Tuhkatkin pesästä – näin härskisti asumistukimiljoonat koplataan

JULKAISTU 6.6.2018: Olen aiemminkin kirjoittanut siitä miten AY-liike on viime vuosina paisuttanut lakkokassojaan sadoilla miljoonilla euroilla suoraan jokaisen suomalaisen veronmaksajan tilipusseista. Tietenkin maksamatta euroakaan veroja yhteisen hyvinvointivaltion kustantamiseksi. Kyseessä on lähes nerokas noidankehä, joka on hyvin lähellä rahaa sylkevää maagista taikaseinää. Vasemmiston vahvalla tuella tästä himmelistä onkin tehty yksi Suomen historian suurimmista koplauksista, jonka laskua maksetaan nykyisin koko maassa Hangosta Ivaloon yleisesti kohonneina vuokrahintoina.

Miten rahakone sitten toimii?

AY-liikkeen pääosin (58,25%) omistama ja sen vahvassa hallinnassa oleva VVO/Kojamo on toistuvasti nostanut asukkaidensa vuokria yli indeksikorotusten, vaikka sen tulisi olla voittoa tavoittelematon yhteisö. Viime vuosien matalan korkotason tulisi vaikuttaa vuokriin alentavasti, mutta todellisuudessa kulujen laskiessa VVO/Kojamo on vuokrien alentamisen sijaan jatkanut niiden nostamista kerta toisensa jälkeen. Härskein vuokrien nosto on ollut vuonna 2015 Espoon Tapiolassa tapahtunut 117 prosentin kertanosto.

Vuokrien törkeistä korotuksista suivaantuneet asukkaat valittivat Espoossa kuluttajariitalautakuntaan, jonka puheenjohtaja Pauli Stålhbergin lahjomisesta VVO/Kojamo jäi äärimmäisen nolosti kiinni. Helsingin hovioikeus tuomitsi Ståhlbergin sakkoihin kahdesta lahjusrikkomuksesta, koska VVO ja Suomen Asumisoikeus Oy olivat molemmat lahjoneet lautakunnan puheenjohtajaa ulkomaanmatkoilla. Jokainen voi itse pohtia tällaisen lahjonnan mahdollisia motiiveja.

Lisäksi VVO/Kojamo keräsi taannoin asukkailtaan miljoonia euroja tuleviin korjauksiin, joita ei koskaan tullutkaan. VVO/Kojamo nimittäin myi yli 8 000 asuntoaan Y-säätiölle, mutta  niiden korjauksiin asukkailta kerätyt miljoonat se piti tietenkin itsellään.

Yleishyödylliset yhteisöt sitoutuvat tavallisesti rajoittamaan liikevoittoaan ja osinkojaan, mutta AY-liikkeen kohdalla säännöt eivät tietenkään päde. Eihän vasemmisto nyt voisi rajoittaa köyhimpien kansalaisten selkänahasta riistämiään miljoonia, koska sellainen toiminta olisi heikoimpien ja köyhimpien puolustamista. Sellainen toiminta ei kuulu vasemmistolle enää 2000-luvulla, sillä nykyisin raha puhuu ja köyhä vikisee.

Merkittävä osa VVO/Kojamon asiakkaiden vuokrista maksetaan siis kaikkein pienituloisimpien suomalaisten asumistuilla. Ne taas maksetaan verotuloista, eli meidän kaikkien veronmaksajien rahoista. Valtion verotuloja ohjautuu siis tyylikkäästi mutkan kautta vasemmiston vaalirahoitukseen, joten rahaympyrä sulkeutuu tasaisin väliajoin kunta-, maakunta-, EU- ja eduskuntavaaleissa. Selkien rapsuttaminen kuuluu Hakaniemestä tänne Tampereelle saakka. Tässä alla havainnollinen kuva siitä miten tämä rahakone pyörii.

 

”Ei tätä sentään pysty riistoksi sanomaan, mutta onhan tämä meidän kannalta hieman hankala yhtälö.”
– PAM:n puheenjohtaja Ann Selin Helsingin Sanomissa

Vuonna 2017 asumistukien määrä rikkoi kahden miljardin rajapyykin. Viime vuosina hurjalla 10 prosentin vuosivauhdilla nousseet kulut maksetaan alati pienentyvän veronmaksajien joukon tilipusseista. Viime vuonna asumistukiin meni jo 2 003 miljoonaa euroa. Mikään ei kuitenkaan riitä, joten kun AY-liike on halunnut taas lisää rahaa pohjattomaan kassaansa, se on vaatinut poliittisen siipensä SDP:n ja Vasemmistoliiton välityksellä asumistukien korottamista. Taas kerran. Sen jälkeen VVO/Kojamo on nostanut vuokriaan saman verran ja vähän ylikin, jotta veroparasiitti on saanut taas muutaman kymmenen miljoonaa lisää veronmaksajien rahoja itselleen. Ja tietenkin verottomana. Keksin tälle koplaukselle aikoinaan myös mielestäni osuvan määritelmän.

”Käänteinen Robin Hood vie köyhiltä ja pitää saaliin itse.”

Nyt VVO/Kojamoa viedään parhaillaan pörssiin jättihinnalla, joten asukkaiden vuokrat eivät tule ainakaan laskemaan. Päinvastoin. Olen itse pitänyt kiinni periaatteesta, jonka mukaan en halua olla osa minkäänlaista epäeettistä koplausta. Siksi jätin aikoinaan esimerkiksi Talvivaaran osakkeet hankkimatta. Nyt teen saman myös VVO/Kojamon kanssa. Sieltä voisi olla saatavissa hyvää osinkotuottoa, mutta en halua olla osa tällaista härskiä vedätystä, jossa kärsijöinä ovat paitsi kaikkein vähävaraisimmat suomalaiset myös jokainen veronmaksaja.  Yleishyödyllisen yhteisön muuttaminen pörssiyhtiöksi sotii sekin ajatusmaailmaani vastaan, sillä koko touhusta jää nykyisellään niin sanotusti kusetuksen maku. Pörssihanke paljastaa, ettei VVO/Kojamo ole ollut yleishyödyllinen enää ikuisuuksiin. Jos koskaan.

Mikäli vasemmisto olisi oikeasti pienen ihmisen puolella, olisi se aikoinaan estänyt tällaisen koplauksen syntymisen. Raha kuitenkin puhuu, vaikka se olisi revitty kaikkein heikoimpien suomalaisten selkänahasta. Juhlapuheet ja todellisuus ovat taas kerran valovuosien päässä toisistaan.

20 vastausta artikkeliin “Tuhkatkin pesästä – näin härskisti asumistukimiljoonat koplataan”

 1. Kannattaa tutkia myös terveysjättien veroparatiisi kytkökset . Sote markkinat Sipilän kiirehtiminen soten läpi viemiseen ja kiinteistöjen omistukset sekä maahanmuuttajien suositukset asumisiin ja kustannuksiin joka on nostanut miljardeja asumistuella vuokrien hillittömiin nousuihin .Suurin omistaja keskinäinen eläkevakuutus Ilmarinen on monessa omistajana sekä ay-liikkeet . Hallitus leikkaa lomarahoja Ay-liikkeet suostuu .
  Pidetään pienpalkkaisina jopa ilmaista työvoimaa kunnat käyttää opiskelijoista ne työpaikat on hävinneet ja pakotetaan ihmiset muuttamaan vuokra asuntoihin näin saadaan voittoa härskillä hyvä veli verkostolla.
  Maahanmuutto on heille miljardi bisnes jokainen haluaa siitä siivun omaan käyttöön .
  Ilmarinen, varma, metalliliitto,JHL, rakennus,säätiöt,rahastot,Kaupungit Kojamon asunnot ja muu 4298.9 milj. 2016
  Suurin n.18% Keskinäinen eläkevakuutus Ilmarinen suosii lisää maahanmuuttajia asumiseen ja eläkkeiden maksajiksi asumistuki menee ay-liikkeet asumistuista vuokrat nostettu huippuun .
  Hallitus, Ay-liikkeet, Sote Eläke maahanmuutto.
  Kaikki on kytköksissä omistuksillaan
  vuokra, asuminen , asumistuki, eläkkeet, palkat ,terveysjätit

 2. Aivan, miksei AY-liikkeen voittoja veroteta. Voidaan myös kysyä, miksei AY-liike osallistu vaikka jäsenistönsä tukemiseen vaikka kouluttamalla työttömiä jäseniä uusiin ammatteihin?

 3. Tämä Träskbäckin kuvaama tilanne lienee aika pieni häivä verrattuna siihen taloudellisen eriarvoistumisen edistämisen politiikkaan jota Träskbäckin edustama Kokoomus on ideologiallaan ollut edistämässä niin viime vuodet hallituksessa kuin aina aikaisemminkin. Träskbäckin olisi syytä tällä hetkellä keskittyä soten eriarvoistaviin seurauksiin ja olla yrittämällä kääntää mielenkiintoa soten epäonnistumisesta muihin asioihin.

 4. Tästähän saa oivan salaliittoteoriankin. Olen ihmetellyt kovasti sekä oikeiston, että vasemmiston yhteistä hinkua saada turvapaikanhakijoita Suomeen, vaikka molemmat tietävät hyvin, ettei velkaisella maalla ole siihen varaa, eikä turvapaikanhakijoista tule työllistymään, kuin 10-15%.
  Ensin oikeisto, SPR ja kirkko rahastavat vastaanottokodeilla veronmaksajia. Vasemmisto ei puutu tähän, koska he pääsevät rahastamaan vuorostaan kaikilla niillä, joille hankitaan vuokra-asunnot kotouttamistarkoituksessa, ja lähestulkoon kaikki heistä tulevat jäämään vuokra-asuntoihin loppuiäkseen, jolloin rahantuloa ei voi estää nykymeiningillä. En hämmästyisi yhtään, jos tällainen sopimus löytyisi puolueiden kassakaapeista.
  Yleishyödyllisyys pitää lakkauttaa, jos se tarkoittaa kansalaisten verorasituksen ja valtionvelan kasvattamista, ilman että kansalaiset saavat mitään muuta kuin yleisen turvallisuuden vähenemistä ja poliitikkojen valeita vastikkeeksi.
  Suostummeko jatkossakin poliitikkojen vaatimuksiin kansalaisten valvonnan lisäämiseksi, vai vaadimmeko sen sijaan poliitikkojen valvonnan lisäämistä?

 5. Rakenteellinen ongelma. Suomessa emme tarvitse korruptiolainsäädäntöä, koska meillä ei ole korruptiota. Mistä näitä lahjus juttuja kuitenki tulee? Miten tämmönen ay vetosten rahapajojen pyörittely on mahdollista? Miten sote projektin avain poliitikko pystyy hyppäämään kesken kauden terveystalon leipiin? Miksi aikanaan politiikkaa kritisoineet henkilöt eivät ole voineet erota kesken kauden mutta liike-elämään kuitenkin aina saa lähtölisenssin?

  Vastaus kansa hakee tietoperustansa suurista otsikoista joiden sisältö on vaihteleva. Poliitikot luulee johtavansa ja jättää härskisti vaalilupauksensa toteuttamatta. Keput tekee kepujen juttuja ja onneksi säilyttää harmoniikan pettämällä aina kuten tähänkin asti. Kokoomuksen rahaministeri voi seota hallintarekisterin laskuissa ja selviää törkeästä valehtelusta pikkumoittein. Käytännössä Suuryritykset ja omistajat määrää tahdun ja siellä ratkasee se mitä viivan alle jää eikä se miltä tämä maa näyttää 30 vuodenpäästä.
  onneks kohta on taas vaalit niin kaiken tän voi lakasta maton alle ja syyttää edellisiä hallituksia. Äänestys päätöksestä tulee hyvin vaikeat sillä ei löydy edes puoluetta mitä äänestää kun kukaan näistä ei kanna vastuutaan vaan vaikeuksien edessä imeskelee riskejä vallan menetyksestä. Niin nöyrty kokoomus sotealueista kun Sipilä uhkas kaataa hallituksen heti startissa. Päivää myöhemmin kaikki taas luottaa toisiinsa. Kuin sketsisarjasta. Aamen.

 6. Moi. Jos kirjoittaja selvittäisi itselleen, mikä on suurimmillaan ollut VVO/Kojamon osuus Suomen vuokra-asuntomarkkinoista, asia näyttääkin hieman erilaiselta. Osuus on muutamia prosentteja, joten ay-liikkeen syyttäminen kokonaisuudesta on harhaanjohtavaa.
  Samoista vuokratuista nauttivat nimittäin kirjoittajan puoluetoverit, jotka omistavat sijoitusasuntoja.

 7. Muistaakohan kukaan kuka oli pääministeri, kun tehtiin laki että tällaiset tulot on verovapaat?? No autan vähän että hän oli Kepun nokkamiehiä eli herra Esko Aho porvarikumppaneitten kanssa vasemmisto äänesti silloin vastaan mutta porvarit voitti, ja nyt ihmetellään ja syytetään miksi vasemmistokin tekee näin! Oisko syytä kattoa peiliin, kuka loi nämä verovapauden??????????????

 8. Asumistuista pitää luopua kokonaan!

 9. Mua kiinnostaisi myös miksi oman asunnon omistajille maksetaan asumistukea ?? Mulle ilmoitettiin Kelassa että myy autosi(joka oli ajokelvoton) kun hain asumistukea työttömänä. Miksi siis ei käsketä muuttamaan vuokralle vaan maksetaan omistus asuntoon asumistukea ??? Siis me veronmaksajat maksamme näiden(osa jopa selviä työnvieroksujia nykyään) asunnot????? Ja miksi asumistuet lasketaan brutto eikä nettotuloista ???

 10. Tämä on erinomainen tietoisku Kojamon vehkeilystä! En pysty ymmärtämään, mitä virkaa on asuinvuokralailla, kun Kojamo nosti Hämeenlinnasta ostamiensa asuntojen VANHOJA siirtyviä vuokrasopimuksia kertakorotuksena 25% ja vuotuisen indeksiehdon päälle laittoivat ”plus 5 prosenttiyksikköä”. Kenenkään mielestä kohtuutonta??
  Nettikeskustelusta lainattuna ”KelaSossu maksaa ????”. Olet NIIN oikeassa näillä väittämilläsi.
  Sivistysyhteiskunnan rakenteet murtuvat ryminällä ????, surullista pysäyttämätöntä kehitystä?!

 11. Tämä ollut tiedossa mutta eipä vain kukaan välittänyt puuttua asiaan. Tosi häikäilemätöntä veronmaksajien rahojen käyttöä. Hitto tehkää viimeinkin jotakin tilanteen muuttamiseksi ja perikää takaisin vuosien Aran maksamat rahat.

 12. Sipilä lie hapiaan oikeudessa talvivaarailuistaan. Sehän lupasi että pelkästään saastuttamiseen erikoistunut uraanikaivos saa jatkossakin vähintään miljardin työttömiltä, eläkeläisiltä ja sairailta.

 13. Taas unohtuu se, että kyseessä on voittoatavoittelemattomat yleishyödylliset järjestöt. Herra Träskbäck voisi muuttaa itsekin kaikki yrityksensä voittoa tavoittelemattomaksi (eli hänen yrityksensä voitot eivät menisikään enää hänen omiin taskuihin) ja näin saada osingot verottamana. Voitot pitäisi laittaa johonkin yleishyödylliseen, eikä pienen joukon taskuihin omistajia.

 14. Jos yleishyödyllisille yhteisöille halutaan sallia verovapauksia, sen pitäisi koskea ainoastaan sitä osaa toiminnasta, jonka katsotaan olevan yleishyödyllistä. Näin ollen ay-liikkeelle verovapaaksi pitäisi katsoa vain ne tuotot, jotka kertyvät sen edunvalvontatyöstä, esim. jäsenmaksutuotot. Verovapauden ulkopuolelle pitäisi jäädä kaikki ne tuotot, jotka kertyvät toiminnasta joka ei liity yleishyödylliseen toimintaan, esimerkiksi juuri nämä sijoitustuotot. Esimerkiksi sotilaskotiyhdistys joutui maksamaan veroa messuilta kertyneistä tuotoista, kun sen normaalitoiminta on yleishyödyllisenä verovapaata. Jostain kumman syystä tulkinta ay-liikkeen kohdalla on erilainen. Tämän saisi joku oikeustieteilijä penkaista läpi.

 15. Suomessa ei ole korruptioo, ei !!! Suomessa on vaan laillisia rosvoja! Panaman pankkitilit kiittää!

 16. Juuri näin. Suurn ongelma on Se, että Kokamo on se jonka vuokran korotuksia seuraavat kaikki muut yksityisiä myöden. Eli Kojamo on se joka määrittää vuokratason Suomessa. Valtio tukee näin hienosti suurella rahalla poliittisia lakkoja ,eli Suimen Hallitusta vastaan osoitettuja lakkoja.

 17. Joku aika sitten luin juuri tästä samasta asiasta kuinka Antti Rinne saa vuosittain tililleen yli 30 000,00e näitä rahoja.
  Kuinka he kehtaa ?

 18. Voi mitä syyttelyä, oliko Ahon hallitus vai Sipilän … Nyt meillä pitäisi kai olla sellainen hallitus, että voisivat tehdä tällaiselle lopun. Sitten voisi Marinkin mennä naistenlehtien hömppäuutisten sijaan oikeisiin talouslehtiinkin kertomaan miten tuo touhu vihdoin saatiin loppumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *