Sadetta vai aurinkoa?

Viime aikoina olen huomannut merkittävän eron kahden kotimaisen sääennusteen välillä, vaikka luulisi erojen olevan lähinnä marginaalisia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Ilmatieteen laitoksen sääennuste lupaa yleensä aivan liian huonoa säätä, kun taas Forecan ennuste lupaa usein hieman liian hyvää.

Näiden kahden välillä muutaman viikon seurantajaksolla Forecan ennuste on ollut selvästi paremmin paikkansa pitävä. Parhaiten tulevan parin päivän sään on ennustanut kuitenkin Ilmailulaitoksen lentosää, joka onkin tarkoitettu ammattilaisten käyttöön. Palvelun tuottaa Foreca, joten yleisesti saatavilla olevista ilmaisista sääpalveluista se pitää selvästi kilpailijaansa paremmin paikkansa.

Silti on aihetta ihmetellä, kuinka ”aiemmin niin luotettava” Ilmatieteen laitos ennustaa nykyisin säätä ilmeisesti kahvinpavuista, kun ennuste ja todellinen säätila eroavat lähes poikkeuksetta kuin yö ja päivä. Nytkin se lupaa Vaasaan joka päivälle sadetta, kun Foreca ja lentosää lupaavat molemmat huomiseksi poutaa ja aurinkoa.

PÄIVITYS: Eilen Vaasassa paistoi lähes koko päivän aurinko ja sää oli muutenkin helteinen. Siinä mielessä Foreca oli selkeä voittaja jälleen kerran. Yksi parin minuutin sadekuuro tosin tuli, joten Ilmatieteen laitoskin saa puoli pistettä veikkauksestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *