Suomen parhaat verkkosivut / Nova Trotters Oy vaatii kriittisiä blogikirjoituksia poistettavaksi

Kirjoitin neljä vuotta sitten Suomen parhaat verkkosivut -kilpailusta blogikirjoituksen, jossa totesin koko homman vaikuttaneen tuolloin kusetukselta, kun täysin toimimattomia ja tyhjiä verkkosivustoja kutsuttiin mukaan maksulliseen kilpailuun toteamalla niiden olevan muiden muassa ”visuaalisia, kauniita ja hyvin tehtyjä”. Kirjoituksessa todettiin, että kilpailun järjesti Coperdia Oy. Yhtiö on sittemmin mennyt jo konkurssiin 7.8.2008 vaihdettuaan samana päivänä nimekseen Win Markkinointi Finland Oy. Mielenkiintoiselta siis vaikuttaa. Entistä mielenkiintoisemmaksi homma meni kuitenkin tänään, kun sain sähköpostiini alla olevan viestin.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.02.37 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com
Vastaanottaja: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi

Hei,

Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä  ja Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.

ystävällisesti,

Marko Virta
Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy,
Puutarhakatu 33 A
33210 Tampere
marko@virtalaki.com

Olen tänään saanut tietooni, että muillekin Suomen parhaat verkkosivut -kisasta kriittisesti blogeissaan kirjoittaneille on tullut täsmälleen sama ukaasi. Viesti on lähetetty Nova Trotters Oy:n nimissä, eikä suinkaan jo konkurssiin menneen Coperdia Oy:n puolesta, jonka järjestämää kilpailua blogikirjoituksessani käsiteltiin. Viestissä todetaan myös, että väitetyn rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön on tehnyt Nova Trotters Oy, eikä siis Coperdia Oy.

Viestin lähettäjäksi ilmoitettiin siis Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy. Tällaista osakeyhtiötä kuitenkaan ole kaupparekisterin mukaan olemassa! Samalla nimellä rekisterissä on ainoastaan yksityinen toiminimi, joten rekisteritietojen perusteella on aihetta olettaa viestin sisältäneen noilta osin myös valheellista tietoa. Lisäksi kaupparekisteristä selviää, että ilmeisesti sama Marko Tapani Virta on myös Nova Trotters Oy:n hallituksen jäsen. Soile Haanpää on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Heidi Kristiina Virta hallituksen varajäsen. Soile Haanpää ja Marko Virta istuvat samalla myös WebSiteRace Oy:n hallituksessa.

Nova Trotters Oy hallitusNova Trotters Oy

WebSiteRace Oy hallitusWebSiteRace Oy hallitus

Tilanne oli tässä vaiheessa kieltämättä hieman sekava. Viestissä vaadittiin poistettavaksi siinä mainittuihin yrityksiin mitenkään liittymättömiä blogikirjoituksia, joita ei lainkaan yksilöity eikä myöskään ilmoitettu että millä oikeudellisilla perusteella niitä vaaditaan poistettavaksi. Vaatimuksessa tosin todettiin, että kyse on ”valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista.” Samannimistä kilpailua kyseisessä blogikirjoituksessa tosiaan käsiteltiin, mutta kummastakaan yhtiöstä ei ollut lainkaan mainintaa, ja kilpailun järjestäjäksikin todettiin aivan toinen yhtiö. Olisikohan nyt käynyt niin, että jollain oli mennyt puurot ja vellit hieman sekaisin? No, joka tapauksessa oli tarpeen vastata viestiin ja pyytää hieman lisätietoja tällaisesta mystisestä vaatimuksesta.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.21.55 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi
Vastaanottaja: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com

Tervehdys,

Vaatimuksenne on yksilöimätön ja siten toteuttamiskelvoton.

Pyydän teitä ystävällisesti yksilöimään sekä ne nimenomaiset blogikirjoitukset joihin vaatimuksessanne viittaatte että myös ne oikeudelliset perusteet, joilla katsotte juuri kyseiset blogikirjoitukset ”valheellisiksi ja herjaaviksi” kuten viestissänne väitätte. Toivomme teiltä samalla myös tarkennusta siitä mihin poliisilaitokselle ja koska väittämänne rikosilmoitus on tehty ja kuka siinä on ilmoitettu asianomistajaksi.

PS: Poistamispyyntö on yhdyssana.

Ystävällisin terveisin,

Jocka Träskbäck
GSM +358 500 660 869
jocka xx stara.fi

Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, mutta hieman pyydettyä suppeammassa muodossa.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.24.53 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com
Vastaanottaja: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi

https://www.jocka.fi/?p=921

Nova Trotters Oy:n väki ei siis suostunutkaan yllättäen valottamaan minulle, että minkä ihmeen takia tuo kyseinen neljä vuotta vanha kirjoitus pitäisi nyt yllättäen poistaa verkosta ja millä perusteella sen katsottiin olevan ”valheellinen ja herjaava”. Erityisesti olisi halunnut tietää millä perusteella se rikkoisi lakia. En edes viitsi tässä lähteä avaamaan juttua sananvapauden kantilta, koska pohtiminen loppuisi siihen. Jatketaan siis pohtimista ja lähestytään asiaa hieman toiselta kantilta. Viestissä mainitaan sana ”herjaus”. Joskus ammoisina aikoina rikoslaissa oli tosiaa mukana herjaus, joka sittemmin korvattiin kunnianloukkauksella. Joku voisi siis luulla, että nyt olisi kyse kunnianloukkauksesta. Ei ole. Kunnianloukkauksessa täytyy 1) esittää valheellista tietoa ja 2) kohteella täytyy olla kunnia jota loukata.

Valheellista tietoa kirjoituksessa ei ole, eikä Suomessa yrityksillä ei ole kunniaa jota voisi loukata. Yrityksen kunniaa ei siis voi loukata, vaikka joskus tekisi mielikin. Se vaihtoehto on siis poissa kuvioista, ellei asianomistaja osoita jotain tiettyä henkilöä, jonka kunniaa on loukattu kirjoituksilla, joissa kyseistä henkilöä ei ole edes mainittu. Tai jos kuu on juustoa ja lapset löytyvät kaalinlehtien alta. Hieman kauempaa haettuna mieleen voisi tulla myös SopMenLain laajennettu tulkinta, mutta sekään ei toimi, koska kyseessä on yksityisen henkilön blogikirjoitus. Näin ollen oli paikallaan pyytää – aiemmin jo kertaalleen pyydettyjä – lisätietoja vaatimusten taustoista.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.26.44 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi
Vastaanottaja: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com

Ja sitten vielä ne loput pyydetyt tiedot, kiitos.

Terveisin,

Jocka Träskbäck
GSM +358 500 660 869
jocka xx stara.fi

Tätä kirjoitettaessa lisätietoja ei ole tullut. Asianomistajan kotipaikka on Kyröskoski / Hämeenkyrö, joten väitetty rikosilmoitus olisi pitänyt tehdä Tampereen poliisilaitokselle. Odotan mielenkiinnolla asian jatkoa. Kunnianloukkausta enemmänkin tutkinut Kormilainen kirjoittaa aiheesta hieman tarkemmin viitaten mm. korkeimman oikeuden ennakkotapaukseen KKO:2005:1.

16 vastausta artikkeliin “Suomen parhaat verkkosivut / Nova Trotters Oy vaatii kriittisiä blogikirjoituksia poistettavaksi”

 1. ”Asianomistajan kotipaikka on Kyrösjärvi”

  Ja sen nimistä kuntaa ei edes ole olemassa, ikävä kyllä: jos lähdetään sitä ruotimaan, niin itse kannattaisin järven rannalla sijaitsevien Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Viljakkalan liittämistä Kyrösjärvi-nimiseen kuntaan, mutta vielä nykyään sellaisesta puhuminen on ihan sci-fiä, eli kusetusta 😀

 2. Heh, tää on kyllä mielenkiintoinen juttu, asiasta on jo lukuisissa blogeissa kirjoituksia. Kerro ihmeessä jatkossa miten juttu etenee kohdallasi.

  Minäkin olen saanut aikoinani pyynnön liittyä mukaan kilpailuun eräällä blogillani, jätin väliin.

 3. Lakiasiaintoimisto Marko Virta on lakimiespiireissä tunnettu kanteiden kuningastoimistona, joka antaa myös isojen kanteiden hoitamisen lomassa ilmaista neuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse.

 4. Olen tässä vuosien mittaan keskustellut tästä samaisesta rahanker… siis kilpailusta useiden tuttavieni kanssa ja kukaan heistä ei ole pitänyt sitä minään muuna kuin näppäränä rahankeruumenetelmänä. Aikoinani olen itsekin saanut muutamaan kertaan kutsun osallistumaan, mutta ei ole tainnut enää parina viime vuonna tulla. Kukaan ei ikinä ole minun kuulleni sanonut mitään positiivista Nova Trottersin järjestämästä kilpailusta, vaan kaikkien mielestä kyseessä on vain ”tyhmemmiltä rahat pois” -kamppis.

 5. Lisää vettä myllyyn vaan Jocka ja kumppanit ! Totuus se on joka voittaa. Ihan eivät tuosta aiemmasta kirjoituksestani tykänneet. Totta joka sana !

 6. Hienoa, että tällaiset asiat tulevat esille. Sain viime vuonna pyynnön liittyä kilpailuun, työnantajani nimissä. Mielenkiintoista on, että silloin ei tullut esille, että on kyse maksullisesta osallistumisesta. Muutamissa blogikirjoituksissa kerrotaan, että kilpailu on maksullinen.

 7. Taitaa olla runkkarit asialla sekä itse kilpalussa, että tässsä blogikirjoittelusta. Josssa oma elämä on kadoksissa. Ääliömäistä. Luullaan olevansa tuomareita ja ollaan vaan täysiä pellejä.
  Tyhmintä on, että tuntuu siltä, että blogistit ovat uuden ajan kommunisteja, jos joku saa rahaa, niin se on väärin. Fuck. Kilpailu on kyllä paska.
  Jos pystytte tekee ilmaiseksi, tehkää älkääkä jossitelko. Maksakaa palkinnot myös.

 8. http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article607390.ece

  ”Haanpää epäilee, että monet kirjoituksista ovat alaikäisten kirjoittamia. Lisäksi useista jutuista näkee, että kirjoittaja ei ole käynyt edes kilpailun sivuilla, Haanpää sanoo. Hän ihmettelee, miksi netissä voi levittää vapaasti täysin perätöntä tietoa faktoina.”

  No, mitäs tähän sanotte?

 9. N.Muu: Ei tuollaiseen tekstiin voi oikein sanoa mitään muuta kuin että Haanpään kannattaisi olla ihan hiljaa jos ei asioista mitään tiedä. Saattaa vain itsensä naurunalaiseksi noilla lausunnoillaan. Soilenkin kannattaisi lukea tuo yllä oleva blogikirjoitus mikäli aikoo asiassa vielä jotain julkisesti sanoa. Rautalankana lainaan vielä tähän relevantin kohdan ko. kirjoituksesta.

  ”Suomessa yrityksillä ei ole kunniaa jota voisi loukata. Yrityksen kunniaa ei siis voi loukata, vaikka joskus tekisi mielikin.”

 10. Tietääkö joku mikä on nyt tilanne, näyttävät edelleen harjoittavan spostimarkkinointia

 11. Sattumalta surffailin sivuille ja luin kokojoukon kirjoituksia läpi. Aina Tietoviikoa myöten.

  Asiallisin sanakääntein olen samaa mieltä ”Ampu tulee” kirjoittajan kanssa. Jos joku järjestää ”kilpailun”, johon osallisuminen maksaa, niin mitä pahaa siinä on? ”Kilpailuun” osallistujat saavat ehkä jonkin verran näkyvyyttä. Järjestäjän sivuilla esittely ja äänestyssysteemi tuntui jopa järkevältä. Jos ”kilpailuun” ilmoittautuneet saavat laskun, eikä muut, en tätä lähtis vertaamaan ”hakemistopalveluiden” tekaistuihin laskuihin. Lähinnä lehden myyntiin tai Ostoskanavaan tms. vertaisin….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *