Äitiysloman kulut korvattava yritykselle täysimääräisesti

JULKAISTU 19.3.2019: Suomalaisten syntyvyys on laskenut jo seitsemän vuotta ja huoltosuhteemme lähestyy kriittistä. Väestöliiton perhebarometrin mukaan yhä useammat nuoret aikuiset yhdistävät perheen perustamisen alhaisempaan elintasoon, ja varsinkin korkeasti koulutetut naiset kokevat perheen perustamisen olevan riski urakehitykselle. He ovat oikeassa, sillä nuoren naisen palkkaaminen on yritykselle merkittävä taloudellinen riski.

Työelämän tasa-arvokeskustelussa on perinteisesti keskitytty miehen ja naisen euroon sekä lasikattoihin, jolloin vakavin ongelma on sivuutettu. Vanhemmuuden kustannukset ovat nimittäin yritykselle merkittävä rasite, joka näkyy usein myös rekrytoinnissa. Tasavertaisista hakijoista on helpompaa palkata mies, koska niin vältetään äitiyden kuluista työnantajalle syntyvät riskit. Naisten asema tulee olemaan työmarkkinoilla miehiä heikompi niin pitkään, kun vanhemmuuden kulut lankeavat pääasiassa äidin työnantajan maksettavaksi.

Suomen Yrittäjänaiset ry. laski taannoin, että yksi vauva maksaa äidin työnantajalle 17 500 euroa. Laskelmassa olivat mukana äitiys- ja vanhempainvapaan palkkakulut ja lomapaikat sekä raskauden ja sairaan lapsen hoidosta aiheutuvien poissaolojen kulut 10-vuotiaaksi. Pelkät äitiys- ja vanhempainvapaan kulut yritykselle ovat keskimäärin 7 200 euroa. Välillisiä kuluja esimerkiksi liikevaihdon laskusta ei voida edes laskea.

Hallitus ryhtyi vuonna 2017 korvaamaan kuluista 2 500 euroa, mutta se oli vasta yksi askel oikeaan suuntaan. Seuraava askel on korvata yrityksille vähintään äitiys- ja vanhempainvapaan kulut täysimääräisesti. Kulutaakan täytyy jakautua tasaisesti niin, että naisvaltaisten alojen työnantajat eivät enää jatkossa joudu yksin perheenlisäysten maksumiehiksi.

Naiset pitää saada työmarkkinoilla samalle viivalle miesten kanssa, eikä se tapahdu ilman tämän epäkohdan korjaamista.

Jocka Träskbäck
yrittäjä ja kunnanvaltuutettu (kok.)
Lempäälä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *