Poliisi: Tutkikaa itse juttunne!

Olen parin viime vuoden aikana törmännyt muutamaan otteeseen tilanteisiin, joissa Tampereen poliisi on toiminut varsin epäammattimaisesti ja tökerösti. Nyt myös Kari T on huomannut saman asian, kun ylikonstaapeli Ahola uhkasi tehdä perättömän ilmoituksen vakuutuspetoksesta, koska Kari ei hoitanut poliisille kuuluvia työtehtäviä. Uskomatonta. Aholan mukaan Karin olisi pitänyt ottaa haltuunsa häneltä aiemmin varastettu polkupyörä, jonka takia Kari oli itse soittanut poliisit paikalle. Poliisi ei tiennyt mitä varastetulle omaisuudelle tulisi tehdä, joten he päätyivät uhkailemaan rikoksen uhria, joka oli jo saanut vakuutusyhtiöltä korvauksen kyseistä pyörästä. Pro-meininkiä tosiaan. Koko tarinan voi lukea tästä.

Toimitin poliisille myös valokuvan polkupyörästä sähköisessä muodossa rikosilmoituksen yhteydessä. Hän ilmoitti, että näitä tietoja ei ole kirjattu rikosilmoitukseen. Kun kysyin miksi ei ole kirjattu, en saanut siihen mitään vastausta. Hän ilmoitti, että ei vain ole. Tämän jälkeen ylikonstaapeli Ahola ilmoitti minulle, että polkupyörän toimittaminen vakuutusyhtiölle on minun velvollisuuteni, ja uhkasi tehdä minusta ilmoituksen vakuutuspetoksesta, ellen toimisi hänen antamiensa ohjeiden mukaan. Totesin hänelle keskustelumme olevan turhaa ja lopetin keskustelun hänen kanssaan.

Kun jätin keväällä rikosilmoituksen polkupyörästä, sanoi ilmoitusta käsittelevä poliisi olevan todennäköistä, että en enää saa polkupyörääni takaisin. Nyt tiedän miksi.

Itse jouduin samanlaisen amatöörimäisyyden ja laiskuuden yhdistelmän kohteeksi viime talvena, kun avovaimoni joutui alkoholin vaikutuksen alaisena hurjaa ylinopeutta ajaneen ulkomaalaisperäisen kuskin kolaroimaksi. Juttu ei olisi koskaan ratkennut, ellen olisi alkanut tutkia sitä itse, sillä tutkijaa asian selvittäminen ei kiinnostanut lainkaan. Kolarin silminnäkijänä oli linja-auto, minkä ilmoitimme myös tutkijalle. Sen sijaan, että hän olisi edes ottanut aikatauluvihon käteensä, hän ilmoitti meille, että ”Ottakaa itse selvää mikä linja-auto se oli ja hankkikaa kuljettajan yhteystiedot.” Juuri kolarissa ollut ja kovan iskun sekä ruhjevammoja saanut nainen tuskin on parhaimmillaan tekemään tarkkoja havaintoja ympäristöstään, mutta silti tutkija ilmoitti tylysti, että ”Olisit ottanut bussin rekisterinumeron ylös”. Hyvä hyvä.

Homma kuitenkin ratkesi muutaman tunnin OMIEN tutkimusteni jälkeen, ja lopulta tavoitimme ”heinäsuovasta” kyseisen bussin kuljettajan, joka olikin oikeudessa yksi ratkaisevista todistajista. Ilman omaa työpanostamme juttu ei olisi kuitenkaan koskaan ratkennut. Toinen tärkeä silminnäkijä tapahtuneelle löytyi vasta, kun laitoin sanan kiertämään ja sattumalta toinenkin henkilö oli osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Luoja tietää kuinka monta vastaavaa tapausta on jäänyt ratkaisematta, kun sama tutkija on todennut uhreille, että ”Tutkikaa itse juttunne”.

Minulla on Poliisi-tv:ssä yli neljän vuoden ja noin 150 insertin kokemus poliisiaiheisista jutuista, joten uskon tietäväni mistä puhun. Haastattelin tuona aikana ehkä noin sataa poliisia konstaapeleista sisäministeriön herroihin ja keskusrikospoliisista oikeusministeriöön. Ylivoimaisesti suurin osa heistä on kunnon miehiä, mutta joukkoon mahtuu näköjään niitäkin, jotka laistavat töistään sysäämällä omia töitään siviileille ja näköjään tehostavat määräyksiään jopa uhkailemalla perättömällä ilmiannolla. Tuskin sekään on kovin laillista. Palkat ovat toki huonoja, mutta jotain rajaa voisi laiskuudellekin asettaa.

2 vastausta artikkeliin “Poliisi: Tutkikaa itse juttunne!”

  1. Ainahan on mahdollista tehdä viranomaisista hallintokantelu, mutta tuskin tälläkään mitään konkreettista saa aikaan. Toisaalta jos samasta viranomaisesta tehdään useampia kanteluita, antaa se heidän esimiehilleen syytä miettiä pitäisikö asialle tehdä jotain. Luulisi sen vaikuttavan myös kyseisen virkamiehen uralla etenemiseen.

  2. Tuota kolaria hoitanut tutkija näytti olevan muutamaa vuotta vaille eläkkeellä, joten uskoisin esimiesten olevan tietoisia hänen aktiivisuudestaan. Muussa tapauksessa urakehitys olisi nimittäin käynnistynyt jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Nyt kyseinen ässä on samassa pestissä hamaa eläkeikään saakka laistamassa velvollisuuksistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *