Tämäkin on ryöstö!

Kirjoitin taannoin suomalaisten toimittajien ammattitaidosta rikosasioista uutisoitaessa. Silloin Iltalehden toimittaja oli muuttanut artikkelissaan murtovarkauden ryöstöksi. Kyseessä oli kaksi täysin erilaista rikosta, joista langetettavat tuomiot ovat nekin aivan eri kohdassa rangaistusasteikkoa.

Toissapäivänä Elisan viihdeuutisissa julkaistiin vieläkin hienompi suoritus, kun autovarkaus muutettiin kertaheitolla peräti ryöstöksi. Tässä on osittainen (ja sitaattioikeuden mukainen) lainaus kyseisestä artikkelista.

Daddy Cool ryöstetty
Australialaisen bändilegenda Daddy Coolin keulakuvan parkissa ollut auto ja autossa olleet soittimet on ryöstetty Yarravillen lähiöstä Melbournesta.
Elisa.net 16.10.2007

Lähetin viihdeuutiset alihankintana tuottavalle organisaatiolle sähköpostia aiheesta. Saamassani vastauksessa todettiin ytimekkäästi, että uutistuottaja ei näe artikkelia tai sen otsikointia virheellisenä, sillä ”onhan ryöstö raflaavampaa kuin varkaus”. Tuo oli siis suora lainaus sähköpostista. Mahtavaa. Raflaavuus onkin ilmeisesti juuri se seikka, joka oikeuttaa muuttamaan otsikon ja artikkelin virheelliseksi.

Journalistin ohjeiden pääkohdissa todetaan, että ”Journalistin on aina pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen” ja ”Olennainen virhe on viipymätä korjattava”. Aiheesta on langetettu ziljoonia Julkisen sanan neuvoston huomautuksia, joten luulisi viimeistään verkkosivuston vastaavan päätoimittajan ymmärtävän todenmukaisen uutisoinnin arvon.

Tällä kertaa kyseessä on arvoltaan ehkä jotenkin vähäpätöinen juttu, sillä uutisen kohde asuu Yhdysvalloissa, eikä artikkeli luultavasti koskaan päädy rikoksentekijän tai uhrin nähtäville. Artikkelin aihe ja teksti on pääosin lainattu ulkomaisesta lähteestä, ja sielläkin uutinen otsikoitiin virheellisesti ryöstönä, vaikka jutun leipätekstissä kerrottiin vain autovarkaudesta.

Ammattitaitoisen toimittajan tulee kuitenkin osata erottaa näinkin olennaiset seikat, mikäli aiheesta kirjoittaa. Pelkkä artikkelin sokea kääntäminen ei oikeuta virheisiin, sillä vastuu on julkaisijalla eikä lähteellä. Virheitä sattuu toki kaikille, mutta silloin on osattavat toimia Journalistin ohjeiden mukaan ja korjata virhe viipymättä. Nyt näin ei ole toimittu. Ilta-Sanomat sai aivan äskettäin huomautuksen virheellisestä Rammstein-uutisoinnista, jota se ei korjannut, vaan tyytyi vain poistamaan virheellisen uutisen sivustoltaan.

Itse liputan kovasti sen puolesta, että verkkolehdet otettaisiin Suomessa medioina vakavasti, mutta tällainen piittaamattomuus ei ole ainakaan hyväksi tälle pyrkimykselle. Jos verkkomediat haluavat toiminnalleen oikean median leiman, tulee niiden toimia oikeiden medioiden säännöillä ja kunnioittaa myös Journalistin sääntöjä. Veikkaan, että esimerkiksi vain verkossa julkaistava UusiSuomi.fi tulee ottamaan tähän asiaan vahvasti kantaa lähiaikoina.

Itse myönnän taiteilevani Staran viihdeuutisissa usein otsikoiden kanssa, mutta tietääkseni emme ole julkaisseet otsikkoa, jota ei olisi tavalla tai toisella lunastettu artikkelissa. Esimerkiksi taannoinen otsikointi ”BB-Aki tuomittiin ryöstöstä vankeuteen!” aiheutti sivustolla paljon keskustelua, mutta tosiasia on, että teko oli aseellinen ryöstö ja ehdoton vankeus on vankeutta. Tuomio vain määrätään täytäntöön ehdollisena. Näin ollen otsikko oli oikea. Meilläkin on toki ollut pari rajatapausta, jotka on yhteydenoton jälkeen muutettu asianmukaisesti hieman selvempään muotoon.

Yksi vastaus artikkeliin “Tämäkin on ryöstö!”

  1. Totta jupiset. Ryöstö on todellakin eri asia kuin varkaus. Tai moottoriajoneuvon käyttövarkaus. Tai moottoriajoneuvon lievä käyttövarkaus. Tai moottoriajoneuvon luvaton käyttöönotto.
    Mutta tottahan se on, että otsikko ”Daddy Cool ryöstetty” kuulostaa paljon raflaavammalta kuin esim. ”Daddy Cool joutui moottoriajoneuvon lievän käyttövarkauden kohteeksi”.
    Mutta mitä jos juttu otsikoitaisiin esim. ”Daddy Coolin auto nussittiin”?
    Kuulostaako raflaavalta? Vai pitisikö se sanoa oikeakielisyyden takia ”Daddy Coolin auto sukupuoliyhteydessä”? Jos auto ei ollut antanut siihen suostumustaan otsikointi olisi tietysti ”Daddy Coolin auto raiskattiin”?
    ööö…taidan mennä takaisin vielä nukkumaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *