Koronaviruksen vaikutuksiin ei ole herätty – Musta Joutsen uhkaa taloutta

Koronavirus on pysäyttänyt maailman talousveturi Kiinan, mutta Suomessa tilanteen vakavuuteen ei ole vielä herätty. On virheellistä kuvitella, että epidemian vaikutukset rajoittuisivat Kiinaan, sillä ne näkyvät vääjäämättä myös suomalaisissa kaupoissa ja muissa yrityksissä.

Ensi kesän tuotteiden pitäisi parhaillaan olla matkalla Suomeen, mutta eivät ole. Jopa kymmeniä prosentteja Kiinan tuontitavarasta uhkaa jäädä tulematta, joten kaupoissa tullaan näkemään tyhjiä hyllyjä ja tehtaissa lomautuksia. Kiinalaiset ovat myös merkittävä matkailijaryhmä, jonka katoaminen tekee valtavan loven Suomen palvelusektorin liikevaihtoon erityisesti matkailualalla.

Virusepidemian myötä kiinalaiset ovat linnoittautuneet koteihinsa, sillä maan liikkuvuus on romahtanut peräti 80 prosenttia ja teollisuustuotanto 70 prosenttia. Satamat toimivat yhä, mutta niissä ei ole mitä lastata. Harvat yhä toimivat tehtaat eivät saa tuotteitaan satamiin rekkaliikenteen ollessa täysin pysähtynyt. Koronaseisokilla on siis merkittävät negatiiviset vaikutukset myös Suomen talouteen.

Tuotannon ja logistiikan ongelmat tulevat jatkumaan pitkään myös viruksen taltuttamisen jälkeen, sillä merikonttien ja rahtilaivojen määrä on rajallinen. Lento- ja merirahdin hinta on jo nyt noussut rajusti, mikä siirtyy suoraan tuotteiden hintoihin. Matkailualalle aiheutuneita vahinkoja ei saada korjattua edes pitkällä aikavälillä, joten luvassa on kylmää kyytiä erityisesti Lapissa ja Helsingissä.

Koronavirus on halvaannuttanut maailmantalouden kasvun, eikä Suomi ole sille immuuni. Nykytilanne uhkaa johtaa lukuisilla aloilla myynnin ja tuotannon ongelmiin, mitkä taas voivat johtaa tappioihin, tulosvaroituksiin, lomautuksiin ja irtisanomisiin. Suomessa uhkakuva näytetään sivuuttavan yhä pelkällä olankohautuksella, joten talouden niin sanottu Musta joutsen -ilmiö näyttää mahdolliselta. Voittajia tässä ovat ne suomalaiset vientiyritykset, jotka eivät ole Kiinan tuotannon varassa.

Jocka Träskbäck
yrittäjä, valtuutettu (kok.)

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Aamulehdessä 22.2.2020.

2 vastausta artikkeliin “Koronaviruksen vaikutuksiin ei ole herätty – Musta Joutsen uhkaa taloutta”

  1. Tukkukaupan alalla työskentelevänä, tässä on yksi hauska(…) ilmiö joka ei nouse pinnalle. Pääosin kulutustavarassa on tosi pitkä sykli. Joulutavarat 2020 jouluun valitsee tukkuri syksyllä 2019, kauppiaat vuoden alussa 2020 (nyt), tukkurit tilaavat alkukeväästä ja ne saapuvat syyskuussa, josta sitten lokakuuksi ketjuille ja myymälöihin marraskuussa esille.

    Nyt on maamme satamiin saapunut tavaraa kevätkautta varten. Nehän lähetettiin Kiinasta jo ennen joulua ja koronahuolia. Ne kyllä saapuvat tänne – mutta sitten tuleekin uusi ongelma. Kas, Kiinassa kaikki väki on komennettu etätöihin, toimistot ovat tyhjiä. Kukaan ei pääse toimistolle hoitamaan vapautusasiakirjoja, jotta tavarat voidaan luovuttaa ostajalle. Ne voivat jäädä pitkäksikin aikaa makaamaan satamiin ja se muodostaa ihan uusia ongelmia.

    Yksi oma ongelmansa on se, että kohta pitäisi Kiinassa olla suuria messuja, josta sitten valitaan kevään 2021 tuotteita. Vaan eipä ole Kiinaan matkaamista nyt, eikä siellä messuja järjestetä.

    Vietnamilla ja Intialla on todella vahva mahdollisuus nousta nyt.

    Sattuneesta syystä on tämä asia aika paljon pinnalla juuri nyt…

  2. Niinpä. Itse olen puhunut globaalista talouden tsunamista, joka on totaalinen ja jättää pysyviä vaikutuksia. Syntyvä tilanne tulee olemaan pitkäkestoinen. Koska samalla tässä puhalletaan tyhjiä pois finanssitaloudesta, jossa velka kupla on kehittynyt vuodesta 2008 saakka. Saa nähdä syntyykö myös yhteiskunnallisia ja poliittisia tsunameja. Itse uskon, että syntyy. Ja miten ne sitten purkautuvat…..?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *