Lentokone 100 vuotta!

Tänään tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Orville ja Wilbur Wrightin Flyer-niminen lentokone teki ensimmäisen moottoroidun lennon. Lento oli itse asiassa pieni hyppäys rantadyynillä, mutta keski kuitenkin 12 sekuntia. Tuon lennon jälkeen maailma ei ollut enää entisensä. Samalla vuosipäiväänsä viettää maailman legendaarisin lentokone DC-3, joka täyttää tänään 68 vuotta!

Jo vuonna 1890 ranskalainen Clement Ader on kuitenkin jo lentänyt höyrymoottorilla varustetulla koneella 50 metriä. Tuo kone ei ollut kuitenkaan ohjattavissa, joten ensimmäistä lentokonetta siitä ei vielä saatu. Lähellä kuitenkin jo oltiin. Myös kuumailmapallolla oli lennetty jo vuonna 1783, jolloin kyydissä oli kaksi matkustajaa. Into nousta ilmaan oli siis kova.

Olen monta kertaa miettinyt, millainen maailma olisi ilman lentokonetta. Veikkaan, että aika erilainen. Äärettömän harva olisi käynyt muilla mantereilla, bisnestä tehtäisiin paljon pienemmässä piirissä kuin nykyisin, kansallisuudet eivät olisi lähellekään näin levinneitä ja informaation liikkuminenkin olisi paljon suppeampaa. Yleensäkin oltaisiin paljon vähemmän tietoisia siitä, mitä merten takana tapahtuu. Niin ja oma intohimoni lentämiseen olisi kai intohimoa johonkin muuhun aihepiiriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *