Mobiilitelevisio – Nokia Video Center vs. TVkaista

Nykyiset puhelinmallit ovat hiljalleen irrottamassa katsojia fyysisen televisioaparaatin ääreltä, kun televisio-ohjelmia voi nykyisin katsella missä tahansa ja milloin tahansa. Televisiomateriaalia kannettaviin päätelaitteisiin tuottavat jo monenlaiset palvelut ja laitteet. Mukaan pitäisi laskea myös aito mobiili digi-tv, mutta itse olen erittäin skeptinen sen läpimurrosta. Mobiiliyhteyksien nopeutuminen ajaa televisionkatsojat lataamaan ohjelmansa verkon yli sen sijaan, että he katsoisivat ohjelmat reaaliajassa DVB-H-verkossa, joka kärsii lisäksi vakavista tekijänoikeusongelmista. Unohdetaan DVB-H siis ainakin tällä erää.

Itse olen havainnut erityisen hyväksi Nokian uusissa laitteissa mukana tulevan (ja mm. E90-kommariin ilmaiseksi ladattavan) Nokia Video Center -softan. Siihen tekee nykyisin sisältöä vain kaksi suomalaista mediaa, joista toinen on Ylen uutiset ja toinen oma viihdelehteni Stara. Mukaan tarvittaisiin siis lisää sisällöntuottajia. Staran videot ladataan laitteeseen ennen katselua, joten niitä voi katsoa missä tahansa. Ylen uutiset puolestaan striimataan, joten uutisia voi katsoa vain WLAN tai 3G -alueella. Paikkarajoitteisuudestaan huolimatta Ylen palvelu on todella toimiva ja käytän sitä päivittäin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tuoreimmat uutiset tulevat katsottavaksi tunnin sisällä niiden lähetyksestä.

Laajakaistan yli kotimaisten kanavien kaiken tarjonnan kahden viikon ajalta tarjoaa puolestaan TVkaista, jonka palvelu toimii myös ulkomailla erittäin hyvin. Taannoisella Rooman reissullamme katsoimme hotellin laajakaistan yli päivittäin muiden muassa televisiouutisia, joten reissussa ei tarvinnut olla uutispimennossa. Ennen nukkumaanmenoa oli hyvä vielä katsastaa vaikkapa Subilta Big Brotherin käänteet, Neloselta uutiset ja Maikkarilta Formuloiden aika-ajot. Suomeksi ja Suomesta.

Nyt TVkaista on julkaissut palvelunsa betaversion myös iPhonelle. Testailin sitä ensimmäisen kerran tänään (kuvassa) ja se vaikutti ihan lupaavalta. Toimiessaan iPhonessa videot näkyivät siis isommalla ruudulla ja selvästi paremmalla kuvanlaadulla kuin Nokia Video Centerissä, mutta palvelu taitaa toimia vain WLAN-verkossa. Kyseessä ei siis ole todellinen mobiiliversio ennen kuin videoita voi katsoa myös 3G-verkossa esimerkiksi kesämökillä. Sain videot toimimaan myös 3G-verkossa, mutta en jokaisella yrityksellä. Hieman kun jaksaa odottaa, niin homma toimii aika mainiosti. Tästä on hyvä jatkaa kehittämistä. Valmiina tuotteena tämä tulee olemaan varma killer software.

Yksi samankaltaisista tuotteista on vielä Sling Median Sling Box -laitekatras, jolla kotitelevision ja digiboksin materiaalia pitäisi voida katsoa verkon yli vaikkapa ulkomailla ja esimerkiksi Nokian kännyköillä. Itse olen yrittänyt saada Sling Boxia toimimaan jo pidemmän aikaa, mutta tuloksetta. Jostain syystä laite ei tunnu olevan Mac Book Pron, Applen Airport Extremen ja Zyxelin ADSL-boksin kaveri, joten en ole saanut pakettia lainkaan toimimaan. Hankin juuri uuden A-linkin ADSL-boksin, joten ehkä sillä jaksan vielä testailla – kunhan TVkaistan katselemiselta ehdin.

3 vastausta artikkeliin “Mobiilitelevisio – Nokia Video Center vs. TVkaista”

  1. TVkaistaan voi tilata syötteeksi myös TVkaistan suosikit tai avainsanahaun, jolloin laite imuroi itsekseen halutut ohjelmat kännykkään katseltavaksi. Toimii hienosti ainakin N810:ssä (kokeiltu on). Samaisen tvkaista-syötteen voi tilata myös itunesiin jolloin ohjelmat valuvat ipodiin katseltavaksi.

  2. Pitääpä testata tuota avainsanahakua. Itse olen lisännyt iTunesiin nuo ”suosikit”-ohjelmat, joten iTunes käy hakemassa ohjelmat kotikoneelle ja siitä iPhoneen. Tuo toimii aika mukavasti, mutta jossain vaiheessa saitti sanoi, että tallenteiden määrä on täynnä tms. Sain eilen videot toimimaan myös 3G-verkossa. Pitääpä päivittää kirjoitusta.

  3. Jos telkkarin streamaamisesta kotoa on kiinnostunut, niin kannattaa katsastaa myös PiipTV plugari: http://piiptv.japo.fi/

    Tukee suoraan VideoCenteriä :).

    Käytännössä tuo tosin on aika tekninen saada toimimaan, ja vaatii että ostat USB liitäntäisen digisovittimen tietokoneeseen. Muistaakseni myös toimii ainoastaan Windows koneessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *