Tappavan tulinen mauste

Maailman tulisin aine on nyt kehitetty. Tiedemiehet eristivät tulisuutta aiheuttavan kapsaiinin ja tekivät siitä aivan tappavan tulisen mausteen. Tätä tulisempaa ei koskaan ole ollut eikä koskaan enää tule. 16 miljoonaa Scovillen yksikköä tarkoittaa 100% kapsaiinia, joka syövyttää mm. limakalvot mikäli sitä nauttii raakana. 1 millilitran pullo maksaa vain 200 dollaria. Pulloja tehdään vain 999 kappaletta. Pullossa lukee: ”Ei tarkoitettu käytettäväksi!”. Lue arvostelu.

Itse olen kuulunut äärettömän tulisia ruokia rakastavaan joukkoon kymmenisen vuotta. Tuona aikana on muodostunut aika hyvä sietokyky, tai riippuvuus, kaikenlaisille chileille.

Tulinen ruoka on noussut etnisen ruokakulttuurin suosion myötä myös ravintoloiden myyntivaltiksi. Tuorein villitys on Habanero, joka on todellisuudessa maailman tulisin luonnossa kasvavaa mauste. Sitä ”löytyy” jo useammankin ravintolan listalta, vaikka se on suorastaan tappavan tulista.

Kävimme viime viikolla syömässä loistavassa tamperelaisessa Pancho Villa -ravintolassa, koska kuulin että sielläkin saa ruokiin Habaneroa. Varmistin vielä tarjoilijalta, että onhan se Red Savinaa, maailman tulisimman chilin tulisinta lajiketta. Lopulta pöytään tuli hampurilainen, jossa oli aivan tavallista chiliä ultratulisen infernon sijaan.

Habaneroa tuskin oltiin kyseisessä ravintolassa nähtykään, ja ihan hyvä niin, sillä minullakin olisi lähtenyt suunnilleen taju, mikäli ruoassa olisi oikeasti Habanero Red Savinaa ollut. Minusta on kuitenkin hieman kyseenalaista valehdella asiakkaille, että ruoassa on tosiaan kyseistä maustetta. Sen jälkeen asiakas voi reteästi mainostaa syöneensä Habaneroa ja kun sitä joskus oikeasti saa, vaarana voi olla jopa hengenlähtö.

Minulla on kotona pieni purkki tuota 100% jauhettua Habanero Red Savinaa, ja voin kertoa että ripauskin sattuu – ja pitkään. Tervetuloa maistamaan, mutta omalla vastuulla!

Ravintola Amarilloon on myös tullut äskettäin uusi menu, jossa mukana on myös Habanerolla ryyditettyjä ruokia. Ainakin listan mukaan. Pitänee käydä tarkistamassa mikä on totuus. Ehkä jonkun maustekastikkeen osana on käytetty ripaus kunnon ainetta tms, mutta aitoa tavaraa sielläkään ei varmasti hampurilaiseensa saa.

Aidosti tulista maustetta on aiemmin löytynyt ainakin Tampereen Coloradosta, jossa oli pitkään pullo Ass Blasteria, yhtä maailman tulisimmista kastikkeista. Mukana oli tietenkin myös aitoa Habaneroa. Lopulta pullo hävisi mystisesti…

Tietoa chileistä ja niiden kotikasvatuksesta löydät täältä ja täältä. Maailman chilien tulisuusasteisiin voi tutustua havainnollisesti täällä.

4 vastausta artikkeliin “Tappavan tulinen mauste”

  1. Kokeile, jos vielä Panchoon eksyt, ’Macho Mexicano’. Tuo lienee ainoa ’oikeasti’ tulinen eväs paikassa. Ei tosin tietoa millä säätelevät käräytyskerrointa.

  2. Macho Mexicano on tuttua evästä ja luonnollisesti vitosena. Todella tulista on kyllä, mutta ei Habaneroa kuitenkaan. Ihan päällikkö krapulasafka, kun annoskoko on myös kiitettävä! Pancho on loistava mesta ilman Habaneroakin.

  3. Coloradon iso päällikkö Pampa soitteli eilen ja kertoi, että ravintolaan on tullut vahingossa aitoja Habaneroja. Sinne siis kokeilemaan, mikäli pokka kestää. Pampa ei tosin tiennyt kertoa mitä lajiketta Habanerot olivat. Tuskin kuitenkaan Red Savinaa, mutta jotain suht tulista on luvassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *