Stara ohitti Suosikin!

Täällä on nyt juhlatunnelma katossa, sillä Suomen suurin verkossa julkaistava viihdelehti Stara.fi on viimein ohittanut lukijamäärissä mitattuna nuorisokulttuurin todellisen kulmakiven, eli itsensä Suosikki-aikakauslehden!

Tuoreimman kansallisen mediatutkimuksen (KMT S06/K07) mukaan Suosikki tavoittaa nykyisin enää 221.000 lukijaa, kun Stara.fi tavoitti syyskuussa puolestaan jo 225.000 lukijaa. Ero kasvaa päivä päivältä, sillä Suosikin kaari on ollut jo pitkään tasaisessa laskussa ja Staran taas kovassa kasvussa. Suosikin levikki on kutistunut kulta-aikojensa 90.000 kappaleesta jo puoleen, eli 46.000 kappaleeseen. Tämä on taas yksi kouriintuntuva esimerkki siitä kuinka verkko vie aikakauslehtien lukijat varsinkin alle 30-vuotiaiden ryhmässä. Verkkoa väheksyvä liiketoimintamalli kostautuu nyt Suosikille.

Stara ja Suosikki eivät tosin kilpaile enää nykyään samoista lukijoista, sillä Suosikin kohderyhmää ovat nykyisin 8-14-vuotiaat tytöt, kun Staran kohderyhmää ovat puolestaan kaikki 15-30 -vuotiaat. Silti kyseessä on minulle iso juttu, sillä julkaisua käynnistäessäni vuonna 2003 hehkutin yltiöoptimistisesti eräälle toimittajalle, että ”Vielä jonain päivänä selätämme Suosikin”. Silloin Suosikki oli tosin vielä nuorten musiikkilehti, joka kirjoitti rockista ja räimeesta ja jätti pikkutyttöjen seurusteluvinkit suosiolla Demille.

Nyt tuo Suosikin selättäminen on viimein saavutettu, ja Staran kaula vanhaan legendaan kasvaa kohisten. Stara teki nimittäin viime viikolla samalla myös uuden kävijäennätyksen, kun 90.000 viikkokävijän rajapyykistä jäätiin vain ripaus. Toivottavasti Stara saavuttaa pian myös kovasti odotetun 100.000 viikkokävijän maagisen rajapyykin.

Demistä tuli mieleen, että näin tänään Journalisti-lehdessä ilmoituksen, jossa Demi-lehteen haettiin uutta henkilökuntaa. Sinänsä tavanomaisessa ilmoituksessa mainittiin komeasti, että ”Suomen suurin nuortenlehti Demi hakee…”. Demillä on kuitenkin KMT:n mukaan 164.000 lukijaa ja Suosikilla 221.000 lukijaa. Verkossa tilanne on toinen, sillä Demilläkin on mukavat 48.779 viikkokävijää, kun Suosikki saa tyytyä naurettavaan 6.920 kävijään. Mitähän legendaarinen Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen tuumaa lempilapsensa kehityksestä?

Yksi vastaus artikkeliin “Stara ohitti Suosikin!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *