Vaasan ensimmäiset Eclipse-reivit järjestettiin 25 vuotta sitten

JULKAISTU 18.9.2017: Aloitin DJ-ammattilaisurani jouluna 1990 (lisää tästä), kun sain ensimmäisen keikkani vaasalaiseen Tekla-hotellin ravintolaan. Sittemmin on virrannut paljon vettä Raippaluodon sillan alta ja välillä on hyvä ottaa katsaus menneiden aikojen tapahtumiin. Tänään 18.9.2017 tulee kuluneeksi neljännesvuosisata siitä kun järjestimme Vaasan ensimmäiset Eclipse 1 -reivit Svenska Hankenin alakerrassa. Housebileitä ja discojen yhteydessä järjestettyjä technomusiikin teemailtoja ehdimme järjestää jo aiemmin, mutta päivälleen 25 vuotta sitten oli aika katsoa saisivatko reivit ihmisiä liikkeelle. Saivathan ne. Loppu onkin historiaa. Katso tunnelmia alla olevalta videolta.

VIDEO: Eclipse 1, 18.9.1992

Suomessa technokulttuuri reiveineen rantautui 1990-luvun alussa ensimmäisenä Turkuun, Vaasaan ja Ouluun, ja muualla Suomessa sitä saatiin odottaa hieman pidempään. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella housekulttuuri eli tuolloin vahvana, joten technomusiikki ei saanut niissä jalansijaa kovin nopeasti. Technomusiikki lukuisine alalajeineen nousi Suomessa laajempaan kansansuosioon vasta 1990-luvun loppupuolella, kun muun muassa The Prodigy nousi viimein listoille myös meillä ja alkoi kiinnostaa laajemmin. Dancemusiikin suosiota techno ei kuitenkaan koskaan haastanut.

Minun ja Mika ”MC Hyper M” Salmensuon järjestämissä reiveissä kävijöitä paikalla oli illan aikana arviolta sata, joten tilaisuus oli menestys ja Eclipse 2 järjestettiin jo reilun kuukauden kuluttua. Tästä kiitos suurelle joukolle aktiivisia musiikin kuluttajia, joita myös oheisilla videoilla nähdään. Vaasasta muodostui noina vuosina yksi technokulttuurin tärkeimmistä kehdoista Suomessa, ja myöhemmin kaupungissa järjestettiin monia massiivisia reivejä. Tässä pioneerityössä oli tärkeässä roolissa joukko aktiiveja, joista mainittakoon muun muassa VP Hannula, Timo Tiilikka, Jussi Patrikka, Vesa Kakkori, Eero Salminen, Auvo Nurmi, Antti Haavisto, Jarmo Glader ja Sture Svensson.

VIDEO: Eclipse 2 – Escape to Beyond, 31.10.1992

Historiallisesta Eclipse 1 -tapahtumasta ei jäänyt talteen kovin paljon kuvamateriaalia, mutta lähes 25 vuotta reivien jälkeen tapahtuman toinen järjestäjä MC Hyper M löysi yllättäen arkistoistaan 38 minuutin pituisen VHS-videon. Videolta nähdään ajankuvaa aivan suomalaisten reivien alkuvaiheista ja päästään myös tutustumaan alakulttuurin tuon ajan musiikkitarjontaan. Alan väki bongaa videoilta varmasti monia klassikoita.

Eclipse 1 sai Vaasassa aikaan myös harvinaisen suuren kohun, kun kaupungin nuorisotyöntekijät väittivät tapahtumaa pelkästään sen epäilyttävän musiikkilinjan perusteella jo etukäteen ”huumejuhliksi” ja vaativat niiden kieltämistä. Mitään huumeisiin viittaavaa tilaisuudesta ei kuitenkaan löytynyt, mutta siitä huolimatta nuorisotyöntekijät ottivat yhteyttä muun muassa joidenkin reveissä käyneiden kouluihin ja vaativat heille huumetestejä. Luonnollisestikaan mitään epäilyttävää ei testeissä löytynyt. Seuraavat Eclipse 2 -reivit saatiin juhlia ilman kohua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *