Yrittäjien tilanne karmaiseva – nyt tarvitaan konkreettisia toimia

Viime päivinä olen saanut kymmenittäin viestejä koronakaaoksen vuoksi ahdinkoon ajautuneilta yrittäjiltä. Monilta meni päivässä useiden kuukausien työt alta, joten tuska on ymmärrettävästi karmaiseva. Hallitus on tehnyt viime päivinä rohkeita päätöksiä monissa asioissa, mutta yrittäjien suhteen ne eivät ole olleet vielä alkuunkaan riittäviä. Hyväksi aluksi niitä voidaan kyllä kutsua.

Nyt tarvitaan konkreettisia nopeita keinoja, joita olisivat esimerkiksi ALV ja TYEL -maksujen koroton lykkääminen kuukausilla, palkan sivukulujen poistaminen kriisin ajaksi sekä Ruotsin ja Norjan mallin mukaiset lomautuskorvaukset. Keinoja tarvitaan toki paljon enemmänkin, ja mallia tulee ottaa soveltuvin osin muista maista, jossa päätöksiä on jo tehty. Suomen Yrittäjät esittää, että lomautusten nykyistä 14 päivän ilmoitusaikaa täytyy pikaisesti lyhentää kolmeen päivään. Kaksi viikkoa on tässä tilanteessa ikuisuus, kun kassavirta on kadonnut.

Olivat keinot mitä tahansa, tässä kriisissä apua tarvitaan nopeasti ilman työryhmien jahkailua. Lukemattomissa yrityksissä lappu on jo nousemassa luukulle.

Olen ikäväkseni huomannut, että monien yrittäjien hätähuutoon on vastattu somessa myös jopa naureskellen ja viittauksilla esimerkiksi yrittäjäriskiin ja kapitalismin loppuun. Tuollaisia kirjoittavat eivät näytä olevan alkuunkaan tietoisia siitä, että hyvinvointivaltiomme rakentuu yksinomaan yrittäjien ja yritysten varaan. Ilman niitä ei ole palveluja, työpaikkoja ja verotuloja, eli ei ole myöskään hyvinvointivaltiota. Mitä paremmin yritykset pääsevät tästä kriisistä yli, sitä nopeammin Suomi tulee aikanaan nousemaan ahdingosta.

Hallitukselta tarvitaan nyt pikaisia toimia, ja suomalaisia tarvitaan asioimaan paikallisissa yrityksissä kriisin aikana ja erityisesti sen jälkeen. Esimerkiksi ruoka-annosten noutaminen ravintoloista kotiin sekä lahjakorttien ja sarjalippujen ostaminen verkossa paikallisista yrityksistä tukee yrittäjiä ahdingossa. Myös äitienpäivän illallisen lahjakortin voi ostaa jo nyt ja nauttia vasta kesällä. Muista myös tuttua yrittäjää ja mieti, josko voisit ostaa häneltä jotain vaikka jo tänään. Tästä noustaan kyllä, jos se tehdään yhdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *