Alkoholin tilaaminen ulkomailta kotiovelle laillista – viranomaiset joutuivat nöyrtymään

Vuosien taistelu holhousta vastaan tuottaa tulosta! Sipilän hallituksen alkoholilain uudistus vuoden 2018 alussa oli suomalaisen alkoholikulttuurin todellinen game changer, mutta tänään vuorossa oli jatkoerän voitto lukemin 6-0. Suomalaiset alkoholitaannuttajat varsinkin sosiaali- ja terveysministeriössä ovat vuosien ajan väittäneet väärin perustein, että alkoholin tilaaminen ulkomailta kotiovelle Suomeen olisi laitonta. He ovat olleet koko ajan väärässä, kuten olen usein kirjoittanutkin.

Alkoholin etämyynti on paitsi laillista myös suositeltavaa ja taloudellisesti kannattavaa.

Lue myös: Alkoholiprosentin nosto lisää merkittävästi kansanterveyttä (20.9.2017)

”Etämyynnistä on valmisteverotuslain mukaan kysymys, kun Suomessa oleva yksityishenkilö ostaa toisessa jäsenvaltiossa kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta lähettää tai kuljettaa Suomeen.” (Verohallinto)

Niin pitkään kuin Suomi on EU:n jäsenvaltio, ei Suomella ole mahdollisuuksia estää alkoholijuomien tilaamista toisesta jäsenmaasta kotiovelle Suomeen. Etämyyntiä ei voisi kieltää, vaikka vihervasemmisto sitä haluaisi. EU-komissio katsoi jo 15.3.2017 ennakkoratkaisussaan C-198/14 Visnapuu, että alkoholijuomien etämyyntikielto olisi EU-oikeuden vastainen. Sosiaali- ja terveysministeriö on siitä huolimatta väittänyt täysin muuta, mutta nyt ministeriön virkamiehet ovat viimein joutuneet nöyrtymään faktojen edessä. Verottaja on nimittäin tänään 17.4.2020 julkaissut mustaa valkoisella siitä, että alkoholin etämyynti on täysin laillista. Sitä se on tosin ollut koko ajan.

Viimeinkin asia myönnetään.

Lue myös: THL ajoi lobbarimopolla seinään (27.11.2018)

Vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin perusperiaatteista, ja alkoholijuomat eivät poikkea siitä mitenkään. Etämyynnillä tarkoitetaan tilausta, jossa myyjä hoitaa kuljetuksen. Silloin myyjä on vastuussa veroista, joten kuluttajan ei tarvitse miettiä asiaa lainkaan. Etämyynnin laillisuuden tunnustamisen eteen on tehnyt töitä suuri joukko suomalaisia vaikuttajia, mutta ratkaisevassa asemassa on mielestäni ollut erityisesti Rikhard Sjöberg, joka ansaitsee nyt suuren hatunnoston ja maljan nostamisen.

Taistelumme eurooppalaisen juomakulttuurin puolesta ei ole vielä ohi, sillä nykyisen lainsääsäädännön mukaan voimme kyllä tilata 100 pulloa viiniä Italian Toscanasta kotiovelle Suomeen, mutta emme kuitenkaan voi tilata sixpacia olutta paikallisesta pienpanimosta. Tämä siksi, että etämyynti Suomen sisällä on edelleen kielletty. Tulen jatkossakin tekemään hartiavoimin töitä, jotta tämäkin valuvika alkoholilaissa saadaan vielä korjattua. Nyt koronakriisin keskellä olisi äärimmäisen tärkeää saada ravintoloille ja panimoille laajat ulosmyyntioikeudet alle 16-prosenttisiin alkoholijuomiin, jotta yritykset saataisiin pidettyä pystyssä kriisin ajan.

Terveen alkoholipolitiikan puolesta.

Jocka Träskbäck
kunnanvaltuutettu (kok.)
yrittäjä

Lue myös: Viinit ovat elintarvikkeita ja kuuluvat ruokakauppaan (14.3.2018)

5 vastausta artikkeliin “Alkoholin tilaaminen ulkomailta kotiovelle laillista – viranomaiset joutuivat nöyrtymään”

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.Tietävätkö tullit tästä meille kävi niin että kun oli tilattu olutta viiniä ym. 1 lava .Niin tulli takavarikoi lähetyksen satamassa ja syyttää salakuljetuksesta ,veropetoksesta ym.Me järjestimme kuljetuksen itse.Ei ole edes nähty tavaroita ja annettu mahdollisuutta tehdä veroilmoituksia .Kohta varmaan joudutaan linnaan.

 2. Propsit Jockalle!
  Arvostan ihmisiä joilla on voimakas oikeudentunto!
  Suomalaisilta viranomasilta se puuttuu käytännössä kokonaan koska mielivalta on vallannut tilan ja ihmisten herranpelko.
  Nuoripolvi tulee murtamaan tämän ongelman väenväkisin koska itsetunto kasvaa ja netti ruokkii tietoa.

 3. Millä perustelet väitteen että vihervasemmisto haluaisi kieltää etämyynnin?

  Ymmärtääkseni Keskusta ja Kristilliset ovat olleet ne etämyyntiä, ja vapaampaa alkoholipolitiikkaa ylipäänsä, vastustavat puolueet.

 4. Mistä määrästä pitää tehdä verottajalle ilmoitus.tilasin Saksasta 2koria olutta ja 4kpl 3litran viiniä ja pari pulloa brandya ja nyt tiedä pitääkö ilmoittaa vai ei , kuljetus tuli eri firman kautta….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *