Verkko näyttää voimansa – Kansa vs. Seiska

Lordin kasvokuvan julkaiseminen oli mielestäni moraaliton teko varsinkin nyt, kun Tomi Putaansuu on noussut kansallissankariksi ja nimenomaan pyytänyt, ettei siviilikuvia julkaistaisi. Kuvan julkaiseminen ei ole kuitenkaan lain vastaista, mutta silti se oli Seiskalta paha arviointivirhe, joka uhkaa nyt johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Toimittajien yhteystiedot poistettiin verkkosivuilta jo jupakan alkuvaiheessa ja nyt tiedot leviävät netissä muilla sivuilla.

Tein toissapäivänä uutisen Lordin fanien aloittamasta ”7.päivää lehti boikottiin” -adressista ja arvelin tuolloin sen keräävän muutamien tuhansien närkästyneiden nimet. Toisin kuitenkin kävi. Nyt nimiä on jo 180.000 ja Seiskan vastainen kansaliike on saanut massiiviset mittasuhteet.

Ruotsalainen Aftonbladet kirjoittaa jutussaan kuinka lehden toimittaja oli lehtikioskin ensimmäinen asiakas, joka osti Seiskan. Myyjä tiedusteli ostajalta vielä varmuuden vuoksi, että haluaako tämä todellakin ostaa Seiskan.

Nyt monet Seiskassa mainostavat yritykset ovat alkaneet saada myös vihaista postia, kun kuluttajat uhkaavat boikotoida niitä siksi, että ne mainostavat ao. lehdessä. Tällainen kampanjointi näkyy varmasti lehden tuloksessa, mikäli se leviää nettiaktiiveista suurempaan kansanosaan. Lisäksi käynnissä on kampanja, jossa pyydetään kääntämään Seiska lehtihyllyssä ylösalaisin. Se kuulostaa hauskalta idealta, joka ei vahingoita varsinaisesti ketään tai mitään.

Kuvan julkaisivat myös Aamulehti ja Hämeen Sanomat, mutta niiden kohdalla ei ole ainakaan vielä ryhdytty yhtä massiivisiin toimiin, vaikka keskustelu käy kuumana. Tosin Hämeen Sanomat joutui sulkemaan keskustelupalstansa.

Minusta koko jupakka osoittaa sen, että medioiden tulee miettiä toimintaansa myös kuluttajan näkökulmasta sen sijaan, että tuijotettaisiin vain lakikirjaa. Lain mukaan Lordin kuvan julkaisemisessa ei ole mitään hämärää tai edes epäselvää, mutta lukijoiden mielestä se oli kuitenkin suoranainen pyhänhäväistys. Toivottavasti myös Seiska ottaa tästä opikseen.

Seiskalla on myös nettikäyttäytymisen säännöt hieman hakusessa, kun se ei käynyt keskustelupalstallaan keskustelua, vaan pyrki sensuroimaan tekstejä ainakin aluksi. Ajoissa annettu julkinen anteeksipyyntö ja katuminen olisi varmasti rauhoittanut tilannetta.

PS: Kuuntele Lordi podcast, puolen tunnin juttutuokio hirviön kanssa, tai lue Lordin haastattelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *