Timbaland varasti suomalaisbiisin

Stara.fi uutisoi eilen kuinka r&b-musiikin supertähti Nelly Furtado on joutunut plagiaattikohun keskelle. Hänen Loose -albumiltaan löytyvä Do It -kappale kuulostaa nimittäin osin hämmästyttävässä määrin suomalaisen Janne Sunin työstämältä Acid Jazzed Evening -kappaleelta. Kappaleita verrataan YouTube.com -palveluun ladatussa videossa.

Suni on julkaissut kappaleensa jo vuonna 2000 artistinimellä Tempest. Silloin kappale voitti Assembly -tapahtuman yhteydessä järjestetyn musiikkikilpailun, Findance.com -sivusto uutisoi eilen. Kilpailun kautta kappale on hyvinkin voinut päätyä Atlantin taakse ja Furtadon tuottajien korviin. Albumilla kyseisen kappaleen tekijöiksi on merkitty Nate Hills ja Tim Mosley.

Stara.fi tapasi Nelly Furtadon äskettäin Lontoossa. Silloin supertähti kertoi albuminsa kappaleiden syntyneen pääasiassa studiossa yöaikaan tapahtuneen jammailun pohjalta.

– Tavoitteenamme oli nauttia musiikin teosta. Toteutimme albumin spontaanissa ilmapiirissä, jammailimme vain studiossa. Kehittelimme mielenkiintoiselta kuulostavia soundeja. Laulut syntyivät kuin itsestään, Nelly kertoi Stara.fi:lle. Lue koko haastattelu tästä!

Uusien tietojen valossa kappaleiden spontaaniudesta voidaan olla montaa mieltä. Mikäli kappale ei olisi plagiaatti, kyseessä olisi todella harvinainen yhteensattuma. Vertaile itse kappaleita kyseisessä videopätkässä tästä.

Kappaleiden yhtäläisyydet ovat kiistattomat, mutta siitä huolimatta Suni ei ole saanut nimeään kappaleen tekijätietoihin, eikä myöskään hänelle kuuluvia rojalteja kappaleen käytöstä. Nykymusiikissa kappaleiden osioiden lainaus on yleistä, mutta silti niihin tarvitaan aina lupa. Nyt kappaleiden yhtäläisyydet ovat niin selviä, että kuka tahansa voi todeta Timbalandin tuottaman biisin olevan ainakin osittainen kopio.

Asiaan liittyvässä keskustelussa Digg.com -sivustolla kerrotiin tänään, että maailman parhaisiin nykypäivän tuottajiin lukeutuva Timbaland on käyttänyt Sunin kappaletta luvattomasti jo ennen Furtadon albumia. Sitä on tarjottu MSN Music -verkkosivustolla soittoäänenä, jonka artistina on Timbaland ja kappaleen nimenä Block Party.

Kyseinen Block Party -kappale on mainittu myös Timbalandin MySpace -sivulla, jossa se listataan ”MTV Ringtones” nimikkeen alle. Plagiaatti on siis mahdollisesti tuotettu tilauksena musiikkikanavan tuotteeksi. Kappale on listattuna myös VH1musiikkikanavan soittoääneksi. Kuuntele soittoääni tästä.

Materiaali verkossa:
http://www.stara.fi/?p=4905
http://www.stara.fi/?p=4909
David Hasselhoff

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *