Tunnustan – olen rikollinen

Entinen Miss Suomi, Tanja Karpela, on tänään tyytyväinen, mutta vihattu nainen. Uransa huipuksi hän sai vihdoin nimensä historian kirjoihin Suomen itsenäisyyden ajan rikotuimman lain läpiviejänä. Karpelan ansiosta tuomioistuimet joutuvat pian koetukselle, sillä näin epäselvän lain todellinen sisältö tullaan punnitsemaan vasta leivättömän pöydän ääressä.

Samalla Suomeen tuli satojatuhansia uusia rikollisia, sillä myös aiemmin ostettujen kopiosuojattujen levyjen siirtäminen esimerkiksi tietokoneelle tai iPodiin muuttui rangaistavaksi. Tai muuttuu kun presidentti allekirjoittaa lain ja se tulee voimaan.

Haluan tunnustaa. Rikoin jo tänään useita kertoja lakia, kun tein Viihdelehti Stara.fi -saitille levyarvosteluja. Ajoin jokaisen levyn iTunesiin, jotta en hukkuisi levyjen määrään ja laillisesti hankitun musiikista nauttiminen on mahdollisimman helppoa myös jatkossa.

Minut voi ilmiantaa Tampereen poliisille, jonka päivystyksen numero on 03-2195 013. Toisaalta poliisi ei tutki asianomistajarikoksia, ellei joku pyydä, eli siinä tapauksessa pyydän kääntymään Gramexin tai ÄKT:n puoleen. Noin seitsemän vuoden oikeuskäsittelyn jälkeen EU-tuomioistuin vapauttaa minut ja määrää Suomen valtion muuttamaan lakia, joka olisi voitu tehdä jo nyt.

Mikäli haluan saada laillisesti musiikkia tietokoneelle tai iPodiin, joudun asentamaan koneelleni Kazaa tai DC++ ohjelman, sillä ”piraattimusiikin” lataaminen vertaisverkosta ei riko lakia. Se on uuden lain mukaan vain kiellettyä – ei siis rangaistavaa.

Viimeistään nyt on selvää, ettei missistä saa laulajaa eikä poliitikkoa, mutta olisin odottanut Karpelan osaavan sentään lukea direktiivejä oikein.

2 vastausta artikkeliin “Tunnustan – olen rikollinen”

  1. Oikeesti hei, turha ruikuttaa.

    Eikö oikeuden omistajalla pidä olla 100% päätäntävalta hengentuotteestaan? Eikö se, joka myy musiikkiaansa, saisi itse päättää kenelle ja millä oikeuksin luovuttaa tuotteensa? Lailla mm. turvataan tämä oikeus! Ostaessasi cd-levyn, et osta musiikkia, vaan muovinpalan ja lisenssin käyttää musiikkia.

    Ihmetyttää, miksi niin moni on nähnyt niin paljon vaivaa vastustaessaan kyseistä lakia. Ja uskoisin, suurin osa ymmärtämättä mitä ovat tekijänoikeudet.

    Ovatko oikeasti tekijänoikeustahot ovat isoja ja pahoja ja susia?

  2. Itse edustan tässä tapauksessa myös oikeudenhaltijaa ja artistia, ja tänään tulikin Gramexilta taas hiukan esityskorvauksia. Uusi laki ei kuitenkaan tuo yhtään lisää rahaa minulle eikä muillekaan artisteille. Päinvastoin piratismi ja kuluttajien vitutus lisääntyy.

    Uskon, että suurin osa lain vastustajista ei vastusta lainkaan oikeudenomistajien päätäntävaltaa tuotteeseen, vaan ennemminkin käsittämätöntä lakia, joka on ristiriidassa jo itsensä kanssa.

    On uskomatonta, että levyn ostaja ei saa siirtää ostamaansa musiikkia kannettavaan kuuntelulaitteeseen, jotka ovat nykyisin tuiki tavallisia. Silti vertaisverkosta ”saa” nyt ladata piraattikamaa ilman pelkoa rangaistuksesta. Ojasta allikkoon, sanoisin.

    Näin ollen kansa voi siirtyä ”vapaasti” hankkimaan musiikkinsa ilmaiseksi netistä ilman, että levyteollisuus, ja varsinkin artisti, saavat senttiäkään. Ostetusta levystä artisti saa kuitenkin ansaitsemansa korvauksen.

    Itseäni on kuitenkin eniten ihmetyttänyt tapa, jolla laki on mennyt läpi ilman, että suurin osa siitä päättäneistä on edes tiennyt mitä laki tarkoittaa. Tällaista ei saisi demokraattisessa Suomessa tapahtua. Siksi uskonkin, että lain voimaantulosta käydään vielä taistoa Korkeimmassa oikeudessa saakka, jos presidentti ei lakia hyväksy sellaisenaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *