Lopettakaa huumekuskin rikoksen hyssyttely

Kirjoitettu 15.9.2017 Laulaja Jari Sillanpää jäi äskettäin poliisin haaviin ajettuaan huumepäissään autolla Helsingin keskustassa. Olen yrittänyt olla somessa hiljaa Sillanpään tapauksesta, koska se on kuumentanut tunteitani hieman liikaa. Nyt on kuitenkin pakko lausua siitä jotain, koska sosiaalinen media näyttää täyttyneen laulajan huumekäryä ymmärtävistä hyssyttelijöistä.

Ottakaa nyt viimein pää pois pensaasta!

Jari Sillanpään autoileminen huumepäissään tulee tuomita jyrkästi kaikilla mahdollisilla tavoilla. Sitä ei voi mitenkään hyssytellä tai edes yrittää ymmärtää. Sillanpää oli itse tehnyt päätöksen lähteä ajamaan autoa huumeiden vaikutuksen alaisena. Kyseessä oli kaiken lisäksi koviin huumeisiin luettava kristalli, eikä sitä selvästi miedompi amfetamiini, kuten alunperin uutisoitiin. Sillanpää siis vaaransi vakavalla tavalla muiden ihmisten hengen. Sitä ei voida järkisyillä mitenkään perustella, vaikka kyseinen henkilö olisi niin sanotusti kansakunnan kaapin päällä kaiken kritiikin ulottumattomissa.

Olen kuitenkin tänään lukenut verkkojulkaisuista ja sosiaalisesta mediasta kommentteja ja kirjoituksia, joissa Sillanpään törttöilyn kritisoimista on nimitetty jopa kiusaamiseksi. Tuollaista en halua lukea enää koskaan ja missään. Jokainen joka vähänkin hyssyttelee Sillanpään huumepäissään ajamista tulee samalla hyssytelleeksi jokaista rattijuoppoa ja väheksyneeksi jokaista huumekuskin ja rattijuopon aiheuttamaa onnettomuutta, loukkaantumista ja kuolemantapausta. Myös niitä, joissa pieni lapsi on menettänyt henkensä ja perhe rakkaansa tuollaisen järjettömän teon vuoksi. Niitä tapauksia Suomessa on aivan liikaa.

Jokainen huumekuski ja rattijuoppo aiheuttaa vakavan vaaran sivullisille. Joku idiootti kommentoi Facebookissa, että kristallipäissään ajaminen on vähän kuin olisi juonut vahvaa kahvia. Kuinka tyhmä pitää olla kirjoittaakseen tuollaista?

Istuin aikoinaan neljä vuotta poliisiautojen takapenkillä eri puolilla Suomea tekemässä Poliisin matkassa -inserttejä Poliisi-tv -ohjelmaan. Olin useita kertoja mukana takaa-ajoissa, jossa mentiin tuhatta ja sataa huumekuskien perässä. Vaaratilanteita oli lukemattomia. Näin miten huumekuskit oksensivat hätäpäissään nielemiään pillereitä sinisten strobovalojen välkkyessä ympärillä ja näin miten eräs huumekuski oli ajanut perhettä kuljettaneen henkilöauton nokkaan tuhoisin seurauksin. Sillä kertaa kukaan ei onneksi kuollut. Yksikään rattijuoppo tai huumekuski ei ansaitse minkään tason ymmärrystä tai hyssyttelyä. He ansaitsevat vain tuomioistuimen langettaman rangaistuksen.

”Lehdissä on kirjoitettu, että minun epäillään syyllistyneen huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamiseen. Tämä pitää paikkansa, vaikka kyseessä olikin hyvin vähäinen määrä. Oli ajattelematonta lähteä liikenteeseen, vaikka koin, että olin täysin ajokykyinen. Pyydän tätä anteeksi. Tiedostan elämän rajallisuuden, ja intohimoisena ihmisenä hakeudun helposti uusien kokemusten pariin.”
– Jari Sillanpää Facebookissa

Jari Sillanpää pyysi tekoaan julkisesti anteeksi, eli myönsi rikosepäilyjen pitävän paikkansa. Se oli ainoa oikea teko tässä tilanteessa. Hän tosin pahoitteli lähinnä ihmisille tuottamaansa mielipahaa, eikä suoranaisesti omaa tekoaan. Olisin odottanut asiallisempaa anteeksipyyntöä kuin huumeajelun nimittämistä ”ajattelemattomaksi”. Sekin oli todellinen rimanalitus ja teon vakavuuden vähättelyä.

Nopea julkinen ulostulo oli kuitenkin Sillanpään kannalta hyvä asia, sillä jonkinlaista anteeksipyynnön suuntaista on nyt ainakin yritetty esittää ja tehty rikos tullaan myöhemmin sovittamaan suorittamalla siitä mahdollisesti tuomioistuimessa määrättävä rangaistus. Sekavia selittelemällä tilanne olisi vain pahentunut. Hyvä, että Sillanpää ei vetäytynyt kuoreensa, vaan jatkaa myös kiertuettaan. Se on suoraselkäistä toimintaa. Olen työni puolesta tavannut Sillanpään lukuisia kertoja myös kulissien takana. Hän on mukava mies ja artistina piinkova lahjakas ammattilainen. Ilmiömäinen lahjakkuus ei kuitenkaan saa sumentaa silmiämme tällaisilta teoilta.

Suomessa kirjattiin vuonna 2016 yhteensä 17.218 rattijuopumusta. Siis seitsemäntoistatuhatta! Ja tilastossa ovat vain kiinni jääneet, joten todellinen määrä on moninkertainen. En voi sietää sitä, että vielä vuonna 2017 Suomessa saa nuuskan salakuljettamisesta kovempia rangaistuksia kuin sivullisten hengen vaarantamisesta päihteiden vaikutuksen alaisena ajamisella. Jos joskus pääsen vaikuttamaan asioihin eduskunnassa, niin rattijuopumuksesta annettavien tuomioiden koventaminen tulee olemaan asialistalla ensimmäisten joukossa.

Lopettakaa rikosten hyssyttely. Heti.

— PÄIVITYS 29.3.2018 —

Tämä kirjoitus on lähtenyt leviämään somessa uudelleen tuoreiden tapahtumien johdosta. Huomioithan, että blogi on kirjoitettu 15. syyskuuta 2017, eli ennen kuin Sillanpää tuomittiin käräjäoikeudessa 23.790 euron sakkoihin ja ennen kuin hän jäi Thaimaasta tullessaan uudelleen kiinni metamfetamiinista. Kirjoituksen jälkeiset tapahtumat vahvistavat pointin ja sen, ettei kenenkään rattijuopon tekoa tule sympatisoida millään tasolla – oli rikollinen sitten julkisuudessa rakastettu henkilö tai ei.

Tänään televisiossa nähdyn Jari Sillanpään haastattelun perusteella kenellekään ei liene enää epäselvää, että laulaja rypee pohjamudissa. Kun mies itse kertoo huumeiden käytöstään avoimesti vailla minkäänlaista katumusta ja vielä laskeskelee julkisesti kotibileidensä huumeiden hävikkiä, niin tilanne ei jää epäselväksi. Toivottavasti joku Silanpään lähipiiristä saa hänet pian hoitoon, sillä muussa tapauksessa tarinalla tulee olemaan ultimaattinen loppu. Sillanpään tarina oli jo loppua Thaimaan vankilan kivilattialle.

— PÄIVITYS 23.8.2018 —

Kirjoitin tämän päivityksen alunperin Jari Sillanpään ensimmäisen huumeissa ajelun jälkeen, jolloin sekä mediat että fanit pyrkivät hyssyttelemään ja painamaan villaisella laulajan rikosta. Nyt tuoreimpien epäilyjen vuoksi kirjoitus leviää jälleen verkossa vauhdilla.
Olen tänään seurannut huolestuneena sosiaalisen median keskusteluja, joissa monissa Jari Sillanpäätä vaaditaan käytännössä lynkattavaksi. Poliisi kuitenkin vasta tutkii hänen asunnostaan löytyneellä muistikortilla olevaa mahdollista alaikäisen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa kuvaa. Jos Jari Sillanpää tuomitaan tästä asiastä, niin minä olen itse tilaamassa ensimmäisenä tervaa ja höyheniä…
 
Mutta.
 
Se yksi pieni mutta.
 
Suomessa on edelleen voimassa syyttömyysolettama, kuten kaikissa muissakin sivistyneissä länsimaissa. Meillä on Suomessa kolme tasoa tuomioistuimia, joiden tehtävä on jakaa tuomioita rikoksista. Tuomitseminen ei ole kenenkään muun tehtävä, ei somessa eikä kahvipöydissä. Ei minun eikä sinun. Sillanpäätä vasta epäillään rikoksesta, jonka hän on itse toistaiseksi kiistänyt. Viime syksynä huumeajelunsa jälkeen hän itse myönsi tekonsa. Noiden kahden välillä on siis valtavan suuri periaatteellinen ero. Tässä tuoreimmassa tapauksessa Sillanpää voidaan aivan hyvin vielä vapauttaa syytteistä tai poliisi voi huomenna ilmoittaa lopettaneensa tutkinnan, jos ilmenee, että Sillanpäätä ei olekaan syytä epäillä rikoksesta.
 
Nyt siis rauha maahan somessa ja jokaisen mesoja tulisi ottaa muutama syvähengitys ja laskea kymmeneen. Me voimme nyt vain odottaa poliisin esitutkinnan valmistumista ja sitä ehkä seuraavan oikeudenkäynnin tulosta. Vasta sen jälkeen tulee tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Meidän tulee luottaa poliisin ja tuomioistuinten toimintaan, sillä emmehän halua tulla verratuksi Touko Aaltoon. Emmehän?

20 vastausta artikkeliin “Lopettakaa huumekuskin rikoksen hyssyttely”

 1. Ehdoton nolla toleranssi. Kun ajat niin et ota. Koskee kaikkia ajokykyä heikentäviä aineita. Onko asia selvä!

 2. Tulette huomaamaan myöhemmin, kun rangaistus julkaistaan, niin siinä tulee olemaan lause: ”Tuomiota on lievennetty sen saaman suuren julkisuuden takia”! Muistaakseni Reijo Hammarinkin taannoinen vankilapako v. 1986 sai melkoista huomiota kaikissa mahdollisissa medioissa, mutta vaikuttiko se pätkääkään alentavasti hänen huomionsa? Ja v.tut vaikutti, mutta hänellä kun ei ollutkaan ystäviä tuomioon vaikuttavista elimissä….. Eli kaikki ovat tasa-arvoisia oikeuden edessä, mutta toiset ovat vain tasa-arvoisempia, kuin toiset!????

 3. Kukaan ei hyssyttele, saati hyväksy Sillanpään tekoa. Itse voisit miettiä Jocka ensin, et tiedätkö asiasta kaiken faktan? Tuskin. Pitääkö lyötyä vielä lyödä lisää, potkia päähän ja oikein painaa vai olisiko kannustaminen esim. päihdehoitoon parempi vaihtoehto? Huom! Sekään ei tarkoita, että hyväksyy Sillanpään teon. Normi ihmisille on selvää, että autonrattiin mennään selvinpäin.

 4. Ei rattijuopumusrangaistusten koventamisella ole vaikutusta juopon päätökseen lähteä autolla liikenteeseen.

 5. Hyvin moni juo alkoholia kotona, osa käyttää huumeitakin.
  MUTTA…
  -jos juot, et mene auton rattiin. EI!!!
  -jos käytät huumeita, et mene auton rattiin. EI!!!
  On oma valinta tuhoaako elämäänsä ja kroppaansa, mutta se että vaarannat itsesi lisäksi myös muita ihmisiä käytökselläsi, ei ole millään tavoin tai missään muodossa hyväksyttävää! Jos sanot, että ”oli vain vähäinen määrä”, on melkein sama kuin sanoisi ”Mä vaan vähän tapoin sitä. Mä vaan vähän kuolin.” Ei ole vielä kenenkään pikkasenkaan asiasta tietävän onnistunut määrittää mikä on ns. ”turvallinen” määrä, ihan siksi kun sitä ei ole! Jos ajat, et ota! (kahvi sallitaan, kohtuuden rajoissa ????)
  Ja piste.

  Kunnon anteeksipyyntö ilman selittelyitä muista, tai vähättelyä omasta tekemisestään, olisi paikallaan Jarilta, koska paraneminen lähtee myöntämisestä.
  Toivon Jarille kaikkea hyvää jatkossa. Toivottavasti hän saa elämänsä kuntoon kaikin puolin!

 6. Suomen oikeuslaitoksen tulisi jo oman uskottavuutensa takia antaa tästä eräänlaisena ennakkotapauksena,ilman julkisuus statuksen alentavaa vaikutusta,laki pykälien mukainen tuomio!

 7. Kävelin tänään kyseisellä ahtaalla Lönnrotinkadulla. Järkyttävää, että joku voi siellä ajaa autoa huumepäissään. Itse piti itseään täysin ajokykyisenä. Niin on moni ihmisen yli ajanut myös luullut. Ihan sama kuka on kyseinen huumekuski. Tuomittava teko, ei selityksiä.

 8. ”Tuomiota on lievennetty sen saaman suuren julkisuuden takia”.

  Lienee käytössä vain oikeiden julkkisten kohdalla.

  Kun negatiivinen julkisuus on on julkkikselle aivan toinen asia kuin tuntemattomille.

 9. Yksittäistapaus- kuten kaikki nykyään 😀 Ei voi palauttaa kotikulmille, on vaarallista aluetta, huumeita yms…

 10. Tuomittavaa!! Ehdottomasti!!
  Tämä lause ” hakeudun helposti uusien kokemusten pariin… ”- ei kannata tällaisia kokemuksia hakea.. 🙁

 11. Ihme tekopyhäilyä, lopeta sä saarnaaminen siitä mikä oikeaa tai väärää. Kuinka monta meemiä näit Reino Nordinista tai Remusta? Aivan.

  Koska heillä se on vaan siististi cool, toisin kun Suomen kultapoikakuninkaallisella, joka ei voi tehdä mitään väärin, koskaan. Kuinkahan moni täällä tuomitsevista on ajanut esim. kännopäissään autolla, aivan.

 12. Ei ole ensikertalainen tämä kuningas,sekoilua monissa eri tilaisuuksissa jotka selitelty ja silitelty aina paineiden ja julkisuuden syyksi.Ymmärtäkää erilaisuutta ja hyväksykää julkisuuden kuninkaalta pikku pöllyt ja itsekäs ahne röyhkeä tyyli se on tämänpäivän suomea ja myy.Tästä pojasta saadaan hyvä esimerkki lapsillemme myös niinkuin maa on maannut viimeisen 20v jo värikkäänä ryhti valtiona.

 13. Ihan samanlainen ällöttävä huumekuski kun kaikki muutkin, asia ei siitä muutu vaikka onkin suomen parhaita esiintyjiä.

 14. Kovaa tuomittava teko! Aivan sama oliko Jari omasta mielestään ajokunnossa, eikö ne kaikki rattijuopot näin kuvittele?? Juopolta eikä huumehörhöltä kysytä oliko ajokunnossa!

 15. Samanlainen tuomio jokaiselle samasta rikkeestä.

 16. Olen juuri samaa mieltä….turha hyssyttely pois ja rangaistus sellainen kuin kuuluukin huumeainerikoksissa.????

 17. Niin olisiko nyt syytä keskustella naurettavan pienistä tuomioistamme, joista päihtyneenä ajavat saavat nauttia. Voit jopa tappaa jonkun humalapäissäsi ajaessasi ja selvitä siitä ehdonalaisella tuomiolla. Mutta niin kauan kun tuomiot ovat mitä ovat, niin kaiketi se julkisuuden henkilökin on oikeutettu saamaan lain edessä saman kohtelun. Eli ehkäpä sitä painetta pitäisi lisätä enemmän nyt vaan sinne päättäjien suuntaan. Samalla voisi korjata raiskaustuomioiden rangaistukset kovemmiksi eli rikoksen kohteeksi joutuvan henkisen kärsimyksen tasolle.

 18. Hyvä poliisiauton takapenkillä tarkkailija ollut. Otit esille vain osan tapauksista/henkilöistä jotka vaarantavat ajokunnollaan ja tyylillään muiden liikenteessä liikkujien hengen. Nämä mainitsemasi ovat valitettavasti vain murto-osa kuskeista joiden ajokyky ei täytä enää turvallisen ja muiden kanssaliikkujien huomioimisen. Suurin ryhmä on ikä-ihmiset, jotka hakevat ajokortin jatkoa, vaikka eivät tiedä enää mikä päivä on ja kuka on presidenttimme. Nämä seikat tulevat selville muistitestissä , joka on nykyään pakollinen kaikille ikä-ihmisille. Toinen ryhmä on vahvojen kipulääkkeiden käyttäjät, jotka pää pilvissä jalat kivuttomina ajavat, ettei ajatus enää kulje. Myös muita sairauksia on , joissa reaktiokyky on kuin hidastetussa filmissä. Samoin väsyneet ihmiset aiheuttavat kuolonkolareita nukahtaessaan rattiin, kansanedustajissammekin on niitä. Itsemurha kandidaateista puhumattakaan. Siis suhteutetaan asiat oikealle tasolle. Aina kun menet rattiin tai vaikka polkupyörällä ajaessasi, ole siinä kunnossa jossa sinä ohjaat, ei auto sinua. Turvallista matkaa !!

 19. Asiallinen kritisoiminen on hyväksyttävää, jopa toivottavaa. Päihtyneenä ajaminen on aina vakava rikos. Kuitenkin sosiaalisessa mediassa on asian tiimoilta hyvin paljon myös epäasiallista kommentointia, joka kohdistuu henkilöön hänen julkisen asemansa takia. Epäasiallista kommentointia pidän kiusaamisena. Kuten Aira Räty kirjoittaa; samanlainen tuomio samasta rikoksesta. Niin hyvässä kuin pahassakin. Julkinen ammatti on aina oma valinta ja se tuo mukanaan hyvien puolien lisäksi myös velvotteita ja haittapuolia. Julkisuuden henkilöllä pitäisi kuitenkin olla oikeus yhdenvertaiseen kohteluun lain edessä. Eiköhän kyseinen artisti saa oikeuden tuomion lisäksi myös toisenlaisen tuomion ammatillisen suosion hiipumisen myötä tekonsa takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *