Lähdekritiikin kuolema

Ilta-Sanomat uutisoi tänään lööpissään ja etusivullaan räväkästi: ”Kymmenen koulutyttöä saatananpalvojien uhreina”. Yleensä laadukkaampana iltapäivälehtenä pidetty julkaisu sortui siinä selvään ylilyöntiin ja lukijan aliarviointiin, kun faktojen tarkastaminen jäi myynnin kasvattamisen jalkoihin.

Ylimitoitetun dramaattiseen ja jopa valheelliseen otsikkoon johti osaltaan ehkä Toijalan sosiaalijohtaja Pirjo Kukkosen lausunto.

– Tytöissä alkoi näkyä saatananpalvontaan liittyviä merkkejä, kuten uudenlaista pukeutumista ja itsensä viiltelemistä, hän totesi lehdessä.

Tänään Toijalan poliisista kuitenkin kerrottiin julkisuuteen, että mahdollisia uhreja on vain kaksi ja ettei saatananpalvonnasta ole minkäänlaisia merkkejä. Kukkonen on ilmeisesti tehnyt tyttöjen vaatetuksen tummenemisesta hieman liian äkkinäisiä johtopäätöksiä ja levittänyt oletuksiaan samalla myös medialle.

Tässä tapauksessa Ilta-Sanomien olisi ehkä kannattanut ottaa asioista hieman paremmin selvää ennen moisten lööppien julkaisua. Nyt ainakin omissa silmissäni yleensä luotettavan lehden imago hieman ryvettyi. Tosiasioiden suurentelu ei sovi IS:n tyyliin.

Toijalan meisingistä tulee etäisesti mieleen reilun kymmenen vuoden takainen tapaus Vaasasta. Siellä kaupungin nuorisotoimen työntekijät pakottivat nuoria tyttöjä huumetesteihin sillä perusteella, että tytöt olivat heidän mielestään ”tuoksuneet imelälle piipputupakalle” discossa.

Lopulta tytöt joutuivat myös käymään huumetesteissä, joista jokainen osoittautui tietenkin negatiiviseksi. Mikäli testin olisi jättänyt väliin, nuorisotyöntekijät olisivat ilmoittaneet tyttöjen koulun rehtorille näiden käyttävän mahdollisesti huumeita.

Oma pesä ei kuitenkaan pysynyt puhtaana, kun ao. henkilön oma poika retkahti myöhemmin kaman orjaksi ja riisti henkensä oman käden kautta. Olisi ehkä kannattanut pitää huoli omasta perheestään syyttömien pikkutyttöjen vainoamisen sijaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *