Navigointia: Navman F10 vs. Nokia Maps

Tämän joulun ykköslahjoihin on kuulunut monissa perheissä jonkinlainen navigaatiolaite. Suurin osa niistä lienee ollut autoihin asennettavaksi tarkoitettuja laitteita, mutta varmasti myös GPS-modulin sisältäviä puhelimia on myyty runsaasti.

Itse testasin tuossa syksyllä kolmen päivän ajan Nokian E90 -kommunikaatorin navigaattoria, enkä yllättynyt kovin positiivisesti. Paikan löytyminen vei yleensä noin 15 – 45 minuuttia, jolloin reitin tunteva on useimmiten jo perillä kohteessa. Uudessa softapäivityksessä ongelma on ilmeisesti saatu jo korjattua, joten mikäli GPS todella toimii nyt paremmin, saa Noksu toimia jatkossa oppaana esimerkiksi jalkaisin vieraassa kaupungissa liikuttaessa. Autokäytössä sillä ei tee mitään.

Kokeilin E90-laitteen opastettua Nokia Maps -navigointia kolmen päivän koejakson ajan, ja sain huomata että siihen sokeasti luottava istuu aika usein poliisiauton takapenkillä. Laite opasti nimittäin lukuisia kertoja esimerkiksi kääntymään vääriin ajosuuntiin ja tekemään u-käännöksiä moottoritiellä. Moisesta ”navigoinnista” maksaminen ei siten tullut edes harkittavaksi, vaikka en sen virheellisiin opastuksiin sinisilmäisesti uskonutkaan.

Huomasin pian tämän jälkeen sattumalta Stockmannin Hulluilla päivillä edullisen oloisen Navman F10 -autonavigaattorin ja verkosta löytyikin laitteelle paljon kehuja. Testasin laitetta ensimmäisen kerran kunnolla vasta nyt, kun autoilimme jouluna sukulaisissa pitkin Suomea. Kokemuksen perusteella haluan liittyä laitetta ylistäviin käyttäjiin. Ainakaan minun käytössäni laite ei ole syyllistynyt yhteenkään virheeseen ainakaan niin, että olisin sen huomannut. Matkasimme joulupäivänä Tampereelta Espooseen, ja laite arvioi saapumisaikamme jo matkan alussa minuutilleen oikein, vaikka matkaa oli edessä vielä noin 200 kilometriä. Kyseessä oli siis pakko olla sattuma.

Niinpä testasimme laitteen arviointikykyä vielä tänään hieman vaikeammalla reitillä, eli Espoosta Tampereen ohitustien kautta Mouhijärvelle. Kehä kolmosen kohdalla masiina totesi, että olemme kohteessamme kello 14.48. Ihmetys olikin suuri, kun auto saapui perille kello 14.47. Kolmas kerta toden sanoo, joten aikataulua testattiin vielä jouluruuhkassa Mouhijärveltä Tampereelle, ja hittolainen – masiina kertoi saapumisaikamme minuutilleen oikein jo auton lähtiessä liikkeelle. Navmanin täytyy käyttää jotain kolmatta ulottuvuutta tuon aikataulun laskemisessa, tai sitten kyseessä on aivan uskomaton säkä.

Ainoa puute Navmanissa on POI-pisteiden sekavassa lisäämisessä ja esimerkiksi siinä, että nopeuskamerat puuttuvat Suomen teiltä. Pitää siis hillitä kaasujalkaa. Opastus siltä sujuu todella hienosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *