Ranska – tekniikan takapajula

Ranska yllätti monella tapaa ensikertalaisen kävijän. Ehkä eniten ihmetystä aiheutti kuitenkin se, että patonkimaa on tekniikan osalta selvä takapajula esimerkiksi Skandinavian maihin verrattuna. Keskiverto ranskalainen osaa käyttää esimerkiksi matkapuhelinta vain välttävästi, eikä edes ulkomaiseen numeroon soittaminen onnistu ilman opastusta.

Internetin suhteen laajakaista on ranskalaiselle lähes yhtä outo asia kuin 3G suomalaisille. Maa onkin karkeasti arvioiden noin 10 vuotta jälkijunassa tekniikan etulinjasta.

Myös maaseudulla huomasimme saman asian. Nykyaikaisia vermeitä ei näkynyt ja traktorit olivat useita vuosikymmeniä vanhoja. Myös kotipihoilla maa- ja puutarhatyöt tehdään vuosikymmeniä vanhoilla tekniikoilla ja välineillä sen sijaan, että sama työ olisi tehty murto-osassa uusilla vehkeillä.

Joku voisi sanoa tätä perinteiden kunnioittamiseksi, mutta itse olen sitä mieltä että Ranska on jäänyt jälkeen teknisen kehityksen kelkasta. Ainakin täällä maaseudulla. Toisaalta jos tulee toimeen ilman tekniikan tuoreinta aaltoa, niin hyvä homma. Mielenkiintoista vaan, että tämän maan tyypit tekevät koko Eurooppaa koskevia päätöksiä EU:ssa.

Auton kanssa on hyvä huomioida se, että tankkia ei kannata päästää kovin tyhjäksi, sillä osa bensa-asemista on kiinni viikonloppuisin ja osaan käyvät maksuvälineenä vain paikalliset pankkikortit. Käteisellä ja esimerkiksi Visalla tankkaaminen on usein mahdotonta ainakin pienemmillä paikkakunnilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *