Apple selättää sittenkin Ciscon?

Tietokone-lehti uutisoi tänään, että Cisco on mahdollisesti turvautunut vilppiin pitäessään vuonna 1999 rekisteröimänsä tavaramerkin rekisterissä. Artikkelin kirjoittajan mukaan Ciscon olisi pitänyt ”aktivoida” tavaramerkkinsä uudelleen kuuden vuoden sisällä. Yritys toimitti viranomaisille kuitenkin Linksys CIT200 -puhelimen laatikon, jonka päälle oli liimattu ”iPhone” -tarra. Tuotetta ei siis myyty iPhone -nimellä määräajan sisällä.

En tunne kovin hyvin ulkomaisia tavaramerkkilakeja, mutta ainakaan Suomessa Patentti- ja rekisterihallitukslle ei tarvitse lähettää mitään tuollaista aktivointimateriaalia, vaan tavaramerkit ovat voimassa kymmenen vuotta ilman mitään ylimääräisiä kommervenkkejä. Vakiintuneen tavaramerkin pysyttäminen edellyttää toki Suomessakin merkin käyttöä, mutta rekisteröidyt pysyvät voimassa ilmankin.

Mikäli tuossa artikkelissa on ymmärretty kyseinen tavaramerkkilain kohta oikein, on Apple saanut hyvän aseen kiistassa Ciscoa vastaan. Samalla Cisco voi menettää ne sadat miljoonat dollarit, jotka sille tavaramerkin perusteella olisivat kuuluneet. Mikäli kiistassa käy niin, että Cisco menettää myös tavaramerkkinsä, sen saa seuraavaksi sitä hakenut, eli Applen perustama Ocean Telecom Services LLC -yritys.

Tämähän menee mielenkiintoiseksi kisaksi. Tietokone ehti jo uutisoida kuinka markkinaseurantayhtiö Gartner veikkasi Applen luopuvan iPhone -nimestä. Hieman samankaltaisia tavaramerkkikiistoja on menossa myös Suomessa, mutta niistä kerron vasta kun on aihetta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *