Keskoa. Aika erikoista väittää tuollaista, sillä Wipo sai toki nopeasti selville, ettei näin ollut. Yritys ei onnistunut lopulta täyttämään yhtään kolmesta vaatimuksesta, joilla se olisi voinut säilyttää domainin oikeuden itsellään. Ratkaisuun vaikutti myös saman yrityksen niin ikään ilmeisen vilpillisesti ja hyötymistarkoituksessa rekisteröimä Pohjola.com -domain.

Kyseinen domain siirrettiin siis Kesko Oyj:lle, ja heti kiistan ratkamisen jälkeen Kesko haki tunnukselleen tavaramerkkiä kaikissa 43 luokassa. Kyseinen WIPOn päätös löytyy kokonaisuudessaan tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *