Itsenäisyyspäivän puhe Lempäälän seppeleenlaskussa 6.12.2020

Sain tänään kunnian pitää itsenäisyyspäivän juhlapuheen Lempäälän sankarihautojen seppeleenlaskussa. Meidän jokaisen on tänään hyvä hiljentyä muistamaan miten sotiemme veteraanit ja lotat mahdollistivat mittaamattomilla uhrauksillaan sen, että voimme nykyisin elää itsenäisessä Suomessa. Tilaisuus oli koronakriisin vuoksi poikkeuksellinen, sillä yleisötilaisuuden järjestämisen sijaan tilaisuus lähetettiin suorana verkossa. Videon seremoniasta voit katsoa tästä alta. Puhe alkaa ajassa 5:00.

Arvon sotiemme veteraanit, lotat ja juhlavieraat. Meitä on kuluneena vuonna koeteltu poikkeuksellisella tavalla, sillä takana on kriisivuosi, eikä poikkeusajoille näy vielä loppua. Suomi on selviytynyt olosuhteisiin nähden hyvin, ja me olemme tehneet sen yhdessä, tukeutumalla toinen toisiimme ja auttamalla toisiamme vaikeuksien keskellä.

Sotiemme veteraanien, lottien ja heidän koko sukupolvensa mittaamattomien uhrausten ansiosta elämme tänään vapaassa maassa, Maassa, josta voimme rakentaa entistä vahvempaa myös kriisin keskellä. Yhteisöllisyyden merkitys on viime aikoina kasvanut, kuten usein käy vaikeina aikoina. Ei liene liioittelua todeta, että tänä vuonna me suomalaiset olemme tarvinneet jälleen ripauksen Talvisodan henkeä. Kaveria ei ole jätetty.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta hakee vertaistaan maailmassa. Se on rakennettu sotaveteraanien ja heidän jälkeensä tulleiden sukupolvien ahkeruudella, sitkeydellä, tasa-arvolla ja vapaalla yrittäjyydellä. Yhä edelleen nämä muodostavat hyvinvointimme selkärangan, jonka avulla tästäkin kriisistä noustaan. Samaan aikaan meidän tulee kyetä yhdessä ratkaisemaan aikakautemme yhteiskunnallisia haasteita, joita ovat muun muassa mielenterveysongelmien, syrjäytymisen ja yksinäisyyden lisääntyminen.

Tänään kautta maan katsellaan sankarihautojen pitkiä rivistöjä ja muistellaan kokonaista sukupolvea, joka antoi kaikkensa itsenäisyyden puolesta. Sukupolvea, joka puolusti arvojaan ja kotimaataan, uskoi tulevaan ja rakensi sodan jälkeen hyvinvoinnin. He katsoivat sen olevan velvollisuutensa, sillä vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Tänään meidän on hyvä hiljentyä muistamaan näitä sankareita, joiden ansiosta voimme tänä päivänä elää itsenäisessä Suomessa.

Lainaan vielä lopuksi Kalervo Hämäläisen säveltämää ja sanoittamaa Veteraanin iltahuutoa.

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet,
Muistakaa, heille kallis ol maa,
Kertokaa lasten lapsille lauluin,
Himmetä ei muistot koskaan saa.

Näillä sanoilla toivotan hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *