Karl Fazer Oy voitti tavaramerkkikiistan

Korkein hallinto-oikeus teki maanantaina mielenkiintoisen ennakkopäätöksen siitä, että neliön muotoinen kuviomerkki, joka esittää laskostettua sinistä kangasta, ei kelpaa tavaramerkiksi. Aiemmin Patentti- ja rekisterihallitus oli jo hyväksynyt merkin rekisteröinnin ja hylännyt merkkiä vastaan tehdyn väitteen. Myös PRH:n valituslautakunta hylkäsi päätöksestä tehdyn valituksen, eli niin ikään hyväksyi kuvan tavaramerkiksi. Korkein hallinto-oikeus oli kuitenkin eri mieltä, ja päätti, ettei kangasta esittävä kuva täytä tavaramerkin vaatimuksia, koska se ei ole tarpeeksi erottamiskykyinen.

Merkissä kuvatun laskostetun ja pinnaltaan sileän sinisen kankaan laskokset ja poimut eivät myöskään muodosta sellaista selkeää hahmoa tai kuvaa, joka ilman yksityiskohtien vertailua olisi erotettavissa samanlaisen ja -värisen kankaan poimuilusta muulla tavoin rajattuna otetusta kuvasta. – KHO:2007:16

Päätös oli mielestäni aivan oikea, sillä kovinkaan moni ei miellä sinisen kankaan laskoksia esittävää kuvaa ensinkään tavaramerkiksi, saati sitten olettaa sen erottavan jonkun tuotteen toisen elinkeinonharjoittajan vastaavasta tuotteesta. Nopeasti merkkiin tutustuttuani yhdistän sen aikaansaaman mielikuvan nopeasti Fazerin suklaaseen, varsinkin kun suojaa haettiin tavaraluokissa 29 (esim. liha, kala ja hedelmät) ja 30 (kahvi, tee, sokeri, mausteet ja makeiset).

Tavaramerkin kuva-aihe antaa, kuten edellä on esitetty, lähinnä vaikutelman laajemmasta kokonaisuudesta esitetystä näytekuvasta. Tämän vuoksi ei voida katsoa, että keskivertokuluttajat mieltäisivät sitä lainkaan tavaramerkiksi. – KHO:2007:16

KHO ei päätöksessään kertonut valittajaa, mutta pienellä selvittelyllä valituksen takaa löytyi Karl Fazer Oy, joka on jo vuonna 1998 rekisteröinyt tavaramerkikseen sinisen värin nimeltä Pantone 280 C. Erikoista asiassa on se, että Fazerin rekisteröinti kattaa tavaraluokan 30 vain suklaan osalta, eli ei koko tavaraluokkaa. Ilmeisesti yksittäisen värin rekisteröinti antaa niin laajan suoja, että sen voi rekisteröidä vain erityisen tarkasti määritellyille tuotteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *