Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 26.5.2021: ”Hyvinvoiva henkilöstö on elintärkeää”

Lempäälän kunnanvaltuuston kokouksessa pidin alla olevan kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron henkilöstökertomuksesta. Esitin siinä kokoomuksen valtuustoryhmän vakaan huolen henkilöstön vaihtuvuudesta ja siitä johtuvasta osaamisen valumisesta ulos kunnasta. Toivomme, että tämän ilmiön juurisyyt selvitetään ja niihin puututaan.

—-

Arvoisa puheenjohtaja, ilman henkilöstöä ei ole kuntaa. Hyvinvoiva henkilöstö on kunnan toiminnalle ja peruspalvelujen tuottamiselle elintärkeää. Koronavuosi on tuonut jokaisen kuntalaisen arkeen haasteita, ja tämä näkyy tietenkin myös henkilöstössä. Nyt esitetty henkilöstökertomus osoittaa, että Lempäälässä henkilöstö voi pääosin hyvin, mutta aina löytyy kehittämisen varaa.

Valtuustoryhmämme on huolestunut erityisesti kunnan keskijohdon henkilöstön vaihtuvuudesta. Olemme viime vuosina menettäneet merkittävän määrän osaamista ja kokemusta näiden siirtymisten myötä. Koska kyse ei ole enää yksittäistapauksista, tulee näiden irtisanoutumisten syitä selvittää perinpohijn ja hakea niistä yhtäläisyyksiä. Irtisanoutumisten kohdalla tulee lisäksi varmistaa, että lähtökeskustelut suoritetaan asianmukaisesti ja sellaisella kokoonpanolla, jossa lähdön syitä ei jää kertomatta. Näissä keskusteluissa mahdollisesti paljastuviin juurisyihin tulee puuttua.

Lempäälän kunnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota työn ohjaukseen ja mahdollisen ohijohtamisen ehkäisemiseen. Jokaisen tulisi saada toimia juuri niissä tehtävissä ja niillä vastuilla, jotka hänen toimenkuvaansa kuuluvat. Esimiesten tulee huomioida henkilöstöstä nousevat kysymykset ja puuttua nopeasti henkilöstön esiin nostamiin ongelmiin. Kuulluksi tuleminen on yksi olennainen osa työhyvinvointia.

Myös meidän luottamushenkilöiden roolia kunnan kunnan henkilöstön hyvinvoinnin seuraamisessa tulee lisätä esimerkiksi siten, että jatkossa Party-työhyvinvointikyselyn vapaat vastaukset toimitetaan sellaisenaan kunnanhallituksen ja asianomaisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Lempäälä on mukana monissa työterveyttä, työkykyä ja osaamista kehittävissä hankkeissa ja hyvinvointiohjelmissa. Työhyvinvointia ja henkilöstön jaksamista parannetaan kuitenkin seminaarien ja palaverien sijaan ennen kaikkea läsnäololla, oikealla asenteella sekä henkilöstön huomioimisella.

Arvoisa puheenjohtaja, kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa kiitää kunnan koko henkilöstöä vaikean koronavuoden ansiokkaasta työstä ja siitä historiallisesta venymisestä, jota nyt on nähty eri palvelualueilla. Joukkuehenki mitataan kriisissä, ja kulunut vuosi on osoittanut, että Lempäälän joukkue on yhtenäinen. Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *