Laillista varkautta televisiossa

Maikkarin uusi Leijonan kita -televisiosarja on saavuttanut jotain mitä se ei varmasti halunnut saavuttaa. Nimittäin (ainakin ohjelmassa esiintyville) pääomasijoittajille erittäin kyseenalaisen maineen. Samaan lopputulokseen voi tulla myös Talouselämän tämänpäiväisen ”Leijona kita olikin ryöstö” -kolumnin rivien välistä.

Vai miten on hyvä lukija, onko 60 000 euroa nykyään merkittävä pääomasijoitus yritykseen, jolla on valmis tuote ja hyvä liikeidea? Entä onko tuollaisella sijoituksella kohtuullista ehdottaa 80 prosentin enemmistöosuuden ostamista edes aloittelevasta yrityksestä? Ei ole.

Oletin itsekin, että ohjelman tarkoituksena olisi rohkaista kansalaisia yrittämään ja keksimään uusia yritysideoita, mutta ohjelman perusteella tulos onkin juuri päinvastainen. Ahneet sijoittajat kaappaavat kokemattomilta yrittäjiltä näiden vuosien työn pilkkahinnalla ja vieläpä härskisti televisiossa. Pekka Lähteenmäen kolumnin mukaan oikeat pääomasijoittajat ovat näreissään tällaisesta amatöörien pelleilystä, eikä ohjelma ainakaan rohkaise yrittäjiä hakemaan ulkopuolisia sijoittajia.

Edes ammattimaiset pääomasijoittajat eivät ole pitäneet siitä, millaisen kuvan Leijonan kita antaa pääomasijoittamisesta ja bisnesenkelien toiminnasta. Kauppalehdessä nimettömänä pysytellyt sijoitusyhtiön toimitusjohtaja moitti viime viikolla leijonien toimintaa härskiksi.

Ohjelman härskein tapaus on sijoittajan tuolissa istuva lehtimoguli Eero Lehti, joka on Suomen Yrittäjien puheenjohtaja. Ainakin häneltä olisin odottanut hieman järkevämpää käytöstä ja ainakin pienen yrittäjän puolustamista sijoittajakorppikotkien nokkimiselta. Toisin kuitenkin kävi, ja ainakin minun silmissäni Lehti kuuluu nyt samaan jengiin muiden ohjelman ”sijoittajien” kanssa. Toivottavasti pesti yrittäjien johdossa on pian historiaa, sillä arvostus ainakin on.

Voiko yrittäjien nokkamies olla sitä mieltä, että yrityksen menestyksen kannalta on hyvä asia, että yrittäjä menettää vallan yrityksessään? Onko rahoittajien pitkäjänteistä käyttää yrittäjän heikkoa neuvotteluasemaa hyväkseen yrityksen alkumetreillä?

Olen itse päässyt keskustelemaan oikeiden pääomasijoittajan kanssa yritykseni kustantamaan Stara -julkaisuun liittyen, ja voin sanoa, että silloin meininki oli jotain aivan muuta kuin Leijonan kidassa, vaikka emme sopimukseen vielä päässeetkään. Minulla on pelkästään hyviä kokemuksia niin pääomasijoittajista kuin bisnesenkeleistäkin, mutta Leijonan kita on vaarassa ryvettää yleisen käsityksen heistä ja heidän roolistaan yrityksissä.

2 vastausta artikkeliin “Laillista varkautta televisiossa”

  1. Kai näitä bisneslucifereja on ohjeistettu, että ohjelmassa on tarkoitus nimensä mukaisesti raadella yrittäjät tavalla tai toisella. Täytyy tosin lisätä, että eipä osalla näistä keksijöistäkään ole talouden realiteeteista mitään käsitystä. Puhutaan silmää räpäyttämättä miljardien ihmisten käyttäjäpotentiaalista tai pyydetään miljoonaa euroa tuotteelle, jonka tarpeellisuutta ei osata edes itse perustella.

  2. Olen samaa mieltä. Tuo ”sijoittajien” kusipäinen rooli lienee selvä, mutta kieltämättä yrittäjien osaaminen on ollut niin ikään luvattoman heikkoa. Eräskin ässä ei osannut kysyttäessa sanoa edes tuotteensa nimeä, vaikka tuote lienee ollut miehellä mielessä 24/7/365. Hieman käy kyllä sääliksi noita keksijöitä, jotka eivät selvästikään ole valmistautuneet moiseen tilanteeseen. Tuo määräysvallan luovuttaminen pilkkahintaan on sekin loppujen lopuksi yrittäjän oma valinta, vaikka televisio-ohjelman paine varmasti vaikutti epäsuotuisaan lopputulokseen. Silti sympatiani ovat yrittäjien puolella, sillä ”sijoittajien” osalta toiminta on äärimmäisen röyhkeää ja suoranaista hyväksikäyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *