Hyvää itsenäisyyspäivää – sisäinen turvallisuus nostettava keskiöön

JULKAISTU 6.12.2018: Vuonna 1917 syntyi itsenäinen Suomi, jonka puolustamiseksi on sittemmin taisteltu sodissa ja menetetty lähes kokonaisia sukupolvia miehiä. Vapautemme eteen on tehty uhrauksia, joiden suuruutta tuoreempien sukupolvien on vaikea ymmärtää. Näitä mittaamattoman suuria uhrauksia ja niiden tekijöitä täytyy muistaa myös muulloin kuin vain itsenäisyyspäivänä. Sotiemme veteraaneja on vielä runsaasti keskuudessamme, vaikka heidän rivinsä harvenevatkin nopeasti. Tänään on heidän päivänsä.

Valtion tärkein tehtävä on puolustaa omien kansalaisten turvallisuutta, ja sen pitää kattaa sekä sisäinen että ulkoinen turvallisuus myös alati muuttuvassa maailmassa. Suomen puolustuksessa on perinteisesti kiinnitetty päähuomio maahamme kohdistuviin ulkoisiin sotilaallisiin uhkatekijöihin. Viimeisen 10 vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi, kun tietoverkot ja pakolaisvirrat ovat muodostaneet uuden uhan kansalliselle turvallisuudelle.

Tällä hetkellä vakava uhka suomalaisten turvallisuudelle on mielestäni sisäinen, sillä keskuudessamme piileskelee suuri joukko laittomasti maassa oleskelevia ulkomaiden kansalaisia. Nämä niin sanotusti paperittomat ovat saapuneet maahan turvapaikanhakijoina, mutta saatuaan lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen eivät kuitenkaan ole poistuneet maasta. Tämä yksi ihmisryhmä on vaarassa muodostaa meidän yhteiskuntamme sisään Ruotsin tavoin omia rinnakkaisyhdyskuntia, joissa maan omat lait eivät päde. Kyse on siis erittäin vakavasta ja alati kasvavasta uhasta suomalaisten turvallisuudelle. Oulun tragedia on tästä ikävästä kehityksestä vain yksi oire.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta vuodesta 2015 saakka, mutta kirjoitukset ovat kaikuneet yleensä kuuroille korville. Kukkahattujen sinisilmäisyys on vienyt voiton, ja koko maailma on kutsuttu all inclusive -lomalle Suomeen. Ennustin jo vuosia sitten, että jotain paljon Turun ja Oulun tapahtumiakin vakavampaa on tulossa, ja pelkään olevani oikeassa. On turhauttavaa, että kerta toisensa jälkeen tilanteen vakavuuteen herätään liian myöhään sen sijaan, että olisi otettu järki käteen jo heti ongelmien alkaessa.

Suomen täytyy viimein päästä eroon kroonisesta sinisilmäisyydestä ja otettava ongelma vakavasti. Meidän tulee pyrkiä ottamaan kiinni laittomasti maassa oleskelevat ihmiset ja poistamaan heidät maasta tarvittaessa esimerkiksi pakkopalautuksina. Sama koskee rikoksiin syyllistyneitä jo turvapaikan saaneita, sillä heille maassamme ei pidä olla minkäänlaista sijaa.

Apuamme hakemaan tulleet ja sitä saaneet eivät ansaitse apuamme, jos eivät kykene elämään maassa maan tavalla. Mikäli jokin kohdemaa ei ota vastaan palautettavia kansalaisiaan, on ryhdyttävä ulkopoliittisiin toimiin asiantilan korjaamiseksi. Meidän tulee kyetä ottamaan opiksemme Ruotsin tapahtumista ja pyrkiä välttämään ajautuminen samanlaiseen tilanteeseen.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan selvityksen mukaan suomalaisnuorten maanpuolustustahto on laskenut alimmilleen 30 vuoteen. Se on huolestuttavaa. Nuorille pitäisi jatkossa pyrkiä entistä painokkaammin kertomaan mitä itsenäisyys käytännössä tarkoittaa ja millaisia uhrauksia sen eteen on aikanaan tehty. Maanpuolustustahdon vahvistamisen tulisi olla jatkossa yksi merkittävistä puolustuspoliittisista painopisteistä. Nuoret ovat lisäksi erityisen alttiita rajojemme ulkopuolelta tulevalle hybridivaikuttamiselle, jonka lisäksi tilannekuva ympäröivästä maailmasta voi jäädä ohueksi, jos tietoa saadaan lähinnä sosiaalisen median välityksellä.

Tänään linnanjuhlia katsellessa meidän jokaisen on hyvä hiljentyä ajattelemaan uhrauksia, joita ensimmäisten joukossa presidenttiä kättelemään saapuvat sankarit ovat tehneet. Tehneet siksi, että me saisimme vielä vuosikymmeniä myöhemmin kirjoittaa ja lukea suomeksi vapaassa demokratiassa. Ja siksi, että voisimme nostaa ylpeänä salkoon Suomen siniristilipun.

Kiitos.

Hyvää itsenäisyyspäivää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *